Haftalık Borsa Yorumları – (11-15 Ocak 2021)

Borsada çıkış hareketi devam ediyor. Döviz kurlarında destek seviyelerinden tepki alımlarına karşılık düşüş eğilimi korunurken gösterge tahvil faiz oranları yatay seyrediyor.

Piyasalarda iyimserlik devam ederken gündeme duyarlılık bu aşamada oldukça zayıf. ABD’de geçtiğimiz hafta içi Trump taraftarlarının ABD Kongresi’ni basması ve kan dökülmesi dahi piyasalardaki olumlu havayı bozmadı. ABD Kongresi basıldığı sırada ABD borsalarında yükseliş sürüyordu. Bu görünümde Georgia seçimlerini Demokratların kazanması ve Senato’da kontrolün Demokratlara geçmesi, dolayısıyla yeni teşvik paketi ile altyapı yatırımlarına yönelik beklentilerin payı önemliydi. Nitekim başkanlığı tescillenen Joe Biden’den trilyonlarca dolarlık destek paketi vaadi geldi. Risk iştahı yüksek olan piyasalar yeni para beklentisinin etkisiyle olaylara duyarsız kaldı. Dış piyasalardaki bu durum doğal olarak iç piyasalarda var olan olumlu havaya katkı yaptı. Ekonomi yönetimi ve para politikalarındaki değişiklikle iç piyasalarda Kasım ayından bu yana devam eden bir iyimserlik var. Ayrıca para girişleriyle desteklenen bir görünüm hakim. Yabancı girişleri miktarı geçtiğimiz haftalara göre biraz azalsa da sürüyor. Beklentilerin üzerinde gelen Aralık enflasyonu sonrası yeni faiz artırım olasılıkları tartışılmaya başlandı. Dış dünyadaki faiz oranlarını dikkate alınca Türkiye’deki mevcut faiz yeterince yüksek. Birçok ülkede faiz enflasyonun altında. Bu yönden TL cazibesini koruyor. Faiz artışına bağlı olarak Türkiye’ye sıcak para girişleri artsa da yüksek faizin reel ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olasıdır. Ayrıca rekorlar tazeleyen borsa için bu aşamada değil belki ama önümüzdeki dönemler için sermaye piyasalarına alternatif olma özelliği de mevcut. Banka kredilerindeki gerileme devam ediyor. Bu gelişmede kredi faizlerindeki yükselişin payı var. Önümüzdeki hafta yine yoğun bir veri akışı olacak. İşsizlik, sanayi üretimi, ödemeler dengesi, konut satışları, bütçe gerçekleşmeleri. Açıklanacak verilerde çok önemli sapmalar olmadıktan sonra piyasalar üzerinde etki yapması zor. TCMB faiz kararı ve bir parça enflasyonu hariç tutarsak son dönemde açıklanan makroekonomik verilerle fiyatlamalarda çok etkili değil. Piyasalar daha çok yeni teşvik paketleri ve parasal genişleme politikalarını öne çıkarmış durumda. İyimserliğin devamı konusunda para akışı ve bol likidite ortamının korunması önemli olacak. Borsa İstanbul’da yabancı girişleri miktarı geçtiğimiz haftalara göre biraz azalsa da devam ediyor. Devam eden çıkış hareketine yerli yatırımcı katkısı daha fazla. Bu durum gerileyen yabancı takas saklama oranlarında kendini gösteriyor. Borsalarda iyimserlik devam etmekle birlikte kâr satış olasılığını dikkate tutmakta yarar var.

Endekste çıkış trendi devam ediyor. İlk destekler 1.510-1.500 seviyelerinde. Bu seviye kısa dönem için önem kazanabilir. Sonraki destekler 1.475 ve 1.460 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.550-1.600 seviyelerinde. 1.600 daha önemli. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Sonraki direnç ise 1.700 seviyesinde görülüyor. Endekste devam eden çıkış hareketi direnç seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaşabilir.