Haftalık Altın Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (29 Nisan – 3 Mayıs 2024)

Haftalık Altın Raporu

Ons Altında Fed Öncesi Sınırlı Geri Çekilmeler Alım Fırsatı Verebilir

Bu yıl içinde ons başına 2,400 dolar seviyesini kırarak tarihi rekorunu tazeleyen altın son bir haftadır geri çekilse de küresel merkez bankalarının talebi ile canlılığını korumaya devam ediyor. Özellikle Çin altın rezervlerini 70 milyon onsun üzerine çıkartarak bu yükselişte büyük role sahip olmaya devam ediyor. Rusya- Ukrayna arasında bitmeyen savaş, Orta-Doğu’daki gerilim ve bölgesel tansiyonun artma endişesi, ekonomik belirsizlikler ve kontrol altına alınamayan enflasyonun yapışkan olarak kalma endişesi ile küresel merkez bankalarının faiz indirim konusunda yeterince cesur davranmaktan çekinmeleri Altın için cazibeyi arttıran ana nedenler oldu diyebiliriz.

Asya merkez bankalarının fiziki altına olan talebinin bu yıl boyunca da devam etmesi beklenirken, ons altın fiyatın da yükselişin sürmesi bekleniyor. Özellikle Asya bölgesi yatırımcılarının altına olan talebinin altında yatan temel neden yıllardır güvenli liman algısını koruyan değerli metalin enflasyona ve artan ekonomik risklere karşı iyi bir koruma amacı olması diyebiliriz. Çin merkez bankasının da son 17 aydır düzenli bir şekilde altın alımında bulunması da bir diğer dikkat çekici detay. Çin Altın Birliği’nin (CGA) açıkladığı verilere göre Çin, ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 1,16 artışla 85.959 ton altın üretti. Altın tüketimine baktığımızda ise aynı dönem için yıllık yüzde 5,94 artışla tüketim miktarı 308.905 ton oldu.

ABD tarafında makro veriler açıklanmaya devam ediyor. Makroekonomik verilerin son aylarda yapışkanlık gösteren enflasyonun düşmesinde çok da etkili olmadığını gösteriyor. Özellikle perşembe günü açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) çeyreklik büyüme verisi beklentileri karşılayamadı ve yüzde 1,6 olarak gerçekleşti. Önceki dönemde bu oranın yüzde 3,4 olduğunu hatırlatalım. FED tarafından ötelenen faiz indirim adımlarının etkilerinin sağlıklı olmadığını görmekteyiz. Fakat FED’in ilk önceliğinin de enflasyonla mücadele olduğunu ve bunu defalarca yinelediğine de tanıklık ettik.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 30 Nisan-1 Mayıs 2024 tarihlerinde toplanacak. Piyasada beklentiler FED’in faiz oranını %5,25 – 5,50 seviyesinde sabit bırakması yönünde oluştu. Enflasyonun biraz daha gevşemesini bekleyen FED yetkilileri TSİ 21:30’da yapacakları basın toplantısında verecekleri mesajlar ve faiz indirimine dair sinyaller küresel piyasalarda odak noktası olacak. 19-20 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen son FOMC toplantısında beklentiler dahilinde faiz oranları sabit bırakılmış ve FED başkanı Jerome Powell şahin tonda açıklamada bulunarak, ‘Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını beklemiyor. ” ifadesine yer vermişti. En son yayınlanan yıllık tüketici fiyat endeksinin %3,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek PCE %3,7 ile beklentiler (%3,4) üzerinde artış gösterdi. Haftalık işsizlik verisi de 207 bin kişi olarak beklentilerden daha iyi bir işgücü piyasası olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Haftanın kapanış gününe baktığımızda 10 yıllık ABD tahvilleri %4,6 ve dolar Endeksi 105,6 seviyesinde görünüyor.

Emtia getirilerine baktığımızda ise yıl başından bu yana kakaonun zirvede yer aldığını ve yüzde 160’ın üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Bugünkü verilere göre de yıl başından bu yana gümüş yüzde 16’ının üzerinde kar sağlarken ons altın ise yüzde 13-14 arasında getiri ile işlem görmeye devam ediyor. Kıymetli madenler için bu yılın pozitif olmaya devam edeceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Haftanın ilk işlem gününde geri çekilen ons altında jeopolitik tansiyonun düşmesi devamında kar realizasyonları hızlandı. Yazıyı kaleme aldığımız an itibarıyla 2.340 dolar seviyelerinden işlem gören ons altında hedef fiyat olarak gösterilen 2.500 dolar seviyesi nde pozitif yaklaşımımızı koruyoruz.

Yurt içi cephesinde ise TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edildi. Politika faizi beklentiler dahilinde yüzde 50 seviyesinde sabit bırakıldı. Gerekli olması halinde faiz arttırımı yapılacağına dair şahin tonda ifadeler karar metninde yer alırken akabinde yeni bir zorunlu karşılıklar tebliğinde faizlere dair yeni bir düzenleme metni de yayımlandı. Duyuruda, Türk lirası mevduat payının artması ve Kur Korumalı Mevduattan (KKM) Türk Lirasına geçişi desteklemek adına zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi konusunda düzenleme getirildi. Karar sonrasında dolar kurunun 32,50 seviyesinde yatay harekine devam ettiğini izledik. Gram altın 2,400 TL seviyesinde işlem görürken 5 yıl vadeli CDS risk primi ise 310 seviyesinde hafif yükseliş kaydetti. Kısacası karar sonrasında gözlemlenen bir volatilite görülmedi.

29 Nisan- 3 Haziran haftasında Türkiye’de ekonomik güven endeksi, ticaret açığı, imalat PMI, tüketici fiyat endeks (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE); ABD’de federal fon hedef oranı ve FOMC basın toplantısı, işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.

Ons Altın

Ons Altında son günlerde geri çekilmeler görülse de genel görünümde yükselişin devam edeceğine dair beklentiler yüksek. Orda Doğu’daki gerilimin bir nebze de olsa düşmesi zaten aşırı alım bölgesinde yer alan Ons Altın için kar satışlarına zemin hazırladı diyebiliriz. Haftalık bazda incelediğimizde düşük eğiliminde olan Ons altın sınırlı negatif yatay eğilimini koruduğunu görmekteyiz. Bu bağlamda 2.350 dolar seviyesinin güçlü bir direnç halini aldığı düşünülebilir. Her ne kadar ABD tarafından faiz indirim beklentileri haziran ayı için düşse de yatırımcılar güvenli limanlara demir atmaktan vazgeçmiyor. Açıklanan ABD makro veriler sonrasında çok az tepki veren Ons Altın art arda yükselişinin ardından dengelenmekte görünüyor. Mart ayında yatırımcısına yaklaşık olarak yüzde 9 kazandıran Ons Altın Nisan ayı için bu oran şimdilik yüzde 5,0 kalmış durumda.

Grafik indikatörleri alımı desteklemeye devam ederken, kar realizasyonları sınırlı kalabilir. Ons Altın’ın ayrıca 50 günlük üssel hareketli ortalamasının üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Teknik olarak 2350 dolar, üzerinde kalıcılık devam ettiği sürece ana destek seviyesi olmaya devam edecektir. Bu seviye altında 2300 ve 2280 dolar seviyeleri orta vadeli destek bölgeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devamında ise 2400, 2450 ve 2480 dolar seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Gram Altın

Gram altında dolar kurunun son günlerde dar bir bant aralığında hareket etmesi ve sınırlı yükselişi ile Ons Altında gerçekleşen geri çekilmelerin etkisini görmekteyiz. Dolar kurunda tüm hafta boyunca devam eden 32TL ile 32,5 TL arasındaki yatay fiyatlamanın, gram altın fiyatına etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Haftalık yükseliş trendi üzerinde kalmaya devam eden Gram altında, haftalık grafikte beş haftalık yeşil mumla kapanışı gerçekleştirdikten sonra bu haftanın son işlem gününde an itibarıyla %1,5 düşüş göstermekte. ABD merkez bankası FED’in faiz indirimine başlama ihtimali haziranda yüzde 20, temmuzda yüzde 45, eylülde yüzde 70 ile fiyatlanırken, bu hafta açıklanan veriler sonrasında bu ihtimaller ilgili aylar için sırasıyla yüzde 12, yüzde 33 ve yüzde 59’a geriledi.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve kıymetli Taşlar Piyasası’nda standart altının kilogram fiyatı 2 milyon 508 bin 500 liraya yükseldi. Geri çekilmelerde ons altında 2.330 dolar altında fiyatlamalar görmedikçe çok fazla gram altında kırılganlık yaşanmayacağını düşünüyoruz. Haftalık RSI indikatörünün 84 seviyesinde olması fiyatın düzeltme riski taşıdığını ve haftalık olarak getirinin an itibarıyla %1,66 değer kaybı ile hareket ettiğini görüyoruz. Teknik olarak 2440TL seviyesi altına geri çekilmelerde 2420 ve 2400TL seviyeleri kısa vadeli destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 2400TL seviyesi ana destek bölgesi olmaya devam edecektir. Yükselişlerde ise ilk direnç seviyesi 2500TL ve üzeri fiyatlamalarda 2530 ve 2550TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!