İMKB yönetmeliklerinde değişikliğe gidildi

SPK, İMKB Yönetmeliği ile Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti.

Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB) Yönetmeliği ile Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliğinde değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren İMKB Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ”Sermaye piyasası ve Borsa mevzuatı uyarınca kamuya açıklanması gerekli bildirimlerin elektronik imzalı olarak iletildiği ve kamuya duyurulduğu elektronik sistem” şeklinde yeniden tanımlandı.

Yeni düzenleme uyarınca, borsada tahvil ve bonolar ile menkul kıymet niteliğindeki diğer borçlanma araçlarının alım satımı ve SPK’nın düzenlemelerinde belirlenen menkul kıymetlerin repo-ters repo işlemlerinin yapılacağı piyasa ve pazarlarda uygulanacak yöntem ve kurallar, İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Yönetmeliğinde belirtilecek.

Üyelerin alım-satım taahhütlerini yerine getirmeleriyle ilgili maddede yapılan değişiklik ile de üyelerin kesinleşen alım satım işlemlerine ait karşılıklı yükümlülükleri, işlemin kesinleşmesini takip eden ve Yönetim Kurulunca tespit edilen süreler içinde yerine getirilecek. Bu süreler içinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyeden, temerrüte düştüğü tarihten itibaren taahhüdünü yerine getirdiği tarihe kadar belirlenen koşullar uyarınca faiz tutarı tahsil edilecek.

Temerrüte düşen üyeye, temerrüt halini sona erdirmesi için Borsa Başkanlığınca süre verilecek. Bu sürenin sonunda işlem konusu menkul kıymetler, Borsa tarafından resen aldırılacak ya da sattırılacak.

Bir başka hüküm uyarınca da Borsa, seans günlerini izleyen iş günlerinde İMKB Bültenini KAP’da yayımlayacak.

HİSSE SENETLERİ VE GELİŞEN İŞLETMELER PİYASA YÖNETMELİĞİ

İMKB Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre ise Borsa emirleri, üye temsilcileri ya da tahsis edilen emir iletim arayüzleri tarafından, Borsa Yönetimince belirlendiği şekilde sisteme iletilecek.

İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Yönetmeliğinde yapılan yeni düzenleme çerçevesinde de, şirket payları, en erken Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) Listesine kabul başvurusunun Yönetim Kurulu tarafından onaylanması kararının Bültende ilanını izleyen işlem gününce ikincil piyasada işlem görmeye başlayacak.

En az 2 gün önceden Bültende ilan edilmek şartıyla fiyat adımlarının belirlenme esasları Yönetim Kurulu tarafından değiştirilebilecek.

GİP listesinde bulunan paylara ilişkin belirli bir miktarın üzerindeki işlemler, toptan alış-satış emirleri ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamdaki payların önceden anlaşma yapılmış ya da yapılmamış alıcılara, tahsisli-toplu olarak satışı, toptan alış-/satış işlemleri için ayrı bir işlem sırası açılarak yapılacak.

Sermaye Piyasası Kurulu, ayrıca, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kotasyon Yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, borçlanma araçlarının Borsada işlem görmesini temin amacıyla kota, kota dışı pazar kaydına alınması için Borsaya yapılacak başvurular, SPK’ya yapılacak kayda alma başvurusu ile eş zamanlı gerçekleştirilecek.

İpotek teminatlı menkul kıymetler ile ipoteğe dayalı menkul kıymetlere ilişkin düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla Borsaya başvuruların, 1 yıllık dönem içinde ihraç edilecek borçlanma araçlarının tümünü kapsayacak şekilde veya belirli bir miktarı kapsayan tek seferlik ihraç için yapılması zorunlu olacak. SPK’ya bu yöntemlerden hangisi ile başvurulursa, Borsaya da aynı yöntemle müracaat edilecek.

1 yıllık dönem içinde ihraç edilmek üzere Borsa Yönetim Kurulu kararıyla daha önce ilgili kota-pazar kaydına alınan borçlanma araçlarının ihraççılar tarafından satışlarının gerçekleştirilmesinden önce SPK’ya yapılacak başvuru ile eş zamanlı olarak Borsaya da işlem görme başvurusunda bulunulacak. Borsaya yapılacak kotasyon-kayda alma ve işlem görme başvurularının şekil ve içeriği hakkında Yönetmelik hükümleriyle ilgili maddeler uygulanacak. 1 yıllık dönem için ihraç edilmek üzere Borsa Yönetim Kurumu kararıyla daha önce kota-pazar kaydına alınan ve satışı tamamlanan borçlanma araçları, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yapılacak ilanı takiben Tahvil ve Bono Piyasasında işlem görmeye başlayacak.

SPK kaydına alınan borçlanma araçlarının satışından vazgeçilmesi durumunda bu durum SPK’ya yapılacak bildirimle eş zamanlı olarak Borsaya da bildirilecek. Satışından vazgeçilen veya satılamayan borçlanma araçlarının SPK’nın uygun görüşüyle tekrar satışa sunulması halinde Borsaya gerekli bildirim yapılacak. SPK kayda alınma tarihinden itibaren 1 yıl geçmemiş olması şartıyla KAP’ta yapılacak ilanı takiben Tahvil ve Bono Piyasasında işlem görmeye başlayacak.

Kot dışı pazarda işlem gören menkul kıymetler, Yönetmeliğin ilgili bentleri uyarınca, Yönetim Kurulu kararı ile geçici ya da sürekli olarak işlem görmekten men edilebilecek.

Yönetmeliğe eklenen bir fıkra ile de, borçluluğu temsil eden menkul kıymetler, itfa edildikleri tarihte herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmaksızın Borsa kotundan ve işlem gördükleri Borsa pazarlarından çıkarılacak. Bu uygulama kot dışı pazarlarda işlem gören borçluluğu temsil eden menkul kıymetler için de geçerli olacak.

TEŞKİLAT YÖNETMELİĞİ

SPK, İMKB Teşkilat, Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinde de değişikliğe gitti.

Bu kapsamda da İş Geliştirme ve Pazarlama, Kamuyu Aydınlatma Platformu İşletme ve Proje Koordinasyon Müdürlüklerinin görevleri yeniden belirlendi.

Kaynak: http://www.bloomberght.com/turkiye-ekonomisi/haber/950419-imkb-yonetmeliklerinde-degisiklige-gidildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir