Haftalık Bülten
Küresel piyasalarda haftanın seyrini ABD – İran barış süreci ve Fed’in faiz artırımına yönelik beklentiler şekillendirdi. Hafta başında ABD ve İran’ın 60 gün içerisinde nihai anlaşmaya ulaşmak adına yol haritasında uzlaştığı haberleri ve ABD’nin İran’ın uluslararası piyasalarda petrol satmasına 60 günlüğüne izin vermesi petrol arzına ilişkin endişelerin azalmasına sebep oldu. Bu gelişmeler doğrultusunda hafta içerisinde brent petrol 72 dolar seviyelerine kadar geriledi. Haftanın devam eden günlerinde uzlaşma sürecine ilişkin olarak gelen görüş ayrılıkları haberleri sürecin hala kırılgan olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan ABD’de Fed’in faiz artırımına yönelik beklentilerdeki artış ve ilk faiz artışının Eylül’de geleceği ihtimalinin kuvvetlenmesi risk iştahını baskılayan unsur oldu. Böylelikle hafta ortasında 3 majör endekste satışlar derinleşirken, teknoloji şirketlerindeki satışlar dikkat çekti. Makro tarafta ise PMI verilerine göre İmalat PMI 55.7, Hizmet PMI ise 51.3 seviyelerine yükseldi. Ayrıca 1Ç26’da cari açık %2,6 artışla 226,8 dolara yükselirken, PCE Fiyat Endeksi %3,4 seviyesine yükselerek Fed’in %2 enflasyon hedefi üzerindeki seyrin sürdüğünü gösterdi. Böylelikle küresel piyasalar dalgalı bir haftayı geride bırakırken, S&P 500 ve Nasdaq haftayı değer kayıplarıyla, Dow Jones ise sınırlı değer kazanımıyla tamamlamaya hazırlanıyor.
Yurt içine baktığımızda ise küresel piyasalara ve Orta Doğu kaynaklı haber akışlarına bağımlılık sürerken, hafta genelinde değer kayıpları izlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Londra’da yatırımcılarla temaslarda bulunması haftanın öne çıkan başlıkları arasında yer aldı. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın F-35 ve jet motoru satışına ilişkin pozitif açıklamaları dikkat çekti. Makro tarafta ise enflasyon beklentileri, güven endeksleri yakından takip edildi. TÜİK verilerine göre Haziran ayında 12 ay sonrası enflasyon beklentileri piyasa katılımcılarında ve reel sektörde yatay bir görünüm sergilerken hanehalkında 3,38 puan gerileyerek %46,13 seviyesine geriledi. Aynı dönemde Tüketici Güven Endeksi %2,5 artışla 87,9’a yükseldi. Sektörel güven endeksleri tarafında ise hizmet sektöründe %1,4, inşaat sektöründe %1,1 ve perakende ticaret sektöründe %0,3 artış gözlendi. Böylelikle jeopolitik risklerdeki azalma doğrultusunda öncü verilerdeki toparlanmanın da ivme kazandığı gözlendi. Diğer yandan TCMB verilerine göre 16 Haziran haftasında yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 465,7 milyon dolar, DİBS piyasasında ise 339,7 milyon dolar alım gerçekleştirdi. Böylelikle yabancılar hisse senetlerinde 5 haft aranın ardından tekrar alıma geçerken tahvil alımları ise üst üste ikinci haftaya taşındı. Aynı dönemde TCMB brüt rezervlerinde ve swap hariç net rezervlerde de yılın en düşük seviyesinden toparlanma gözlendi. Ayrıca carry trade 50,1 milyar dolara yükselerek ABD – İran savaşının başından bu yana ilk kez 50 milyar doları aştı. Yurt içi piyasalar hafta genelinde negatif bir seyir sergilereken; haftayı BIST 100 ve Katılım 100 yaklaşık %3,5 değer kaybıyla tamamlamaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki Haftada Gözler Haziran Ayı TÜFE Verisinde Olacak…
Küresel piyasaların ana gündem maddesinin önümüzdeki haftada da ABD – İran ve küresel merkez bankalarından gelecek sıkılaşma mesajları olmasını bekliyoruz. Savaş tarafında uzlaşma adına olumlu beklentiler takip edilse de de geride bıraktığımız yılın geride bıraktığımız yarısı bizlere ibrenin çok hızlı bir şekilde tersine dönebileceğini ve temkinli tutumu korumanın önemini gösteriyor. Bu noktada brent petroldeki güçlü geri çekilmenin orta – uzun vadeli görünüm açısından destekleyici olduğunu belirtmekle beraber, enflasyon göstergeleri Fed için dar bir oyun alanı sunmaya ve bu doğrultuda faiz artışı fiyatlamalarına sebep olmaya devam ediyor. Makro tarafta ise Çarşamba günü Euro Bölgesi’nde açıklanacak TÜFE verileri ve Perşembe günü ABD’de açıklanacak istihdam ve fabrika siparişleri verileri önem teşkil ediyor. Geçtiğimiz ay 122K seviyesinde gerçekleşen Tarım Dışı İstihdam verisi için beklentiler 110K seviyesinde şekilleniyor. Ayrıca çarşamba günü Fed, ECB ve BOE Başkanlarından gelecek açıklamalar da takip ediliyor olacak.
Yurt içi piyasalarda ise veri akışı açısından yoğun bir aya giriş yapıyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki haftanın ana gündem maddesi ise Cuma günü açıklanacak olan TÜFE verileri olacak. Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak Haziran ayı enflasyonunun aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,89 ve %31,98 seviyelerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Ayrıca jeopolitik gerginliklerdeki soğuma, Mehmet Şimşek’in Londra’da gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yurt içi varlıklara yönelik ilginin artmasına yönelik beklentiler ışığına BIST 100’ün mevcut durumda orta – uzun vadede cazip bir konumda olduğunu düşünüyoruz. Makro tarata ise Salı günü açıklanacak istihdam verileri ile ticaret açığı verisinin yanında, Çarşamba günü açıklanacak PMI verileri piyasalarda yakından takip ediliyor olacak.
BIST 100’ün teknik görünümünde ise geride bıraktığımız haftada yaşanan ivme kaybının ardından 14,125 ve 14,000 seviyelerini önemli destek seviyeleri olarak takip ediyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde iyimserliğin güç kazanması için ilk olarak 14,500 – 14,600 seviyelerini direnç olarak takip ediyor ve bu bölgede kalıcılık sağlanması gerektiğini vurguluyoruz.
Rapor için tıklayınız.
Kaynak: Kuveyt Türk Yatırım