Geçtiğimiz Haftaya Bakış / Döviz Destek by A1 Capital – (5-9 Ağustos 2013)

Avustralya ve Çin’den gelen verilerin piyasayı domine ettiği bir haftayı geride bıraktık. Bayram tatili nedeniyle Türkiye piyasası yarım hafta açıktı fakat global forex piyasasında işlemler devam etti.

Hafta Avustralya’dan gelen verilerle başladı. Pazartesi gecesi açıklanan Avustralya perakende satışları %0 ile beklentiden daha kötü gelirken, AIG hizmetler endeksi 41.5’den 39.4’e düştü.

Avrupa ve ABD’den ise hizmetler PMI rakamları açıklandı. İngiltere hizmetler PMI 60.2 ile, İtalya hizmetler PMI ise 48.7 ile beklentiden daha iyi gelirken İspanya hizmetler PMI 48.5 ile beklentideydi. Öğleden sonra açıklanan ABD ISM hizmetler PMI ise 56.0 ile beklentiden daha yüksekti. Sabah Türkiye’den deenflasyon verileri açıklandı. TÜFE %8.8, ÜFE %6.61 ile beklentideydi.

Salı gecesi Avustralya merkez bankası RBA’dan gelen para politikası kararlarının yanında önemli veriler vardı ekonomik takvimde. Avustralya ticaret dengesi 0.60 milyar ile beklentiden daha kötü gelirken, çeyreklik konut fiyat endeksi %2.4 ile beklentiden çok daha yüksekti.

RBA para politikası kararları saat 7.30’da açıklandı. RBA beklendiği gibi 25 baz puan faiz indirerek politika faizini %2.50’e çekti. Fakat karar metni piyasanın beklediği kadar gevşek tonda değildi. RBA’dan daha fazla faiz indirimi için sinyal beklenirken banka daha temkinli bir duruş sergiledi.

Avrupa seansında da önemli veriler vardı. İngiltere’den gelen üretim verileri, İtalya ikinci çeyrek büyüme ve Almanya fabrika siparişleri hep beklentiden daha iyiydi. Öğleden sonra ABD ve Kanada’dan dış ticaret rakamları açıklandı. ABD dış ticaret açığı 34.2 milyar ile beklentinin çok altında ve son 4 yılın en düşük seviyesinde gelirken, Kanada ticaret dengesi beklentideydi.

Çarşamba gecesi Yeni Zelanda’dan istihdam verileri geldi.İstihdam değişimi %0.4 ile beklentide gelirken, işsizlik oranı beklenmedik şekilde %6.4’e yükseldi. Avustralya’dan gelen konut kredileri %2.7 ile beklentiden daha iyiydi.

Avrupa seansında piyasanın haftaladır beklediği İngiltere enflasyon raporu ve merkez bankası BOE başkanı Carney’in ileriye yönelik faiz yönlendirmesi (forward guidance) açıklaması vardı. Carney işsizlik %7 üzerinde olduğu ve enflasyon önümüzdeki 18 – 24 aylık periyotta %2.5 üzerinde kalmadığı sürece faizlerin düşük kalacağını açıkladı. Açıklama ilk başta keskin GBPUSD satışları getirse de BoE’den zaten böyle bir adım beklendiği için verdiklerinden fazlasını geri aldı.

Günün diğer önemli verilerine baktığımızda %2.4 ile beklentiden daha iyi gelen Almanya sanayi üretimi ve Kanada’dan gelen kötü inşaat izinleri ve Ivey PMI rakamları dikkat çekiyor. Kötü veriler sonrası USDCAD hafta zirvesini tazeledi ve yükseliş kalıcı olmadı.

Perşembe gecesi Asya’dan çok önemli veriler açıklandı. Çin ticaret dengesi 17.8 ile beklentiden daha kötü geldi fakat verinin detayları oldukça olumluydu. Hem ihracat hem ithalat beklentiden daha güçlü artarken manşet ticaret dengesi rakamının beklenti altı kalmasının nedeni ithalatın ihracattan daha fazla artmış olmasıydı. İthalattaki bu beklenmedik büyük artış da Çin’deki iç talebin tahmin edilenden daha iyi olduğunu göstermesi açısından önemliydi ve başta AUD ile NZD olmak üzere piyasa için moral kaynağı oldu.

Gecenin diğer önemli verileri arasında Japonya’dan gelen ve 0.65 trilyon ile beklenti altı kalan cari fazla ile Avustralya’dan gelen istihdam verileri vardı. Avustralya’da işsizlik oranı beklenmedik şekilde %5.7’ye düşerken, istihdamdaki artış -10.2 bin ile beklentiden daha kötüydü. Ayrıca Japonya merkez bankası BoJ para politikası kararları da Perşembe gecesi açıklandı. BoJ beklendiği gibi para politikasın bir değişiklik yapmadı. Başkan Kuroda yaptığı açıklamada eğer beklenmedik riskler fiyat hedefimizi tehlikeye atarsa gereken adımı atarız dedi.

Avrupa seansında çok önemli bir verinin gelmediği günde öğleden sonra açıklanan ABD hafalık işsizlik başvuruları 333 bin ile beklentideydi.

Haftanın son günü Çin’den bolca veri vardı. TÜFE %2.7, ÜFE ise %-2.3 ile beklentilerden daha düşük gelirken, sabit varlık yatırımları %20.1 ile beklentide, sanayi üretimi %9.7 ile beklentiden daha iyi, perakende satışlar ise %13.2 ile beklentiden daha kötüydü. Sabah saatlerinde gelen yeni krediler ise 700 bin ile beklentiden daha iyidi.

ABD’den önemli bir verinin gelmediği günde Fransa sanayi üretimi %-1.4 ile beklenti altı, İngiltere ticaret açığı 8.1 milyar ile beklentiden daha iyi, Kanada istihdam verileri ise beklentiden daha kötü geldi. Kanada’da geçtiğimiz ay istihdamda 6 bin artış beklenirken gelen veriler 40 bine yakın bir düşüş olduğuna işaret ediyor. İşsizlik oranı ise beklenmedik şekilde %7.2’ye yükseldi Kanada’da.

Son zamanlarda gelen iyi Euro Bölgesi verilerinin faiz indirimi ihtimallerini azaltması ve Fed’in Eylül ayında varlık alımlarının hızını düşürme ihtimallerinin azalması nedeniyle EURUSD geçtiğimiz hafta da güçlüydü. Yaklaşık 2 ay sonra ilk kez 1.34 seviyelerini gören parite gelen kar alımlarıyla 1.3330’lara kadar geriledi ve haftayı 1.3330 bölgesinde haftalık bazda 60 pipslik bir artışla kapattı.

Carney’den gelen ileriye yöneli faiz yönlendirmesi açıklaması zaten beklendiği için GBPUSD üzerinde kalıcı bir etki yaratmadı. İyi gelen hizmetler PMI, üretim ve dış ticaret verilerinin etkisiyle 1.5570’lere kadar tırmanarak son 7 haftanını en yüksek seviyelerini gören GBPUSD haftayı 1.55’in hemen üzerinde kapatmayı başardı ve haftalık bazda 220 pipse yakın bir artış kaydetti.

Önceki hafta gelen kötü istihdam verileri nedeniyle Fed’in Eylül ayında varlık alımlarını azaltmasına daha az ihtimal veriliyor artık. Bunun en büyük etkisini USDJPY üzerinde gördük. Hafta boyu baskı altında kalan USDJPY son 2 haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Haftalık bazda 270 pipse yakın bir kayıp yaşayan USDJPY, Cuma gecesini 96.20 bölgesinde kapattı.

AUDUSD, merkez bankası RBA’nın yeni bir faiz indirimi için sinyal vermemesi ve Çin’den gelen iyi ticaret verilerinin etkisiyle sağlam bir hafta geçirdi. Önceki hafta verdiklerini bu hafta geri alan AUDUSD haftayı 0.92 seviyesinin hemen altında kapattı ve haftalık bazda 270 pipslik bir ralli yaptı.

Haftanın ilk günleri ABD’den gelen iyi hizmetler PMI ve ticaret verileri nedeniyle ALTIN baskı altındayı ve 1272’lere kadar gerileyerek son 3 haftanın en düşük seviyelerini gördü. Fakat Çin’den gelen iyi verilerin da etkisiyle verdiklerini geri almayı bildi ve haftayı 1313 bölgesinde yatay kapattı.

Bayram tatilinin de etkisiyle USDTRY sakin bir haftayı geride bıraktı. Genel USD zayıflığı nedeniyle hafif aşağıları zorlayan USDTRY, haftayı 1.9170 bölgesinde 60 pipse yakın bir kayıpla kapattı.

RBA’nın yeni bir faiz indirimi için net sinyal vermemesi ve Çin’den gelen iyi ticaret verilerinin etkisiyle 270 pipse yakın bir ralli yaşayan AUDUSD haftanın en iyisi oldu bizce. Haftayı büyük baskı altında geçiren ve 270 pipse yakın bir kayıp yaşayan USDJPY ise haftanın en kötüsü oldu.

DövizDestek bayram tatilinde de üyelerine destek sağlamaya ve piyasadaki önemli gelişmelerden üyelerini haberdar etmeye devam etti. Sadece haberleri ileterek değil, özellikle USDJPY ve EURUSD raporlarımız ve platform üzerinden paylaştığımız sinyallerle de üyelerimize doğru yönü göstermeyi bildik.

TÜM ALTIN YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir