İran Anlaşması’nın Şirketlere Etkisi / Ziraat Yatırım – (03.04.2015)

“İran Anlaşması’nın Şirketlere Etkisi”

İran ve P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri arasında İran’ın nükleer programına ilişkin yapılan müzakereler olumlu sonuçlandı. İran’a yapılan yaptırımların kalkması konusunda anlaşmaya varılırken, söz konusu haber sonrasında Brent Petrol düşüş kaydetti. 30 Haziran’da imzalanacak olan nihai anlaşmanın net petrol ithalatçısı konumunda olan Türkiye’nin cari açığı için pozitif bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Haberin etkileyeceği şirketler için genel değerlendirmemiz ise aşağıda bulunmaktadır:

Tüpraş (TUPRS, Öneri “EKLE”, Pozitif): Şirket hammadde teminini 15 farklı bölgeden yapmakladır. İran’dan yapılan ithalat, İran’a uygulanan ambargo nedeniyle düşük seviyede seyretmektedir. 2014 yılında İran’dan 5.3mn ton ham petrol ithal edilmiştir. İran’a uygulanan ambargonun ortadan kalkması ve Irak’tan petrol sevkiyatının düzene girmesi şirketin maliyetlerini düşürecek olup karlılığına olumlu yansıyacaktır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Öneri “AL”, Pozitif), Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): Türk Hava Yolları ve Pegasus’un BIST’te göstermiş oldukları performans brent petrol fiyatlarına oldukça duyarlıdır. İran’la yapılan nükleer müzakerelerin ardından petrol fiyatlarında yaşanan gerilemenin havacılık şirketlerini olumlu etkilemesi beklenebilir. Pegasus’ta %60 oranında, THY’de ise %40 oranında petrol fiyatlarındaki değişimlere karşı hedging uygulanmaktadır. THY’nin maliyetlerinde hedge edilmeyen kısım daha yüksek olduğu için petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisinin daha olumlu olacağını beklerken, Pegasus’ta hedge edilen kısım daha yüksek olduğundan etkinin sınırlı gerçekleşeceğini düşünmekteyiz.

2014 yılında THY’de akaryakıt maliyetlerinin satışların maliyeti içerisindeki payı %42 olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki sene %43 olan bu oranın 2015 yılı sonunda daha da düşeceğini beklemekteyiz. Petrol fiyatlarında yaşanan gerileme maliyetleri düşüreceğinden karlılıklara olumlu olarak yansıyacaktır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Pozitif): İran’daki Razi Petrokimya’nın %48,9’una sahip olan Gübre Fabrikaları’nın dünkü gelişmeden olumlu etkilenmesi beklenmektedir. Razi yıllık 3.6mn üretim kapasitesine sahip olup İran’ın önde gelen firmalarındadır. 2014 yılında satışların yaklaşık %45’i, üretim miktarının ise yaklaşık %76’sı Razi’den kaynaklanmaktadır. İran’a uygulanan yaptırım sonrasında, İran’da faaliyetlerin artması söz konusu olabilir. Ayrıca yaptırımın kalkması sigorta giderlerinde iyileşme sağlayabilir. Kısaca, söz konusu gelişme Gübre Fabrikaları için pozitif etki edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir