Günün Sektör ve Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.04.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Merkez bankaları haftasına pozitif risk iştahı ile uyanarak başlıyoruz. Katalizör: Fransa başkanlık seçimleri ilk turunun anketlerin tahminleriyle uyumlu sonuçlanması. S&P500, vadeli işlemlerde %0,8 oranında değer kazanırken Dolar / TL kotasyonları 3,6218 seviyesinden geçiyorlar. Başkanlık seçiminin ilk turunda Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron %23,9 ve Ulusal Cephe Partisi lideri Marine LePen %21,4 (resmi olmayan sonuçlara göre) oy ile iki hafta sonra gerçekleşecek ikinci tura kaldılar. Anketlerin seçim sonuçlarını isabetli öngörebilmeleri piyasada risk iştahının artmasıyla sonuçlandı. Çünkü anketler ikinci turda Macron’un 20 puana yakın farkla LePen’i yenebileceği görüşündeler. “Güvenli liman” varlıklar altın, Amerikan devlet tahvilleri ve Japon Yeni’nde ciddi satışlar söz konusu. Altın, ons başına 1.275 Dolar seviyesine gerilerken, ABD 10 yıllık devlet tahvil getirisi %2,30 oranına yükseldi. Japon Yeni de 110 seviyesinin üzerine değer kaybediyor. Seçimin ikinci turundaki mücadele “küreselleşme” ile “milliyetçilik” arasında gerçekleşecek. Macron’un “küreselleşme”den yana söylemi şimdilik piyasalarda pozitif hava estirse de aslında Fransa’da merkez partiler çok ciddi kayıp verdiler. Fransa’daki gelişme; Brexit, Trump ve diğer örneklerde gözlemlediğimiz seçmenlerin “tepki” dinamikleriyle uyumlu. Fransız siyasetinin geleneksel merkez partileri Cumhuriyetçiler ve Sosyalistler ikinci tura kalamadılar. Örneğin yaz aylarında gerçekleşecek milletvekili seçimlerinde Macron ya da LePen, parti tabanlarından gelmedikleri için yasamada nasıl güç kazanabilecekleri meçhul. Çünkü milletvekili adaylarının tabana ve örgüte sahip yerleşik partilerden seçilmeleri bekleniyor. Bağımsız bir Cumhurbaşkanı (yürütme) ve parti tabanlı meclis (yasama) kombinasyonunun nasıl çalışacağı ve sonuç vereceği yakından izlenecek.

Perşembe günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararlarını açıklayacaklar. BoJ’un mevcut politikasını sürdüreceğine yönelik Başkan Kuroda geçtiğimiz hafta sinyal verdi. ECB tarafında artık “çıkış” daha yakın. Başkan Draghi’nin “çıkış” yönünde bir adım daha atıp atmayacağı gözlemlenecek. Avrupa’da bu hafta açıklanacak Alman IFO endeksi (bugün TSİ 11:00), Fransa ve İspanya’nın ilk çeyrek büyümeleri (Cuma), ve enflasyon (Cuma) merkez bankasının kararını geride bırakabilecek veriler. Çarşamba günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) para politikası kararını açıklayacak.  Mevcut enflasyon konjonktüründe merkez bankasının sıkı para politikası uygulamasını sürdürmesi bekleniyor. Başkan Murat Çetinkaya’nın önceki gün IMF toplantıları dahilinde Washington, DC’de gerçekleştirdiği sunumda büyümenin toparlanma eğilimi ve dış dengedeki iyileşme öne çıkan başlıklardı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında altın ve enerji dışı cari denge bu yıl pozitife döndü. Diğer yandan, Cuma günü Rusya Merkez Bankası da para politikası kararını açıklayacak. Geçen toplantıda 25 baz puan indirim gerçekleştiren kurumun bu hafta faiz indirimine 25 baz puan ile devam etmesi bekleniyor. Önceki gün konuşan Başkan Nabiullina 50 baz puan indirim de gündeme gelebilir ifadesiyle merkez bankasının %4 enflasyon hedefine bu yıl ulaşacağı konusunda kendine ne kadar güvendiğini belirtti.

Veri tarafında ise Cuma günü ABD’nin ilk çeyrek büyümesi takip edilecek. Son üç senedir Amerika’da büyüme ilk çeyreklerde yavaşlama kaydediyor. FED araştırmacıları ve pek çok diğer araştırmacı ilk çeyrekteki hız kaybını mevsim etkisinden arındırmak için kullanılan istatistiksel yöntemlerdeki matematik işlemler ile açıklamaktalar. Gerçekten de her seferinde büyüme yılın geriye kalanında hızlanabilmeyi başardı. Bu nedenle Cuma günü %1,5 oranına düşmesi beklenen büyüme hızını piyasa kabullenerek göz ardı edecektir. Bugün yurt-içinde sabahtan konut verileri (TSİ 10:00) öğleden sonra da merkez bankasının İktisadi Yönelim Anketi (İYA, TSİ 14:30) takip edilecek.

ŞİRKET HABERLERİ

Bim Birleşik Mağazalar (BIMAS, Öneri “TUT”, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu’nun  21 Nisan 2017 tarihinde aldığı karara istinaden, Şirket’in 100% oranında iştiraki olan ve Fas’ta aynı iş kolunda faaliyet gösteren BIM Stores SARL firmasının halen 985mn TL Fas Dirhemi olan sermayesinin, 140mn TL Fas Dirhemi artırılarak 1.125mn Fas Dirhemi’ne  çıkarılmasına ve  sermaye artırımının 77,5mn Fas Dirhem’lik (Yaklaşık 7mn EURO) kısmının, Şirketin finansmanı için Bim Birleşik Mağazalar A.Ş.’den kullandırılan kredinin sermayeye dönüştürülmesi suretiyle, geriye kalan 62,5mn Fas Dirhem’lik (Yaklaşık 6mn EURO) kısmının ise nakden iki eşit taksitte ödenmesi suretiyle yapılmasına karar verilmiştir.

16 Mart 2017 Tarihli BİM Raporumuz için tıklayınız…

Ege Gübre (EGGUB, Nötr): Ege Gübre’nin 2017 yılı 1. çeyrek net dönem karı 8,7mn TL ile 2016 1. çeyrekte kaydedilen 8,9mn TL’nin hafif altında gerçekleşmiştir. Brüt kardaki olumlu artışa rağmen, diğer faaliyet giderlerindeki artış ile finansman giderleri sebebiyle net dönem karı 2016’nın aynı dönemine paralel gerçekleşmiştir. 1Ç2017 brüt karı %30,6 artışla 23,3mn TL olurken, faaliyet karı 12,8mn TL ile 1Ç2016’nın %9,9 üzerinde gerçekleşmiştir. Finansman tarafında ise 1,9mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde 2017 yılının ilk çeyrek net dönem karı 8,7mn TL olmuştur.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Öneri “Al”, Nötr): Şirket projelerinden, “İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” (Büyükyalı İstanbul) kapsamında, 98 adet konut ve 41 adet ticari üniteden oluşan toplam 139 adet bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatları 21.04.2017 tarihinde alınmıştır. Proje kapsamında toplam bağımsız bölüm sayısı 1680 adet olmuştur.

22 Mart 2017 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Vakıf GYO (VKGYO, Nötr): Vakıf GYO 1Ç2017’de 2,4mn TL kar elde ederken, bu kar rakamı geçen yılın aynı döneminde elde edilen 6,3mn TL’nin altında kalmıştır. Net karın gerilemesinde bankalardan alınan faiz gelirlerinde 5,8mn TL’lik düşüş etkili olmuştur. Diğer yandan, Şirket’in satış gelirleri 1Ç2017’de 0,82mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 oranında artış kaydederken, brüt kar %2 oranında artarak 0,58mn TL olmuştur.

Sinpaş GYO (SNGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket Paylarının Geri Alım Programı,  17 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak olan Olağan Genel Kurul toplantısında Genel Kurul’un onayına sunulacaktır. Alınabilecek pay miktarı 60mn adettir. (Şirket paylarının en fazla %10’u; azami 100mn TL fon kullanılabilir.) Şirket tarafından daha önce geri alınmış ve henüz elden çıkarılmamış bulunan pay adedi 3,96mn’dir. Bu payların Şirket sermayesine oranı 0,66%’dır.

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “EKLE”, Nötr): Banka 7 milyar ABD Doları tutarındaki GMTN programının güncellendiği duyurmuştu. Söz konusu GMTN programının yıllık güncellemesi 21 Nisan 2017 tarihi itibariyle tamamlanmış olup, program çeşitli para birimlerinde ve farklı vadelerde ihraç yapmaya hazır hale getirilmiştir.

22 Şubat 2017 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için Tıklayınız…

Reysaş GYO (RYGYO, Nötr): Şirket’in İstanbul Tuzla’daki portföyünde bulunan 36.912,51 m2‘lik arsanın üzerine 101.676 m2‘lik Depolama Tesisi yapılacaktır. Yeni yapılacak depo için Borusan Lojistik Dağıtım Depolama Taşımacılık ve Tic.A.Ş. ile 10 yıllığına kira sözleşmesi imzalanmıştır. Yapılacak tesis için; Obitaş Ortadoğu Birlik İnşaat Taahhüt A.Ş. ile şirket arasında 240 günde teslim edilmek üzere 13,5mn TL+KDV bedel ile Kaba İnşaat İşleri Sözleşmesi imzalanmıştır

SEKTÖR HABERLERİ

Anti-damping: Yerli üreticiler tarafından 5503.20.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda “Poliesterlerden” tanımı altında sınıflandırılan eşya (Polyester elyaf); 7009.91 gümrük tarife pozisyonu (GTP) altında sınıflandırılan “çerçevesiz cam aynalar” ve 3920.20.21.00.19 gümrük tarife istatistik pozisyonunda “Diğerleri” tanımı altında sınıflandırılan eşyanın İran menşeli olanlarının ithalatında uygulanmakta olan korunma önleminin süresinin uzatılması talebiyle Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulduğu resmi gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca Yerli üretici tarafından 9603.21.00.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda “diş fırçaları (takma damak fırçaları dahil)” tanımı altında sınıflandırılan eşyanın ithalatında son yıllarda artış olduğu ve yerli üretimin bu ithalattan ciddi zarar gördüğü ve ciddi zarar tehdidine maruz kaldığı belirtilerek, ithalatta korunma önlemlerine ilişkin mevzuat çerçevesinde, söz konusu eşyanın ithalatında korunma önlemi alınması için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulduğu da resmi gazetede yer almıştır.