Haftalık Borsa Yorumları – (10-14 Ocak 2022)

Borsa İstanbul yeni yıla olumlu başlangıç yaptı.

Döviz kurlarında da yükseliş devam etti. Dolar yukarı borsa yukarı algısı zayıflasa da korunuyor. Tahvil bono faiz oranlarında çıkış sürdü. Birbirine alternatif olan sermaye ve para piyasalarının zıt yönlü hareket etmesi piyasanın olağan seyri olarak kabul edilir. Ancak bu görünüm son aylarda aynı yönde hareket şekline döndü. Bu noktada enflasyon etkileri öne çıkıyor. Yatırımcıların yüksek enflasyona karşı korunma aracı olarak döviz, gayrimenkul gibi yatırım araçları yanında kısmen de olsa hisse senetlerini tercih ettiği görülüyor. Piyasada faiz oranlarındaki yükselişi, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon ile izah etmek gerekecek. Bununla birlikte gerek mevduat, gerekse tahvil bono faiz oranları ise enflasyonun altında kaldığı görülüyor. Bu aşamada dolar yukarı borsa yukarı algısının enflasyon yukarı borsa yukarı algısına döndüğü gibi bir durum ise genel anlamda doğru olmayabilir. Enflasyonun şirket kârlılıkları ve ciroları üzerinde bir genişlemeye neden olması ilk etki olarak söz konusu. Daha geniş ölçekte yüksek enflasyonun işletme sermayelerinde aşınma, satın alma gücünün zayıflaması ve yüksek faiz nedeniyle finansman maliyetleri gibi yansımaları malum. Para ve sermaye piyasaları arasındaki uyumsuzluk bazen dış piyasalarda da görülüyor.

Dış piyasaların geçen haftaki gündemi yine ABD Fed kaynaklı gelişmelerdi. Son toplantıya ait Fed tutanaklarında üyelerin, “Omikron varyantının ekonominin toparlanma patikasını değiştirmeyeceğini fakat arz sıkıntılarının beklenenden daha uzun sürebileceği, bilançonun son döngüde görülenden daha hızlı daralabileceği, faiz artışının tahminlerden daha erken olma ihtimalinin yükseldiği” yönünde görüşte bulundukları görüldü. Fed tutanakları bu açıdan “şahin” bulundu. Gerçi bu süreç kasım toplantısıyla başlamıştı. Tutanakların açıklanmasıyla ABD borsalarında kâr satışları görüldü. Ancak satışlar çok fazla derinlik kazanmadı ve borsalarda çıkış trendleri korundu. Diğer yandan piyasaların önemli bir referans olarak gördüğü ABD 10 yıllık bono faiz oranında çıkış eğilimi ivme kazandı. ABD dolarında değer kazanımı ise biraz ivme kaybetse de sürüyor. Dikkat çeken euro/dolar paritesinin 1.13 seviyesinin üzerinde kalması ve eurodaki değer kaybının durması oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde geçtiğimiz ayki toplantı sonrası “2022 yılında faiz artışı pek olası görülmüyor” demişti. Buna karşılık Fed’den bu yıl üç, 2023 yılında üç faiz artırımı bekleniyor. Bu görünüşe göre eurodaki değer kaybının devamı yönünde beklentiler vardı. Almanya’da enflasyon oranının yüzde 5.3 ile son 30 yılın zirvesine çıkması ve bu şartlarda düşük faiz ortamının çok da korunamayacağı beklentileri önemli. Ayrıca küresel finans piyasalarında Fed lokomotif olarak bilinir. Bu yıl Fed’in parasal sıkılaşma politikasına geçmesi Türkiye’nin de dahil olduğu dış finansman açığı ülkeler için olumsuz bir durum. Daha pahalı para demek bir bakıma. Borsaların pandemi sonrası önemli ölçüde ucuz ve bol paradan beslendiğini dikkate alırsak borsalar için istenen bir tablo olmayacağı açık.

TCMB verilerine göre 31 Aralık ile biten haftada Borsa İstanbul’da; Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 231 milyon dolar satış yaparken tahvil bonoda (DİBS) 41 milyon dolar alım yaptılar. Hisse senetlerinde bir önceki haftaki satışları 569 milyon dolardı. Son beş haftadır satış tarafında görüldüler ve Borsa İstanbul’da hisselerdeki payları yüzde 40.48 seviyesine kadar çekildi. Bu durum 2004 yılından bu yana en düşük seviye olarak kayda geçerken hisse senetleri toplamı 18.4 milyar dolara geriledi. Diğer yandan yine aynı hafta için TCMB verilerine göre bankalardaki döviz mevduatında bir önceki haftaya göre 1.9 milyar dolarlık gerileme yaşandı. Ancak gerçek kişilerin döviz mevduatında yaklaşık 1 milyar dolarlık artış söz konusu. TCMB brüt rezervleri hafif artışla 111 milyar doların üzerine çıktı. Aralık ayı içindeki gerilme sonrası yılın son haftası bir miktar toparlanma eğilimine girildiği görülüyor.

Bu hafta ABD enflasyon verileri yakından takip edilecek veriler arasında olacak. Dış piyasalarda dalgalı seyre karşılık Borsa İstanbul’da temkinli iyimserlik korunuyor.