Haftalık Borsa Yorumları – (20-24 Nisan 2020 )

Borsada kâr satış denemelerine rağmen tepki yükselişi devam ediyor. Gösterge tahvil faiz oranında yükseliş yerini yatay seyre bırakırken döviz kurlarında yükseliş devam ediyor.

Reel sektörlerdeki durgunluğun aksine faiz düşüşü ve teşvik paketlerine bağlı bollaşan likidite finans piyasalarını olumlu yönde desteklemeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed) bilanço büyüklüğü 6.4 trilyon dolara yükselirken benzer büyüme öncü merkez bankaları için de geçerli. TCMB emisyon tutarı 200 milyar TL’ye ulaştı. Faizler ise düşük ve uzun bir süre düşük kalmaya devam edecek. Ayrıca ABD Başkanı Trump’ın “Kovid-19 önlemlerinin 3 aşamalı şekilde gevşetileceği ancak kararın eyalet valilerinde olduğu” açıklaması ile ABD’li bir firmanın ürettiği ilacın korona hastalarını iyileştirdiği haberi basına düşünce dış piyasalarda iyimserlik biraz daha arttı. İç gündemde hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal’ın “merkez bankalarıyla swap görüşmeleri sürüyor” açıklaması geldi. Dış kaynak temini açısından IMF’den umudu kesen piyasalar swap anlaşmalarını çok önemli görüyordu. Olası bir dış kaynak temini piyasalar ve başta döviz kurları olmak üzere oldukça önemli olacak. Borsalardaki iyimserlik; altın fiyatına düşüş, petrol fiyatına tepki yükselişi ve ABD dolarındaki değerlenmeye ivme kaybı olarak yansıdı. Ancak Trump’ın virüs ile ilgili tedbirleri gevşetme planı bir niyet beyanı, ayrıca bulunan ilacın henüz Dünya Sağlık Örgütü’nden onay almadığını dikkat çekmekte yarar var. Piyasalar son dönemde aşırı baskı altında kaldığından iyi haberleri daha kolay fiyatlıyor. Diğer yandan virüse bağlı ekonomik durgunluk artık ekonomik verilere belirgin yansıyor. ABD’de Perşembe günü açıklanan verilere göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 5.24 milyon kişi oldu. Son bir aylık toplam işsiz sayısı yaklaşık olarak 22 milyon kişiye ulaştı. ABD mart sanayi üretimi % -5.4 gerçekleşirken 1946 yılından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Perakende satışlar ise % -8.7 ile rekor seviyede geriledi, konut başlangıç verisi 1984 yılından bu yana en fazla düşüşü gösterdi. Çin ekonomisi 28 yıl sonra ilk defa küçüldü ve ilk çeyrek GSYH ilk çeyrekte % -6.8 olarak gerçekleşti. Beklentiler -6 küçülme yönündeydi. İçeride ise Mart ayında Hazine 40, bütçe ise 43 milyar TL açık verdi. TCMB rezervlerindeki gerileme ise devam ediyor. 22 Nisan çarşamba günkü merkez bankası toplantısında ise küçük bir adım faiz indirimi bekleniyor. Beklentiler daha çok 50 baz puan yönünde. Ekonomik durgunluk ve dış dünyadaki düşük faiz TCMB’nin elini rahatlattı. Bankalardaki kredi ve mevduat artışları yanında bir milyar dolarlık artış ile 195 milyar dolara yükselen yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı, 10 Nisan haftasında yabancılar 511 milyon dolarlık menkul kıymet satışı, Borsa İstanbul’da yüzde 58 seviyelerinde seyreden yabancı takas saklama oranı kayda değer diğer veriler. Virüs kaynaklı gelişmeler yakından izlenmekle birlikte borsalarda iyimserlik korunuyor.

Endeks tepki yükselişi devam ediyor. İlk destekler 96.500 ve 94.600 seviyelerinde. 96.500 seviyesinin üzerinde tepki çıkışı gücünü koruyacak. İlk direnç ise 100.000 ve 104.000-105.000 seviyelerinde bulunuyor. 104.000-105.000 daha önemli. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki direnç seviyesi 108.500 olarak görülüyor. Endekste çıkış hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.