Haftalık Piyasa Takvimi – (30 Mayıs – 3 Haziran 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

31 Mayıs Salı

10:00 Nisan Dış Ticaret İstatistikleri
▪ Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan Nisan ayına ilişkin dış ticaret verilerine göre ihracat, %24,6 artarak 23,4 milyar dolar, ithalat ise %35 artarak 29,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sonuç olarak Nisan ayında dış ticaret açığının %98 oranında bir açılma kaydederek 6,1 milyar dolar olduğu izlendi. 12 aylık kümülatif verilere bakıldığına ihracat 240,2 milyar dolar (%28,7 yıllık artış), ithalat ise 305 milyar dolar (%31,8 yıllık artış) kaydetmiş oldu.

▪ Ukrayna-Rusya savaşının olası olumsuz etkileri açısından ihracat verilerinin Nisan ayı itibariyle önemli bir sinyal vermediğini ifade etmek gerekir. Diğer taraftan Euro Bölgesine ilişkin artan resesyon beklentilerinin gelecek dönemde bir risk olarak kalmaya devam ettiğini belirtmek gerekir. Savaşın özellikle emtia fiyatları üzerindeki etkisi ithalat tarafında cereyan etmeye devam ediyor. Nisan ayında da 7,7 milyar dolar kadar yüksek aylık bir enerji ithalatının öne çıktığını görüyoruz. Geçen yılın aynı döneminde enerji ithalatı 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

10:00 1Q22 GSYİH verileri
▪ 2021 son çeyreğinden beri devam eden aktivitedeki ılımlı geri çekilmenin hızlandığı izleniyor. Buna rağmen 2022 yılı ilk çeyreğinde büyüme aktivitesinin kuvvetli olurken %7,3 oranında bir GSYİH yıllık artışı yaşanabileceğini düşünüyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde belirginleşen durulmaya rağmen, ekonomik aktivitenin olumlu olmaya devam edeceği izleniyor. Bu çerçevece 2022 yılı geneli için gerek dış talep üzerinde artan belirsizlikler gerekse iç talepte artan enflasyon ve satın alma gücü üzerinde yarattığı baskı ile beraber negatif baskıların ön planda olduğunu takip etsek de yılın ilk yarısındaki performans ile beraber GSYİH büyüme tahminimizi %3 seviyesinden %3,8’e revize ediyoruz.

17:30 Hazine 3 aylık (Haziran – Temmuz – Ağustos) iç borçlanma stratejisi
▪ Hazine bir önceki iç borçlanma programında (Mayıs – Haziran – Temmuz) Haziran ayına ilişkin 19,2 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında 28 milyar TL’lik iç borçlanma öngörüsü paylaşmıştı.

1 Haziran Çarşamba

10:00 İSO/S&P Global Mayıs PMI verileri
▪ Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Mayıs ayında 109,7’den 109,4’e hafif bir gerileme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de düşüş sergilemeye devam ettiği (107,7 seviyesinden 107’ye) ve aktivitedeki geri çekilişin sürdüğü izlendi. Arındırılmış RKGE Ocak ayındaki 111,9 seviyesi sonrasında her ay düşüş sergiliyor.2022 ilk çeyreğinde ortalama 110 seviyesinde olan endeks, Nisan ve Mayıs ortalamaları itibariyle 107,5 seviyesine gerileyerek, çeyreklik olarak ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı işaret ediyor. Ancak endeks halen eşik değerin üzerinde kalmaya devam ederken, aktivite için de pozitif düzlemin sürdüğünü belirtiyor. Çarşamba günü açıklanacak olan İSO/S&P Global PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisan ayında PMI 49,2 seviyesine gerilemişti.

12:00 İTO Ocak enflasyon verileri
▪ İTO verileri özellikle gıda fiyatları, daha alt segmentte ise işlenmemiş gıda fiyatları çerçevesinde TÜİK enflasyon verileriyle güçlü korelasyon çizmesi dolayısıyla yakından takip edilecek.

2 Haziran Perşembe

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (20 – 27 Mayıs)
▪ 13 – 20 Mayıs haftasında standart portföy kanallarında net yabancı satışı devam etti. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 603 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 67 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı gözlendi. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 2,8 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,45 milyar dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 2,48 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,2 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (20 – 27 Mayıs)
▪ 13 – 20 Mayıs haftasında yerleşiklerin DTH’ları 0,82 milyar dolar düşüş kaydetti (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış rakamlar). Parite etkisinden arındırılmış olarak baktığımızda kurumlar DTH’ları 0,87 milyar dolar gerilerken, hanehalkı DTH’larında ise 0,05 milyar dolarlık hafif bir yükseliş gözlendi. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında 0,22 milyar dolarlık sınırlı bir gerileme görülürken, söz konusu düşüşün tamamına yakını hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 13 – 20 Mayıs haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 1,04 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

3 Haziran Cuma

10:00 Mayıs Enflasyon verileri
▪ Mayıs ayında yıllık enflasyon artışının yükselerek devam etmesini ve %77’ye doğru bir artış yaşayabileceğini düşünüyoruz.

▪ Kurum enflasyon tahmin patikamız enflasyonist etkilerin güçlü bir şekilde devam etmesi ve ciddi bir bozulma kaydeden fiyatlama davranışları nedeniyle oldukça sık bir revizyona ihtiyaç duyuyor. Geldiğimiz noktada yılı %60 civarında bir TÜFE oranıyla kapatabileceğimizi, Aralık ayına kadar ortalama yıllık TÜFE artışının %80 seviyesine üzerinde olabileceğini öngörüyoruz.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim