Gelişmekte Olan Ülkeler – Yol bitti

Fed içinde şahin isyanı var. Çok fazla para basıldığını düşünenlerle enflasyon furyasının kalıcı olabileceğinden endişe duyanlar, basın üzerinden güvercin çoğunluğa yaylım ateşi açıyorlar. Özellikle konut fiyatları ve kiralarda artış şahinleri çok ürkütüyor, çünkü tarihi tecrübe bu fiyat artışlarının geri çevrilmesinin çok güç olduğunu gösterdi.

Eğer Delta varyantı ABD’de ekonomik aktiviteye sert bir darbe vurmazsa, Fed yıl sonundan önce tahvil alımlarını ayda $120 milyardan $80 milyara indirecek. Bu geleceği fiyatlayan Dolar Endeksi bugün 93.155’le 2021 zirvesini zorluyor. ABD 10 yıllık DİBS getirisi ise öğle saatlerinde %1.37’ye vurdu. Hala yıl sonunda %2’ye yükselir der FÖŞ.

Enflasyon ise geçici değil. Bu konuda ayrı bir makalem planlama aşamasında. Ama sıcak meze olarak Füsun S Nebil’in “Çip Krizi Otomotiv Sektörüne 110 Milyar $’a Mal Olacak” başlıklı makalesini okumanızı öneririm. Link aşağıda:

https://www.paraanaliz.com/2021/genel/fusun-nebil-cip-krizi-otomotiv-sektorune-110-milyar-a-mal-olacak-g-10683/

Planladığım makalenin ana fikri şu: Tedarik zincirlerinde aksamalar geçici değil, en az 2 yıl sürecek. Bu süre zarfında Fed-AMB hedefleri üstünde seyredecek enflasyon, beklentileri de zıvanadan çıkartarak acil parasal sıkılaştırma gerektirecek.

Aslında bu kadarı bile burnuna kadar döviz borçlu Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) şirketleri için facia demek. Borçların faiz ve anaparasını ödemek cirodan istihdam ve sabit sermaye yatırımına ayrılacak payın azalmasına denk geliyor.

Fakat, buraya kadar hikayeyi GOÜ’i takip eden herkes ezberledi. Hikayenin yeni olan faslı Asya. Evet, pandemide azimli hamleleri ile virüsü bertaraf ettiği düşünülen Asya. Maalesef Asya’nın aşılama kampanyası yerine karantina ve kapanmalar üzerine kurulu Covid-19’la savaş stratejisi her ülkede çöktü.

Halihazırda salgının başladığı Wuhan Eyaleti’nin yine karantina altında olduğunu biliyor muydunuz? Ama Güney Kore, Singapur, Tayland, Endonezya, Malezya, hatta Avustralya ve Yeni Zelanda bile tecrit stratejisini başarıyla yürütemediler. Niye önemli anlatacağım.

Dünyayı bir konveyör kuşağı olarak görün. Afrika ve Latin Amerika Asya’ya ham madde satıyor. Asya bunlardan ucuz ve orta katma değerli sanayi mamulleri üretip, başta ABD ve Avrupa, tüm dünyaya satıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!