Haftalık Borsa Yorumları – (3-7 Ocak 2022)

İç piyasaların gündemi “kur garantili mevduat” programı oldu.

Programın açıklanmasıyla döviz kurlarında görülen sert düşüş sonraki günlerde yerini tepki çıkışına bıraktı. Borsa İstanbul’un fiyatlaması ise önce düşüş, sonra dalgalı kur ile yön arayışı şeklinde oldu. Ancak Borsa İstanbul’daki “dolar aşağı borsa aşağı, dolar yukarı borsa yukarı” şeklindeki algı önemli ölçüde korundu. Açıklanan paket ile ilgili tartışmalar ise devam ediyor. İçeriğine ilişkin tartışmalar son günlerde sonuçlarına yönelik tartışmalara evrilmeye başladı. TCMB’nin geçtiğimiz perşembe günü açıkladığı veriler bu yönde bir fikir veriyor. İç piyasaların diğer önemli gündemi aralık ayına ait enflasyon verileri olacak. Aralık ayında yaşanan kur hareketi nedeniyle beklentileri yükselirken piyasalar üzerindeki etkileri yakından takip edilecek. Beklendiği gibi yüksek gelirse, bunun döviz kurlarını yukarı çekmesi, bunun da “dolar yukarı borsa yukarı” algısı gereği Borsa İstanbul’a yansımaları yükseliş yönünde olması olasıdır. Ancak son dönemde gerek gündem ve gerekse dış borsalarla korelasyon oldukça zayıflamış durumda. Dış borsalarla önemli bir ayrışma söz konusu. Bu bazen olumlu, bazen olumsuz yönde gelişebiliyor. Bu hafta enflasyon dışında yine perşembe günü açıklanacak TCMB verileriyle rezervler ile bankalar döviz mevduatı ve yabancı işlemleri yakından izlenecek. Geçen Perşembe açıklanan verileri göre, 17-24 Aralık haftasında yabancı yatırımcılar 569.8 milyon dolarlık hisse senedi, 94.4 milyon dolarlık tahvil bono (DİBS) satışı yapmışlardı. Özelikle hisse senetlerindeki satış tutar olarak oldukça yüksek ve son bir yılın en büyük satışlarında biri. Diğer yandan Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı payı düşmeye devam ediyor. Cuma günü itibariyle yüzde 40.63 seviyesine gerilemiş durumda. Bu oran ile birlikte geçen yılı en düşük seviyesi olan 29 Ekim’deki yüzde 41 seviyesinin altında.

Dış piyasalarda ise mevcut görünüm korunuyor. 2021 yılı borsalar açısından iyi bir yıl oldu ve yeni zirveler denendi. Kapanışlar da zirve seviyelerinde oldu. Bu hafta önemli veriler açıklanacak. Cuma günü aralık ayına ait tarım dışı istihdamı yakından izlenecek veriler arasında olacak. Beklenti 400 bin artış olması yönünde. Fed’in para politikasına yönelik kasım ayında değişikliğe gitmesi ve varlık alımlarını azaltım sürecini başlatması önemli bir hamleydi. Bu yıl için bu sürecin tamamlanması ve faiz artırımlarının gündeme gelmesi bekleniyor. Bu durumda dış borsaların seyri önemli olacak. Bilindiği üzere borsalar düşük faiz ve bol likidite ortamıyla yeni zirveler yakalama imkanına kavuşmuştu. Ucuz ve bol para ortamı bu yıl için olmayacağı varsayımına göre dış borsaların bu durumdan olumsuz etkilenmesi muhtemeldir. Ayrıca her ne kadar piyasalar üzerindeki etkileri zayıflasa da Koronavirüs ve mutasyon haberleri sıkça gündem olmayı sürdürüyor. Bu durum son dönemde Omicron olarak kendini göstermekle birlikte vaka sayılarındaki artışa karşılık vefat sayılarının sınırlı kalması nedeniyle piyasalar üzerindeki etkileri zayıf kalmaya devam ediyor. Ancak özellikle Avrupa odaklı kapanma ve kısıtlama haberlerinde de artış var. Diğer yandan son günlerde, altın fiyatındaki yükseliş, ABD dolarındaki çıkışın zayıflaması, ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki yükseliş, petrol fiyatındaki çıkışın ivme kaybetmesi dikkat çeken gelişmeler oldu.

Dış piyasalar yeni yıla mevcut görünümünü koruyarak girerken iç piyasalar dalgalı bir seyirle başlıyor. Piyasaların yönü konusunda döviz kurları önemli ölçüde belirleyici olacak.