ASELS Analizi: Çin’de de altına talep artıyor

Altın Alımlarını Azaltmasına Rağmen Çin’de Altına Olan Talep Artıyor

Nisan ayında Çin ETF’leri rekor bir ay geçirerek toplam yönetim altındaki varlıkları 6,4 milyar dolara çıkardı. Merkez bankaları da altın varlıklarını düzenli olarak artırmaya devam etti ve Çin Halk Bankası (PBoC) bu konuda çok aktifti. Ancak, Nisan ayında PBoC, Kasım 2022’de duyurulara yeniden başlamasından bu yana en yavaş altın alımını kaydederek sadece 2 ton ekledi.

Ons altın fiyatları hafta sonunda yükseldi, ancak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2431 dolar civarını test etmeyi başaramadı. Kıymetli metal, haftanın başında kötü bir başlangıç yapmasına rağmen güçlü bir performans sergiledi.

Faiz getirmeyen bu metal, ABD doları haftanın sonunda yumuşak TÜFE verileri nedeniyle değer kaybettikçe yeniden ilgi kazandı. Enflasyonun yeniden düşüşe geçtiği görülürken, piyasalar ABD faiz indirimlerine odaklandı ve bu da dolar üzerinde baskı oluşturdu. ABD hazine getirileri (2y ve 10y) Perşembe ve Cuma günleri yükseldi, ancak kıymetli metal dolardan ilham aldı.

Gelecek hafta, ‘yüksek etkili’ ekonomik verilerin azalması nedeniyle piyasa koşulları daha sakin olabilir ve bu da altın boğalarını test edebilir.

Döviz Endeksi ve Ekonomik takvim entegrasyonu, yatırımcıların etkili kararlar almasına büyük katkı sağlar. Bu kaynaklar, temel ekonomik olayların ve göstergelerin zamanlamasını takip ederek, doların diğer önemli para birimlerine karşı performansını analiz etmek için yaygın olarak kullanılır.

Grafik TradingView’den

ASELS namıdiğer ASELSAN, Türk savunma sanayisinin önde gelen gözdesine bir yakından bakalım. Hisse senedinin 1 günlük teknik değerlendirmesi genel olarak “Al” sinyalini vermektedir. Bu sinyal, hem hareketli ortalamalar hem de osilatörler okey diyor.

Hisse senedinin fiyatı 61.45 TRY seviyesindedir ve son 1 günde %1.24’lük bir artış göstermiştir. Göreceli Güç Endeksi (RSI) 55.62 olarak hesaplanmıştır, bu da hisse senedinin nötr bir bölgede olduğunu ve aşırı alım ya da aşırı satım durumunda olmadığını göstermektedir.

Momentum göstergesi hafif negatif (-0.75) bir değerle hisse senedinde hafif bir satış baskısı olduğunu göstermiş olup Awesome Oscillator 2.63 değeriyle pozitif yönde bir ivme göstermektedir.

Hisse senedinin performansına baktığımızda, son bir haftada %3.08’lik bir düşüş yaşadığı, ancak son bir ayda %4.68, son üç ayda %9.93, son altı ayda %47.15 ve son bir yılda %182.79 gibi oldukça güçlü bir performans sergilediği görülmektedir. Bu uzun vadeli pozitif performans, yatırımcı güvenini artırabilir.

ASELSAN’ın yıllık temettü verimi %0.195 olup, toplam varlık büyümesi yıllık %95.10 seviyesindedir. Hisse senedinin fiyat kazanç oranı (P/E) 38.44 olup, sektördeki diğer firmalarla karşılaştırıldığında yüksek bir değere sahiptir. Savunmada 1 numara.

Şirketin EBITDA büyümesi yıllık %70.94, net gelir büyümesi ise yıllık %38.82 oranında artış göstermiştir. Bu büyüme oranı pozitif. Yakın destek, direnç 59 ve 63 olup 58 ve 65 de sonraki aşamalar denebilir.

Sonuç itibariyle, kısa vadeli yükseliş, bakır ve son zamanlarda ‘meme hisseleri’ Gamestop (GME) ve AMC Entertainment Holdings (AMC) gibi hisse senetlerinin büyük fiyat artışlarıyla desteklenen gümüşteki keskin yükseliş gibi metallere genel bir yükselişe bağlı olabilir.

Okan Özdemir