Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (8-12 Ocak 2024)

Haftalık Altın Raporu

Ons Altın üç haftadır devam eden yükseliş serisine bu hafta son verecek gibi görünüyor. Yıla düşüşle başlangıç yapan ons Altın fiyatlamasını etkileyen kısa vadeli unsurlar FED’in faiz indirimine yönelik beklentilerde oluşan bir miktar azalış ve bunun dolar ve tahvil faizlerinde yaşattığı yükseliş olarak sıralayabiliriz.

Hafta içerisinde ABD’de istihdamın göstergesi olan bir takım verilerin istihdamın halen gücünü koruduğuna işaret etmesi sonrası FED’in faiz indirimi beklentilerinin kısmen bozulmasına neden oldu. %3,8’lere kadar gelen ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden %4’ü üzerine doğru hareket etmeye başladı. Perşembe günü ADP özel sektör istihdam verisi 115bin artış beklentisine karşılık 164bin artış olarak açıklanırken işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da 216bin kişi olan beklentinin altında 202bin olarak açıklandı. Piyasalar ilk olarak bu sonuçlara tepki verirken ABD 10 yıllıklarındaki yükselişle beraber dolar endeksi de 103 seviyelerine kadar yükseldi.

Piyasaların asıl beklediği veri olan tarım dışı istihdam sonuçları ise 170bin artış beklentisine karşılık 216bin artış olarak açıklandı. Ortalama saatlik kazançlarda ise hem aylık hem de yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %4,1 artışla beklenti üzerinde sonuçlarla karşılaşıldı. Ayrıca işsizlik oranı da %3,8’den %3,7’ye gerileyerek FED’in beklediği istihdamda yavaşlamanın henüz tam anlamıyla başlamadığını göstermiş oldu.

Son sonuçların ardından ons Altın’ın 2024 Dolar’a kadar gerileme kaydettiği, fakat buradan da gelen tepkiyle yeniden 2045’e doğru yükseliş kaydettiği gözlendi. Veri sonrası Mart ayına ilişkin faiz indirim beklentisinin %58’e doğru bir miktar gerileme kaydettiği gözleniyor.

Ons Altın’da önümüzdeki dönemde istihdam verilerinin ne derecede yorumlanacağı büyük ihtimalle FED yetkililerinden gelecek açıklamalara bağlı olarak şekillenmeye devam edecektir. Nitekim geçen hafta içinde Richmond FED yetkilisi Barkin ek faiz artışı için potansiyel masada kalmaya devam ediyor açıklamasında bulundu. Fed tutanaklarında ise yetkililerin faiz indirimi konusunda fazla aceleci olmadığı da gözleniyor. Tutanaklarda neredeyse tüm katılımcılar enflasyon görünümündeki iyileşmenin yansıması olarak baz senaryolarında 2024 sonunda faiz indiriminin uygun olacağını düşünüyor” ifadesine yer verildi.

Sonuç olarak hem tutanaklarda ortaya koyulan düşünce, FED yetkililerinden gelen mesajlar ve son istihdam verileri ons Altın’ın yönünü bulması konusunda zorlayacak gibi görünüyor. Piyasanın genel beklentisinde son gelişmelere karşın yukarıda da beklenti oranını verdiğimiz gibi sert bir düşüş olmaması ons Altın’ın geri çekilmesinin sınırlı kalmasında bir etken olabilir. Piyasa, henüz faiz indirimi konusunda beklentisini sert biçimde değiştirmiş görünmüyor. Tarım dışı istihdam verisi sonrasında gelen alım tepkisinden de bu durumu yorumlayabiliriz.

İlave olarak Ortadoğu’da jeopolitik endişelerin de devam ettiğini söylememiz gerekiyor. Tüm bunların etkisiyle ons Altın’da 2020-2015 bölgesinde tutunma sağlanabildiği sürece gelebilecek tepkilerle 2045-2060 aralığında hareketler görmemiz mümkün olabilir. Daha yukarı yönlü sert hareketler için ise özellikle enflasyonda yavaşlamayı daha net ortaya koyacak verileri görmeye ihtiyacımız bulunuyor.

Ons Altın

Ons altında geçen yılsonu kapanışı 2075 dolar kritik direnç seviyesi altında gerçekleşmişti. Geçen yılın son haftasında yükselişine devam eden aldın bu direnç seviyesi üzerini hafta içinde iki gün geçmesine rağmen kalıcılık sağlayamamıştı. Özellikle ABD gösterge faizi 10 yıllık tahvil faizlerinde %3,80 seviyesine kadar geri çekilme yaşanırken, dolar endeksinde 100 seviyesine geri çekilme bu yükselişin ana nedeni olarak gözüküyor. Yeni yıla başladığımızda Fed ve diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının, özellikle geçen yıl sıkı para politikası uygulayan bankaların faiz indirimine gideceği beklentisinin aşırı satın alınması sonrasında bir düzeltme hareketi yaşandı. Bu hafta içinde açıklanan ABD istihdam verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi ile birlikte 2025 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşandığı görülüyor. Önümüzdeki hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verisi ons altında yeni bir oynaklığa neden olabilir. Bu nedenle enflasyon verisi yakından takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 2000 dolar psikolojik destek seviyesine yaklaşan altının bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması önemle takip edilecek. Bir önceki haftanın haftalık en düşük test edilen seviyesinin de 2025 dolar olduğunu düşünürsek bu seviye üstünde ve altında fiyatlamalar genel teknik eğilimi de belirleyecektir. Bu seviye altında kalıcılık gerçekleşirse 2000 ve 1975 dolar seviyelerine kadar geri çekilme devam edebilir. 2020 dolar üzerinde tutunma gerçekleşmesi durumunda ise ilk direnç seviyesi 2035 dolar olacak, bu seviye üzerinde kalıcılık 2050 ve 2060 dolar yükselişlerini beraberinde getirebilir. Genel olarak ABD tarım dışı istihdam verisi etkisinin sınırlı kalacağını ve geri çekilmelerin piyasa tarafında alış fırsatı olarak değerlendirileceğini düşünüyoruz.

Gram Altın

Gram altında geçen yılın son haftasında özellikle ons altında yaşanan yükselişlerin etkisi ile 1992TL seviyesi test edilmesine rağmen yine ons altında bu hafta yaşanan geri çekilmelerin etkisi ile yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. Kur tarafında yeni yıla girilmesi ile birlikte ilk işler gününde boşluklu bir yükseliş açılışı gerçekleşmesi sonrasında hafta genelinde daha sınırlı olmakla birlikte geri çekilmelerin sınırlı kaldığı ve yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki hafta yurt içinde sanayi üretimi verisi açıklanırken, ABD’de enflasyon verisi takip edilecek. Moody’s Türkiye değerlendirmesi 12 Ocak tarihinde açıklanacak. Diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan 11 Ocak tarihinde New York’ta yatırımcı günleri toplantısına katılacak. Bu gelişmeler ışığında kurda geri çekilmeler önümüzdeki hafta sınırlı kalmaya devam edebilir. Ons altın fiyatlaması gram altında trend belirleyebilir diye düşünüyoruz. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1945TL önemli destek seviyesi olmaya devam edecektir. Bu seviye altına doğru geri çekilme yaşanması durumunda kısa vadeli 1935TL ve 1825TL seviyelerine kadar aşağı yönlü fiyatlamanın devam etmesi beklenebilir. 1945TL üzerinde kalıcılığın devam etmesi durumunda ise 1970TL ilk hedef noktası olacaktır, yukarı yönlü fiyatlama devamında ise 1980TL direnç seviyelerine doğru yükselişler görebiliriz. Ons altında 2075 dolar ana direnç seviyesi olurken, gram altında ise ana direnç noktası psikolojik olarak da bakabileceğimiz 2000 dolar seviyesi olacaktır. Ons altın beklentimize paralel gram altında da geri çekilmenin sınırlı kalarak yeni haftada yükseliş denemelerinin devam edeceğini düşünüyoruz.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım