Kaldıraç Oranı (Leverage Ratio) Nedir?

Kaldıraç Oranı (Leverage Ratio) Tanımı:

Borcun öz sermayeye veya toplam sermayeye oranıdır. Kaldıraç oranları, işletmenin kaynak yapısını gösterir ve işletmenin varlıklarının hangi kaynaklarla ne oranda finanse edildiğinin görülmesini sağlar. Basel III kapsamında geliştirilen kaldıraç oranı ise, ana sermayenin toplam risk tutarına bölünmesiyle hesaplanır.

Finansal Kaldıraç Oranı, finansal analiz yapan analistlerin şirket değerlemelerinde sıklıkla kullandığı likidite durum analizi oranlarının başında gelmektedir.

Finansal Kaldıraç Oranı =Toplam Borç / Toplam Varlık

Toplam Borçların, toplam varlıklara bölünmesiyle birlikte bir şirketteki varlıkların ne kadarının borçlar ile finanse edildiği saptanmış olunur. Finansal Kaldıraç Oranı ile şirket varlıklarının yüzde kaçının yabancı kaynaklar ile karşılandığı belirlenir.

Kaldıraç oranının yüksek olması, şirketin ödeme riskinin arttığını, kreditörler açısından ana para taksitleri ve faizlerinin ödemede güçlüklerle karşılaşılabileceği anlamının çıkarılmasına sebebiyet verebilmektedir. Ancak yabancı kaynak kullanımı öz sermaye karlılığını arttırıyorsa bu olumlu olarak da karşılanabilir.

TCMB Terimler Sözlüğü