Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (4-8 Mart 2024)

Haftalık Altın Raporu

Altında Yükseliş Yeni Haftada Da Devam Edebilir

Yeni haftanın ilk gününde satıcılı başlayan Ons Altın, 50 günlük hareketli ortalama üzerinde tutunmayı başararak günü 2031 dolar/ons seviyesinde kapattı. ABD’de açıklanan şubat ayı tüketici güven endeksi, önceki aya kıyasla, 4,2 puan düşüş göstererek 106,7 seviyesine geriledi. Yaşanan bu düşüş ekonomiye olan güvenin ve gelecek beklentilerine dair karamsar bir tablo çizmektedir.

Dolar ve Ons altın arasındaki negatif korelasyona göre tüketiciler daha güvenli buldukları altına önümüzdeki süreçte yönelebilirler. ABD’de açıklanan bir diğer veri ise 4.çeyrek GSYH beklenti altı gelerek %3,3 puanla önceki dönemle aynı kaldı. Bu hafta perşembe günü açıklanan çekirdek PCE verileri yıllık bazda %2,8 puanla piyasa beklentisi dahilinde açıklandı. Haber sonrasında destek bularak yükselişe geçen sarı metal 2050 dolar/ons seviyesinden alıcı buldu. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi PCE verilerinin ardından 0.20 baz puan artışla %4.27 seviyesine çıktı. Kişisel tüketim harcamalarının beklentilere paralel açıklanması ve işsizlik haklarından yararlanma başvurularının beklentilerin üzerinde zayıf açıklanmasının ardından pozitif seyir izleyen altın sınırlı kar satışları olurken günü yükselişle kapattı.

Fed Üyesi Bowman hafta içinde yaptığı açıklamada, özellikle enflasyondaki ilerlemeyi durdurabilecek ve hatta fiyat baskılarının yeniden ortaya çıkmasına neden olabilecek yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında, ABD faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğinin sinyalini verdi. ABD faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalma endişesi Ons altın yatırımcısının bekle ve gör stratejisi içinde olduğunu gösteriyor. Haftanın son günü sabah erken saatte Çin PMI verisinin büyümeyi işaret etmesi Ons Altındaki yükselişi destekledi. Bu hafta dolar endeksi (DXY) 104 seviyesinde kısmi geri çekilmelerin olmasına rağmen yatay bir seyir izledi.

Dolar kuru ise haftanın son gününde 31,35TL seviyesinde fiyatlanarak yükselişini sürdürüyor. Önümüzdeki hafta içinde 2.050 ons/dolar direncini kalıcı kırıldığı takdirde ve tutunmanın devam etmesi halinde yukarı yönlü bir ivme görebiliriz. Bu bağlamda 2.055 ve 2.075 dolar seviyelerinde destek bulan bir kanal hareketi içinde hareket etmesini izleyebiliriz. Aşağı yönlü bir kırılım olması halinde ise 2.050 ve 2.025 düşen kanalın içinde hareketlerine devam edebilir.

Gram altında şubat ayı boyunca yükselişler devam etti. Haftalık yeşilde kapanan gram altında Ons ve Dolardaki yükselişlerin devamında yeni zirveler görmemiz olası görünüyor. Haftanın genelini yükselişle tamamlayan gram altında 2072TL fiyat ile yeni tarihi rekoruna ulaştı.

ABD’de haftaya açıklanacak PMI endeksi, ADP ve Tarım Dışı İstihdam Değişikliği, Fed başkanı Powel’ın yorumları, ham petrol stokları, haftalık işsizlik haklarından başvuru verisi, şubat dönemi işsizlik oranı, tarım dışı istihdam şubat dönemi odağımızda olacak ve altın yatırımcının da yakından takip etmesi gereken göstergeler.

Ons Altın

Ons altın için ana belirleyici olan başlıklar geçen haftada ABD verileri açıklandıktan sonra olası Fed faiz indirim beklentilerde yaşanan değişimlerle dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde beklenti değişimlerinde oluşan zirve seviyeler oldu. Genel olarak baktığımızda ABD’de açıklanan verilerde enflasyondaki kalıcılık ve ekonomik aktivitede yaşanan olumlu görünümün devam etmesi ile birlikte %4,30 seviyelerinde ABD 10 yıllık tahvil faizleri ile dolar endeksinde 104 seviyesi üzerinde kalıcılığın devam ettiğini görüyoruz. Bu fiyatlamalara rağmen ons altında geri çekilmelerin sınırlı kaldığını ve geçtiğimiz hafta ortasından itibaren ons altında yükselişin 2060 dolar seviyelerine kadar devam ettiğini gördük. Önümüzdeki hafta ABD’de açıklanacak TDI veri seti fiyatlama da en önemli beklenti olmaya devam edecek. Bu ve ABD’den diğer açıklanacak verilerin yakından takibi ons altın yatırımcıları için yakın vadede önemini koruyacaktır.

Teknik olarak değerlendirdiğimizde düşüş trendinin teyit alması için 2020 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılması gerekiyor. Bu seviye aşağı yönlü kırılmadan geri çekilmelerde ilk destek seviyesi 2045 dolar olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 2035 dolar altında 2020 dolar kısa vadeli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi için kısa vadeli 2050 dolar üzerinde kalıcılığın devam etmesi gerekiyor. 2050 dolar üzerinde kalıcılık devam ederse ilk direnç seviyesi 2065 dolar olarak takip edilebilir. Yükselişlerin devamında ise 2075 dolar ve üzerinde haftalık olarak 2085 ve 2100 dolar seviyeleri takip edilecek direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Gram Altın

Gram altında bu hafta da yükselişleri gördük. Kurda doların 31,30TL seviyesini geçmesi ve ABD enflasyon göstergesi PCE verisi sonrası ons altında yükselişe sebep olurken gram altında yerini yükselişe bıraktı. 2070 TL seviyelerinden alıcı bulan gram altında piyasanın yön bulmaya çalıştığı önümüzdeki haftada yükselişine devam edeceğini düşünüyoruz. Ons altında ve kurda altında geri çekilmelerin sınırlı kalması yükseliş trendinin geçtiğimiz hafta hızlanmasına neden oldu.

Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içinde hareket eden gram altında 2000TL seviyesi yukarı yönlü geçildikten sonra hızlanan yükseliş özellikle 2050TL üzerinde kalıcılık devamı olması durumunda 2100TL seviyesine kadar kısa vadede devam edebilir. Bu seviyenin hemen üzerinde 2060TL ilk destek seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altında diğer önemli destek seviyeleri 2050TL ve 2035TL olarak haftalık bazlı takip edilebilir. Olası yükselişlerin devamında 2060TL üzerinde kalıcılık oluşması durumunda 2075TL ilk direnç seviyesi, bu seviye üzerinde yükselişlerde 2085TL ve 2100TL psikolojik direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!