Haftalık Piyasa Yorumu / İnfo Yatırım FX – (27-31 Temmuz 2015)

Yoğun Gündemde Bu Hafta Piyasada Ne Olabilir?

Geçtiğimiz hafta yaşanan zayıf veri akışına rağmen küresel piyasada sert hareketlenme görülmüştü. Genel olarak yaz aylarının gelmesi her ne kadar piyasada az volatiliteye neden olsa da, hem FED’in faiz artırımlarına yaklaşması hem de Çin’deki beklenmedik yavaşlama sinyali piyasadaki volatiliteyi artırdı. Çin hisse piyasasındaki sert satışların ardından Çin’de imalat talebinin de azalması emtia fiyatlarında son dönemin en düşük seviyesine gerilemeye neden oldu. Altın fiyatlarıyla başlayan gerileme, enerji fiyatları ve metal fiyatlarıyla da devam etti. Geçtiğimiz hafta Çin’de başlayan dalgalanmanın tüm piyasaya yansıdığı süreçte emtia fiyatlarındaki hareketliliğin tüm dünyaya yansıdığını gördük.

Avrupa’da ise Yunan krizinin şimdilik çözüldüğünü gördük. Yunan parlamentosu 2. Reform paketini de onaylaması sonrasında kreditörler köprü finansman sağladı. Hafta ortasında Yunan hükümeti AMB ve IMF’ye olan kredi taksit ödemesini gerçekleştirirken, Yunan bankaları ise 20 gün sonra açıldı. Yunanistan riskinin arka plana düşmesi küresel bazda Euro’da toparlanmaya neden olurken, Avrupa hisselerinde ise Yunan krizinin çözülmesiyle rahatlayan hisse piyasasında sert satış görüldü.

Amerika’da ise şirket bilançolarının beklenmedik şekilde geçtiğimiz dönemlere göre zayıf seyretmesi ABD hisselerinde teknoloji hisseleri önderliğinde satışlara neden oldu. Amerika’nın göz bebeği APPLE’da şirket beklentileri karşılamasına rağmen, bir sonraki dönemin beklentisini düşürmesi ABD hisselerinde hafta ortasında sert satış yaşanmasına neden oldu. Diğer taraftan Microsoft tarihinin en kötü bilançosunu görürken, Yahoo’da ise satışlar beklentilerin altında kaldı. Yunan krizinin arka planda kalması ve şirket bilançolarının beklentilerin altında kalması, hem USD endeksinde değer kaybına neden oldu hem de ABD hisselerinde yüzde 5’e varan satışlara neden oldu.

Yurt içinde ise TCMB PPK toplantısında faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmezken piyasa ölçüsünde devam etti. TCMB beklendiği gibi faizlerde bir değişikliğe gitmezken, politika faizini yüzde 7.50, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10.75 seviyesinde bırakmış oldu. PPK tutanaklarında da bir önceki aya göre çok fazla değişikliğe gidilmezken, enerji fiyatlarındaki düşüşün orta vade de enflasyonu aşağı yönlü baskılayabileceği belirtildi. Hafta içerisinde Lira’da sert değer kaybı yaşanması sonrasında TCMB döviz repo faiz oranını indireceğini açıkladı ve 27 Temmuz’dan geçerli olmak kaydıyla ABD Doları için yüzde 3.5’tan yüzde 3’e düşürdü. MB’nın bu müdahalesi sonrasında kur tarafında gevşemeler görülmesine rağmen, gevşemelerin kısa süreli olabileceği görülüyor.

Yurt içinde hafta başında Suruç’ta yaşanan terör olayı sonrasında iç piyasada işler tersine dönerken, sonrasında ise Türkiye’nin hem DAEŞ hem de PKK’ya hava saldırısı düzenlemesi Lira’da sert değer kaybına neden oldu. Türk jetlerinin Suriye ve Kuzey Irak’a operasyon düzenlemesi olası bir kara hareketinin öncüsü olabileceği endişesi yurt içi hisselerde de yüzde 5’e varan satışlara neden oldu.

Diğer taraftan yurt içi senaryonun koalisyon bacağında ise AK Parti CHP yakınlaşması devam ediyor. CHP’nin hükümetin kurulmasından yana olması ve artan jeopolitik riskler doğrultusunda acilen hükümet kurulması isteği olumlu karşılanıyor. Haftanın son işlem gününde AK Parti ve CHP görüşmesinin 5 saatten uzun sürmesi ve bu haftaya tekrardan görüşme planının yapılması piyasada olumlu karşılandı.

Tüm bu gelişmeler ışığında USDTL ve EURTL sert yükseliş gösterirken, USDTL’de 2.75, EURTL’de ise 3.02 seviyesi test edildi. Seçim sonrasında yaşanan en sert düşüşün görüldüğü BİST100 endeksinde ise son 1.5 ayın en düşük seviyesine gerileme yaşandı. Amerika ve Avrupa hisselerinde yüzde 4-5 arasında satışlar görülürken, Amerika’da teknoloji hisselerinin rekor seviyeden sert gevşediğini gördük. Asya’da talebin azalması emtia fiyatlarında sert düşüşlere neden olurken, altın fiyatları uzun aradan sonra ilk defa 1130 seviyesinin altına geriledi. Petrol tarafında ise Brent 54$ seviyesine kadar gerilerken, WTI ise 48$ seviyesini gördü. Küresel piyasada düşen üretim talebinin negatif etkilerinin görüldüğü emtia fiyatlarındaki düşüşün küresel enflasyonu aşağı yönlü baskılaması beklenebilir.
FED’in faiz artırım zamanının yaklaşmasına rağmen, küresel piyasada düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerinde negatif etki yaratması ihtimali ve faiz artırımlarının beklenenden yavaş olabileceği ihtimali USD endeksinde değer kaybına neden oldu ve EURUSD paritesi 1.1000 seviyesine kadar yükseldi.

Bu hafta Nelere Dikkat Edeceğiz;

Bu hafta gözler ABD’de gerçekleşecek FOMC toplantısında olacaktır. FED’in 2015 yılı içerisinde 4 toplantı daha yapacak olması ve 2 toplantı ardından Janet Yellen konuşmasının olacak olması FED’in 2015 içerisinde 2 kez faiz artırımına gitme ihtimalini artırıyor. Özellikle ilk faiz artırımı sonrasında Janet Yellen konuşması olması gerektiği düşünülürse FED’in Temmuz ayında artırıma gitme ihtimalini zayıflatıyor. Son dönemde FED toplantıları sonrasında yayınlanan metinin her defasında daha da kısalması, piyasadaki volatiliteyi sınırlandırıyordu. FED toplantısında bu ay için herhangi bir faiz artırımı beklenmezken, FED üyelerinin faiz artırım beklentisi ve tahminleri ön planda olacaktır. FOMC metninin Eylül’deki faiz artırımı konusunda sinyal vermesi ve uzun vadeli FED’in izleyeceği politika dikkatle takip edilmelidir.

Diğer taraftan Amerika’da 2. Çeyrek GSYİH,dayanıklı mal siparişleri, tüketici güveni, konut satışları ve istihdam rakamları takip edilecektir. ABD’de de 2.çeyrek büyümede hızlı yükseliş beklenirken çeyreklik bazda yüzde 2.6 büyüme bekleniyor. 1.çeyrekteki daralma sonrasında hızlı toparlanma beklenirken, beklentilerin karşılanmaması sürprizlere neden olabilir.

Amerika’daki yoğun veri akışı sonrasında Euro Bölgesi’nde ise Alman IFO iş ortamı endeksi, perakende satışlar ve Alman istihdam rakamları takip edilecektir. Diğer taraftan Euro Bölgesi enflasyon ve işsizlik rakamları takip edilecekken, Euro Bölgesi’nde enflasyon yüzde 0.2 beklenmektedir.

Yurt içinde ise cari açık, imalat güveni ve kapasite kullanım oranı takip edilecektir. Veri akışının yanı sıra yurt içindeki koalisyon çalışmaları ve sınırdaki hareketlilik takip edilmelidir. Yurt içinden gelebilecek açıklamalar ve yapılacak operasyonların piyasada etkileri izlenebilir. 

BİST100 tarafında 80.000 ana desteği altında kalışın devam etmesi durumunda 75.200 seviyesine satış eğilimi devam ediyor. BİST100 için şimdilik olumlu bir şey söylemek zor görülürken, olası tepki alımları ve vadelide açığa satışçıları stoplamak amaçlı hareketler sağlanabilir. USDTL tarafında ise 2.7200 seviyesi üzerinde alımların devam etmesi ve seçim sonrası görülen rekor seviyenin tekrardan test edilmesi beklenebilir. USDTL’de yukarı yönlü hareketlerde 2.7700 ve 2.8000 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 2.7200 seviyesi ana destek olabilir. Keza yükseliş eğiliminde olan EURTL’deki alımların devam etmesi durumunda 3.0700 ve 3.1000 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 3Lira seviyesi takip edilebilir.

EURUSD tarafında ise 1.1100 seviyesine yakın seyir devam ediyor. EURUSD’da alımların devam etmesi durumunda 1.1160 ve 1.1260 seviyeleri, olası gevşemelerde ise 1.0965 ve 1.0820 desteği takip edilebilir. Hem FOMC toplantısı hem de Euro Bölgesi’ndeki enflasyon rakamları piyasada hızlı hareketlere neden olabilir.

Altın tarafında ise geçtiğimiz hafta yaşanan sert satışın ardından toparlanma çabası devam ediyor. Altında son 5.5 senenin en düşüğündeki seyir devam ederken satış baskısının devam etmesi durumunda 1087 ve 1040 seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 1130 ve 1142 seviyeleri takip edilebilir. Hem FED’in faiz politikası hem de ABD’deki 1.çeyrek büyüme rakamı piyasada sert hareketlenmeye neden olacaktır.

Petrol tarafında ise son ayların en düşük seviyesindeki hareketlenme devam ediyor. Küresel arz fazlasının devam etmesi ve Çin’deki yavaşlamanın boy göstermesi petroldeki satışların devamına neden olabilir. Brentte satışların devam etmesi durumunda 54$ ve 52.50$ seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 55.60 ve 57$ seviyeleri izlenebilir. Amerikan ham petrolünde ise satışların 48$ seviyesinin altına sarktığı görülüyor. Ham petrolde satışların devam etmesi durumunda 47.30 ve 454 seviyeleri, olası toparlanma durumunda ise 49.40$ ve 50.20$ seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD paritesinde ise 1.5550 seviyesi altında satışların devam etmesi beklenebilir. İngiltere’de geçtiğimiz hafta imalatın beklenmedik şekilde gerilemesi GBPUSD paritesinde sert satışların  görülmesine neden olmuştu. GBPUSD paritesinde bu hafta Salı günü açıklanacak büyüme rakamları kritik önem taşıyor. GBPUSD paritesinde 1.5550 seviyesi üzerinde alımların devam etmesi durumunda 1.5650 ve 1.5750 seviyeleri, olası veri akışına bağlı olarak gevşeme görülmesi durumunda ise 1.5400 ve 1.5300 seviyeleri görülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir