Lider Faktoring Hisse Yorumu / Euro Yatırım – (02.05.2014)

Lider Faktoring Hisse Yorumu

ŞİRKET HAKKINDA TANITICI BİLGİ :

Lider Faktoring A.S. (“Lider Faktoring”, “Sirket”) 2002 yılında mevcut A grubu hissedarlar tarafından,20 Eylül 1992 tarihinde sanayi ve ticari sirketlere faktoring hizmeti sunmak amacıyla kurulan Setat Faktoring A.S. satın alınarak mevcut hakim ortaklık yapısına kavusmustur. Setat Faktoring A.S.’nin ticari unvanı, mevcut sermayedarlar tarafından alındıktan sonra, 12 Haziran 2002
tarihinde 5568 numaralı Ticaret Sicil Gazetesi’nde tescil edilerek, Lider Faktoring A.S. olarak degistirilmistir. Uluslararası bir yatırım bankası olan Credit Suisse grubu, 2008 yılında Lider Faktoring A.S.’nin %9.90 oranında hissesini Credit Suisse Investments (Nederland) BV adındaki istiraki üzerinden satın almıstır.

Lider Faktoring 2013 sonu itibarı ile genel 26 Sube ve 176 çalısanı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Lider Faktoring A.Ş. halihazırda 90 millyon TL’lik itfa olmamış borçlanma aracı stokuna sahipken, şirket SPK’dan aldığı ihraç belgesine mukabil iki tertipte 30 milyon TL’lik tahvil ve bono ihracı gerçekleştirmiştir. Lider Faktoring, 2013 yıl sonu verilerine göre 611 milyon TL aktif büyüklüğü
ve 98 milyon TL özkaynağa sahiptir. Ayrıca 584 milyon TL faktoring alacağıyla sektörde 2.9% pazar payı ile 9. sırada yer almaktadır.

ŞİRKETİN HALKA ARZ GELİRİNİ KULLANIM YERLERİ HAKKINDA BİLGİ :

Lider Factoring Halka arzında ortak satışı yoluyla yapılacağı için Şirket halka arzdan herhangi bir gelir elde etmeyecektir.

ŞİRKETİN FAALİYETLERİ ve FAALİYET GÖSTERİLEN SEKTÖRLER HAKKINDA BİLGİ :

Şirket’in Faaliyetleri Hakkında Bilgi:

Lider Faktoring, ülkemizde faktoring sektörünün şirketleşmeye başladığı bir süreçte, 1992 yılında kurulmuştur. Güncel ortaklık yapısına, 2008 yılında uluslararası bankacılık grubu olan Credit Suisse’in hisse alarak Lider Faktoring’e ortak olması ile kavuşmuştur.

Lider Faktoring, büyümesine paralel olarak sermaye ve ortaklık yapısını güçlendirmiş, bu süreçte dünyanın önde gelen bankacılık gruplarından Credit Suisse ile stratejik işbirliğine gitmiştir. Lider Faktoring’in %9,90 oranındaki hissesi, 2008 yılında Credit Suisse Investments (Nederland) BVtarafından satın alınmıştır.

Portföyünün büyük bölümünü sanayi şirketi konumundaki KOBİ’lerin oluşturduğu Lider Faktoring, toplam sayısı 22 bini aşan müşterilerine yurt içi alacakların finansmanı alanında pratik çözümler sunmaktadır.

Güçlü ve sürdürülebilir mali yapısı, stratejik iş modeli, yüksek aktif kalitesi, güçlü fonlama imkanları ve Türkiye çapındaki 26 şubesi ve 180 kişiyi aşkın profesyonel ekibiyle müşterilerine hizmet sunan Lider Faktoring, sektörün önde gelen firmalarından biridir.
Lider Faktoring, 2013 yıl sonu verilerine göre 611 milyon TL aktif büyüklüğü ve 98 milyon TL özkaynağa sahiptir. Ayrıca 584 milyon TL faktoring alacağıyla sektörde 2.9% pazar payı ile 8. sıradayer almaktadır.

Lider Faktoring A.Ş., 20 Eylül 1992 yılında Şetat Faktoring Hizmetleri A.Ş. unvanıyla sınai ve ticari şirketlere faktoring hizmeti sunmak amacıyla kurulmuş olup, 2002 yılında Şetat Faktoring Hizmetleri A.Ş. Şirket’in mevcut hakim ortakları tarafından satın alınmış ve Şirket’in ismi 12 Haziran 2012 tarihinde Lider Faktoring Hizmetleri A.Ş. olarak değiştirilmiştir. Şirket 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren ise güncel ismiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. 2013 sonu itibarıyla şirket 26 şube ve 176 personele sahip olan şirketin genel müdürlüğü Esentepe, İstanbul’dadır.

Lider Faktoring A.Ş. bugünkü mevcut hakim ortalık yapısının temellerinin atıldığı 2002 yılından itibaren misyon olarak sektörde rakiplerince örnek alınarak takip edilen, müşterilerinin de ilk tercih ettiği faktoring şirketi olma yolunda adımlar atmış. 2007 yılı sonuna gelindiğinde başarılı iş modeliyle, fonlama yapısıyla ve Türkiye çapında yaygın temsilcilik ofislerinde çalışmakta olan personeliyle müşterilerine servis veren sektörün lider firmalarından biri haline gelmiştir. 2008 yılında Lider Faktoring A.Ş.’nin %9,90 oranında hissesi Credit Suisse Investments (Nederland) B.V. tarafından satın alınmıştır. Böylece Lider Faktoring, Türk
faktoring sektöründe çoğunluk hissesi bir bankaya ait olmayan, ancak ortakları arasında bir bankacılık grubu bulunan tek şirket haline gelmiştir. Credit Suisse Grubu, Şirket’e Ağustos 2011’de 5 yıl vadeli toplam 130,5 milyon TL tutarında TL cinsinden uzun vadeli kredi vermiştir. Söz konusu krediye ilişkin kredi sözleşmesi Mart 2012’de tadil edilerek kredi tutarı 237,3 milyon TL’ye yükseltilmiş ve kredinin nihai vadesi beş buçuk yıla uzatılmıştır.

Lider Faktoring, 2013 yıl sonu verilerine göre 611 milyon TL aktif büyüklüğü ve 98 milyon TL özkaynağa sahiptir. Ayrıca 584 milyon TL faktoring alacağıyla sektörde 2.9% pazar payı ile 8. sırada yer almaktadır.

Sektör Hakkında Bilgi:

Ekonomik gelişmenin gerektirdiği kaynak ihtiyacı, yeni finansal teknikleri ve finansal kurumları beraberinde getirmiştir. Önce gelişmiş ülkelerde uygulamaya konan bu yeni finansal teknikler, finans piyasalarının hızlı gelişmesi ve dünya ekonomisindeki bütünleşme sonucu gelişmekte olan ülkelere de yayılmıştır. Bu yeni finansal ürünlerden biri de “faktoring”dir.

Faktoring, mal veya hizmet satışından doğmuş veya doğacak alacakları temlik alarak satıcı firmaya garanti, tahsilat / alacak yönetimi ve finansman (ön ödeme) hizmetlerinden en az birinin sunulduğu finansal bir enstrümandır. Faktoringin kapsadığı bu hizmetler, işletmelerin ihtiyaçlarına göre birlikte ya da ayrı olarak sunulabilir.

Alacak Garantisi:

Faktoring şirketi, alıcı firmaların finansal nedenlerden dolayı ödeyememe riskini üstlenir. Satıcı firmanın vadeli satışlarından doğan, onayladığı limit dahilindeki alacaklarını garanti altına alır, işletmelerin ticari risklerini azaltır.

Tahsilat:

Satıcı firmaların devrettiklerini alacaklar, faktoring şirketinin alacağı haline dönüşür. Tahsilatı faktoring şirketi takip eder. Tahsilat takibini faktoring şirketine devreden işletmeler sürdürülebilir ve güvenli büyüme fırsatı yakalar.

Finansman:

Vadeli alacaklarını faktoring şirketine devreden satıcı firmalar, vadelerinden önce bu alacaklarının belli bir yüzdesini ön ödeme olarak kullanabilirler. Böylece alacakların nakde dönüşümü hızlanır ve işletmenin büyümesi için gerekli olan nakit herhangi bir dış kaynağa gerek olmadan ticari alacaklardan elde edilmiş olur. Faktoring, “satışlara paralel ” işletme sermayesi sağlar ve firmaların
satın alım gücünü arttırır.

Faktoring, yapısı gereği KOBİ’lere yönelik hizmet veren, yasal ortamı gereği faturalı ticareti özendiren ve finans sektörüne canlılık ve rekabet getiren bir finansman alternatifidir. Faktoring şirketlerinin büyük bir kısmı 90 ila 120 gün vade ile çalışmaktadır. Ağırlıklı olarak 3 aydan kısa süreli vadeler için iskonto yapılmaktadır.

Dünyada Faktoring Sektörü

Faktoring, Türkiye’de ilk olarak 1988 yılında bankalar tarafından bir banka işlemi olarak uygulamaya konulmuş, 1990 yılından itibaren şirketleşerek 100 milyon USD olan yıllık ciro tutarını Finansal Kurumlar Birliği verilerine göre, toplam faktoring işlem hacmi olarak 2012 yılında 44,3 milyar USD’ye ulaştırmıştır. 2012 yılı sonu itibariyle tüm dünyada faktoring hacmi 2,8 trilyon USD düzeyindedir.

Türkiye’de Faktoring Sektörü

Türkiye’de 2008 yılında 5,4 milyar TL olan toplam faktoring alacakları geçen yıllar zarfında %21,4 bileşik yıllık büyüme oranı sergileyerek 2012 yılında 16,3 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. 30/09/2013 itibariyle faktoring alacakları bir önceki yılın aynı dönemine göre %24,0 oranında artış göstermiş olup 18,4 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2012 sonunda aktiflerinin toplamı 18,1 milyar TL’ye ulaşan faktoring sektörü ağırlıklı olarak KOBİ olan müşterilerine 16,3 milyar TL finansman sağlamıştır. 2012 yılında özkaynaklar %14,2 artarak 3,4 milyara ulaşmış ve sektörün reel sektöre sağladığı krediler özkaynaklarının 4,2 katını bulmuştur.

BDDK verilerine göre, sektörün aktif büyüklüğü 2012 yıl sonu 18,2 milyar TL’dir. 30/09/2013 itibariyle faktoring sektörünün aktifleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,8 oranında büyümüş olup 19,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. 31/12/2013 itibariyle sektörde 76 şirket faaliyet göstermektedir.

Toplam faktoring aktiflerinin GSYH’ye oranı da 2008-2012 yılları arasında belirgin bir artış trendi sergilemiştir.

Toplam Aktifler:

Lider Faktoring’in BDDK standartlarında hazırlanmış finansal tablolarına göre, Şirket’in toplam aktifleri 2013 yılınında, 2012 yıl sonuna göre %5,2 azalarak 644,9 milyon TL’den 611,5 milyon TL’ye azalmıştır. Şirket’in 2012 yılında toplam aktiflerinin %28,8 artış göstererek 644,9 milyon TL seviyesine ulaştığı görülmektedir. Bu artışta ağırlıklı olarak faktoring alacakları kaleminde görülen %33’lük artış rol oynamaktadır.

Şirket’in toplam aktifleri 2011 yılında ise bankalar ve faktoring alacaklarındaki artışa bağlı olarak 2010 yılında görülen 368,4 milyon TL’lik seviyeye göre %35,9 artmıştır.

Toplam Pasifler:

Lider Faktoring’in 31 Aralık 2012 itibarıyla 644,9 milyon TL olan toplam pasifleri %5,2 azalış göstererek 31 Aralık 2013 itibarıyla 611,5 milyon TL’ye gerilemiştir. Alınan krediler, ihraç edilen menkul kıymetler ve özkaynaklar Şirket’in toplam pasiflerinin üç
ana kategorisini oluşturmaktadır

FİYAT TESPİT RAPORU DEĞERLEMEYE YÖNELİK GÖRÜŞÜMÜZ :

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Lider Faktoring A.Ş.’nin halka arzı için 3.66 TL fiyat belirlemiş olup, yayımlanmış olan fiyat tespit raporuna göre şirketin değerlemesinde İndirgenmiş Nakit Akımı (İNA) ve Piyasa Çarpanları Analizi yöntemleri kullanılmış ve İNA’ya göre %33,3, Piyasa Çarpanları Analizine göre kendi içinde F/K oranına Göre %33,3 ve PD/DD göre %33,3 ağırlıklandırılarak kullanılmıştır.

İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi :

Şirketlerin geleceğe yönelik projeksiyonlarının bilinmesi ve şirketin gelecek vizyonunun yönetimle bir araya gelinerek değerlendirilmesi gerektiğinden dolayı İNA tarafımızdan analiz edilmemiştir. Yine de, Lider Faktoring A.Ş.’nin özkaynak Maliyeti hesabında; Beta oranı 0,82, Risk Primi %6,5, Risksiz Faiz Oranı %12,00, Borçlanma Faizi %18,5 olarak alınmış ve özkaynak
Maliyeti %17,33 olarak hesaplandığı belirtilmiştir. Hesaplanan özkaynak maliyetinin makul olduğunu düşünmekteyiz. Fakat şirketin iş hacminin 2014 yılı için %6 ve sonraki 2018 yılına kadar 4 yıl için %10 oranında artacağının varsayılmasının çok gerçekçi olmadığı kanaatindeyiz.

Piyasa Çarpanları Yöntemi :

Lider Faktoring A.Ş.’nin fiyat tespitine ilişkin Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından yapılan Piyasa Çarpanları Analizi yönteminde kullanılmıştır. Piyasa Çarpanları olarak ta, Piyasa Değeri / Defter Değeri (PD/DD) ve Fiyat/Kazanç Değeri (F/K) oranları kullanılmıştır. Piyasa Çarpanları Analizine göre kendi içinde PD/DD %33,3 ve F/K %33,3 ağırlıklandırılmıştır.
Piyasa Çarpanları Analizi yönteminde, Borsa İstanbul’da işlem gören faktöring şirketlerinden Credit West Factoring A.Ş. ve Garanti Faktoring A.Ş.’nin F/K ve PD/DD çarpan ortalamaları kullanılmıştır. Şirket fiyat tespit raporunda sektör F/K çarpanına göre 59,4 mn TL piyasa değerine, sektör PD/DD çarpanına göre ise 113,4 mn TL piyasa değerine karşılık gelmektedir. Yeterli sayıda ve benzer şirket bulunmamasından dolayı sektöre yurtdışı şirket çarpanlarının da eklenmesinin daha sağlıklı olabileceği görüşündeyiz.

SONUÇ

Lider Faktoring A.Ş. için Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından yapılan fiyat tespit Raporunda kullanılan tahminler ve çarpanların, %33,3 İndirgenmiş nakit akımları ( 2014-2018 arası iş hacmindeki büyüme projeksiyonunda tereddütlerimiz olmakla birlikte) ve %66,7 Piyasa çarpanları Yönetimi ile ve %18 iskontolu bulunan 90 mn TL piyasa değerinin , Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından Lider Faktoring A.Ş. için verilen 3,00 halka arz satış fiyatının makul olduğunu düşünmekteyiz.

 

 

 

 

Raporun tamamı için tıklayın.

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir