Globalleşme bitti, Slowbalizasyon verelim

Değerli solcu, İslamcı, milliyetçi ve milli ve yerli ekonomi ideologları. Liberalizmin tüm düşmanları. Size DEV bir MÜJDEM var. Globalizasyon yani küreselleşme artık ömrünü doldurdu. Bunun tek nedeni Trump gibi “Önce Amerika” sloganına sığınarak global ekonomi ve koordinasyonu sabote etmek üzere yola çıkan bir düzine lider de değil.

Ekonomik düzeyde küreselleşmenin büyük avantajlarını zaten kullandık. Zararlarına çare bulamadık. Ama dünyada yeni bir tüketim kültürü ergenlik çağından yetişkinlik çağına girip talep kompozisyonunu değiştirirken, 3D ve robotlaşma gibi teknolojik innovasyonlar da küreselleşmeyi frenliyor. Öte yanda, Internet ve artık her dilde çeviri yapan Google’ın sosyo-külürel düzeyde küresel bir medeniyet yaratma potansiyeli süregeliyor.

Eğer dünya ekonomisinde iyice kendini belli eden yavaşlamayı iyice incelersek, 2 değişik temel neden göreceğiz. İlki döngüsel ve politik—kısa erimli. Döngüsel büyüme yani “business cycles” teorisi “büyüme evreleri ihtiyarlıktan değil, siyasi hatalardan dolayı vefat eder” der, doğru bakınız Trump hıyarı. Halbuki başını Bank of International Settlements ekonomistlerinin çektiği bir ekol ekonomik döngüde finansal faktörlerin, özellikle belirli aralıklarla kendini tekrarlayan ulus-ötesi kredi dalgalanmasını ve halihazırda yavaşlamasını başlıca neden olarak savunur. Özellikle Türkiye-Çin örneğinde, bu teze gittikçe daha fazla inanıyorum, ve hakkında yazacağım.

Siyasi boyutta ise “Önce Amerika”, milli ve yerli ekonomi özlemi yanında bir kez daha hortlayan ABD ve Rusya-Çin arasındaki acımasız Soğuk Savaş ve Brexit’ten başlayıp Hong Kong’da protestolara kadar uzanan bir dizi idiosenkronotik (nevi şahsına münhasır, bir sefere mahsus) vakanın ürettiği olumsuz büyüme şokları yavaşlamanın başlıca nedenleri olarak şekilleniyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!