İspanya Korkusu Piyasaları Salladı!

Aydın Eroğlu – 24.07.2012

Dün İspanya korkusu piyasaları salladı. Başta Yunanistan ve İspanya borsaları olmak üzere sert düşüşler yaşandı. Ancak günün sonuna doğru İspanya borsasında sert bir tepki kapanışı yaşandı. Gün içinde 5.905’e düşen IBEX, günün sonunda 6.177’ye yükselerek gün içi kayıpların büyük kısmını geri aldı. Bu tepkide öğleden sonra alınan açığa satış yasağının etkisi olduğunu düşünüyorum. Panik ortamlarında ekstra artan açığa satış davranışları, açığa satışın yasaklanması ile, açıkçıların pozisyon kapatmaya yönelmeleri sebebi ile bir alım dalgası yaşattı diye düşünüyorum. İspanya ve İtalya’da açığa satış yasağı kararları İspanya’da üç ay, İtalya’da ise bir hafta olarak uygulanacak.

İspanya’da gün içinde yaşanan sert düşüş sonrası geri dönüşün bir benzeri ABD DOW endeksinde de yaşandı. 12.583’e inen Dow, gün sonunda 12.721’den kapandı. Dow grafiği takip edilmesi gereken çok önemli bir görüntü içeriyor! 12.450 seviyesinin aşağı kırılması halinde, omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonu riski mevcut. Oldukça tehlikeli olabilecek bu risk dün az daha gerçekleşmeye gidiyordu. Sert düşüş yaşayan Dow, bu sınıra 100 puan kala tepki vererek 12.583 seviyesinden yeniden 12.721’e yükseldi. Ancak henüz omuz baş omuz tehlikesi ortadan kalkmış değil. Endeksin 12.745 seviyesinin altında kalması halinde bu riskin sürdüğünü göreceğiz. Bu nedenle özellikle yeniden tekrar ediyorum; Dow 12.450’nin altına inmeye kalkarsa, 500 puanlık bir düşüş dalgası tetiklenebilir. Dow’da yaşanabilecek böyle bir düşüş, diğer bir çok dünya borsalarını da sarsar.

Ancak 13.000 seviyesinin yukarı kırılması halinde de, bu sefer ters omuz baş omuz denen ve yükselişi işaret eden pozitif görünümlü tam tersi bir formasyon ortaya çıkar. Onun da boyu 500 puan. Ancak böyle bir hareket için sanırım FED’in yeni bir paket kararını açıklaması gerekir diye düşünüyorum. Böyle bir karar alınmadan, ters omuz baş omuz formasyonunun değil de, düşüş riski taşıyan omuz baş omuz formasyonu daha kuvvetli ihtimal olarak duruyor.

Belki bir kısmınız hiç izlemediğiniz ABD Dow endeksinin neden bu kadar fazla anlatıldığını düşünebilirsiniz. Ama dünyanın en önemli ve derin borsası olan DOW’da dediklerimin hangisi olursa, tüm borsaları aynı yönde etkileyecektir.

Moody’s Yine Sahneye Çıktı!

Dün Avrupa piyasalarının kapanmasından sonra, Moody’s tarafından Almanya, Hollanda ve Lüksenburg’un görünümleri negatif izlemeye alındı. Yunanistan’ın Euro’dan çıkma riski ve İspanya gibi ülkelere de yardım yapmak zorunda kalınacağı riskleri gerekçeler olarak açıklandı. Gerekçelerin ortadan kalkmaması ve gerçekleşme yolunda gelişmeler olması halinde, bu ülkeler için negatif izlemenin devamında not indirim kararları çıkabilir. Lakin ilginçtir ki, ortam karıştıkça, Almanya’nın tahvil faizleri tarihi düşük seviyelere iniyor. Kısacası Almanya’nın ağırdan almasının en önemli sebeplerinden birisinin de, krizin Almanya’ya borçlanma maliyetlerinde tarihinde görmediği düşük faizle borçlanma avantajı sunması olduğunu düşünüyorum.

Troyka’nın Yunanistan Ziyareti Başlıyor.

Troyka’nın son durum raporlaması için Yunanistan ziyareti bugün başlayacak. Ancak bir çok çevreden Yunanistan’ın taahhütlerini yerine getirmesinin zor olduğu yönünde açıklamalara şahit oluyoruz. Şahsen Yunanistan’ın borçlarını ödeme güçlüğü konusuna ben de katılıyorum. Ama artık Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkartılmasının bile, Euro bölgesi için krizi daha da derinleştirecek bir sorun diye düşünmüyorum. Bilakis, öncesinde de ifade ettiğim gibi, Yunanistan’ı ama geçici, ama daimi olarak Euro’dan çıkartsalar bile, aynı anda diğer tüm Euro bölgesi ülkelerine ve bankalardaki mevduatlara güvence verildiği açıklansa, yapılması gerekenin en doğrusu olacağına ve piyasaların dönüşüne önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.

Yorumcuları Değil, AB Liderlerini Eleştirmeli!

Ben dahil bir çok yorumcu – stratejist, piyasalar için beklentilerimizi paylaşıyoruz. Ancak uzun vadeye yansıyan beklentilerimizin bir kısmı henüz gerçekleşmediği gibi, Avrupa’nın daha da karıştığını görüyoruz. Olması gerekenlerin yapılmaması, AB’nin dahi dağılmasına gidebilecek sessizliğin sürdürülüyor olması tamamen başta AB liderlerinin kriz karşısında hala çözüm konusunda anlaşamamaları ya da çözüm yolunu bulamamış olmalarından kaynaklanıyor. Bu nedenle yapılması gerekenlerin yapılmadığı ekonomiler nedeniyle, bu durumun sürmesi halinde tüm görüşler değişiklik gösterebilir. Ancak ben hala iyimserliğimi koruyorum. Gecikmeli de olsa, AB ve ABD piyasa yapıcılarından, aynı zamanda liderlerinden, krizi aşacak formüllerin devreye alınmasını bekliyorum. Bugün İspanya ve Almanya maliye bakanları görüşmesi var. Bu görüşmeden de olumlu sinyaller çıkabilir.

Piyasalara Gelirsek;

Moody’s kararına rağmen, ABD ve İspanya’da yaşanan destek tepkilerinin İMKB dahil diğer borsalarda da görülmesini bekleyebiliriz. Ama ilk andaki tepkiler değil de, sonrasındaki borsa akıbeti daha önemli olacaktır. İMKB için, alım seviyelerinin ilk desteği olan 60.200 düzeyine dün geldik sayılabilir. Zaten bu nedenle de, dün öğleden sonra alım tepkilerinin başlayacağı seviyelere yaklaştığımız uyarılarını yapmıştım.

Bana göre, 63.600 seviyelerinde yazdığım teknik olması gereken düzeltme yaşanıyor. Bu düzeltmenin ilk durağı 60.200 seviyelerinde, son durağı da olursa 58.900 düzeyinde bulunuyor diye düşünüyorum. Bu nedenle alım imkanlarının şu anki seviyeler, 59.500 ve 58.900 seviyesi düşünülerek kademeli olarak yapılmaya başlanabileceğini düşünüyorum. Eğer teknik görüntülerin düşüş gerekçelerini duyuyorsak, desteklerden dönüş tepkisi geldiği zaman da, yükseliş tepkilerinin gerekçelerini duyacağımıza inanıyorum.

Ancak, yukarıda DOW için yaptığım uyarılar çok önemlidir! Dow için uyarılarımdan hangisi gerçekleşirse, o yönde sert piyasa tepkilerini görebiliriz. Tabii bir de, bizim için Suriye riskinin ülke olarak bizi etkileme boyutuna göre de, farklı riskleri yaşayabiliriz. Yine de ben, teknik düştüğümüzü ve desteklerinde alımların geleceğini, bu düşüşlerden çok da fazla korkulmaması gerektiğine inandığımı tekrarlamak istiyorum.

Aydın Eroğlu

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir