Yılbaşından bu yana İMKB?endeksi yüzde 32.9 prim yaparken, dolar yatırımcısı yüzde 5.4 kaybetti. İMKB endeksleri içinde ise en yüksek kazancın yüzde 37.3 ile mali endekste olduğu görülüyor. Piyasada yılın ikinci yarısında hareketler sanayi hisselerine kayıyor.
2012 yılında yatırımda yüksek getiri borsada oluştu. Yabancı yatırımcılar hisse alırken para güçlü hisselere aktı. İMKB 100 zirve yaptı. Hissede olanlar kazandı. Yatırım enstrümanları arasında uzun vadeli seyre bakıldığında hisse senedi alıp biriktirenlerin, özellikle temettü verimliliği yüksek olan hisseleri alıp biriktirenlerin, kazançlarını katladıkları görülüyor.
Krizlerde hisse fiyatlarında düşüşler yaşansa bile beklentilerini koruyanların ve şirketlerin güçlü mali performanslarına yatırım yapanların yüksek getiriler elde ettiği dikkat çekiyor.
Yılın ilk 8.5 aylık verileri değerlendirildiğinde, mali hisselerdeki getirilerin bütün hisse senetlerinin getirilerinin üzerine çıktığı görülüyor. Ancak bununla birlikte yılın son çeyreğine doğru giderken hareket endüstriyel sanayi hisselerine kaymaya başladı.
Son bir haftada en fazla değer kazanan hisselere bakıldığında sanayi ve hizmet sektörü şirketlerinin öne çıktığı gözleniyor. Bu süre zarfında en fazla değer kazanan İMKB 50 hisseleri Tofaş Oto. Fab., İhlas Holding, Ford Otosan, Koza Altın, Turkcell, Asya Katılım Bankası, Koza Madencilik, Anadolu Efes, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Aksa, Eczacıbaşı İlaç, Arçelik oldu.
Döviz alanlar kaybetti
Primli olan mali sektördeki hisselerde ise pozisyon almak yerine hisse değiştirilmeye başlandı. Ekim, kasım, aralık döneminde karını realize etmek isteyenler çıkacağı gibi yılsonu hareketini değerlendirmek veya kapanış yapmak isteyen fonlarında alıma geçeceği unutulmamalı.
Hisse değişimi yaşanarak borsadaki canlı seyir sürüyor. Endekste hareket marjları daralsa da beklentiler korunuyor.
Yatırım tercihini dövizden yana koyanlar kaybetti. Yıla 1.90 seviyelerinden başlayan dolar 14 Eylül itibari ile 1.79 seviyesine gerilerken, yıla 2.46 seviyesinden başlayan euro 14 Eylül itibari ile 2.34 seviyesinde bulunuyor. Sepetteki değer kaybı ise yüzde 4.92 oldu. Dövizi bir yatırım aracı olarak görenler aradığı kazancı maalesef bulamadı.
Uzun vadeli fiyat seyrine bakıldığında da dövizde dalgalanmaların yaşandığı ancak hep sınır seviyelere gelindiğinde satışların arttığı görülüyor. Öte yandan parite hareketlerinin önemli olduğunu görüyoruz.
24 Temmuz’da 1.20 seviyesinde olan euro/dolar 1.31’li seviyelere yükseldi. Geçtiğimiz hafta FED’in her ay 40 milyar dolar emlak kredisine dayalı menkul kıymet alımı yapacağını açıklaması ve aynı zamanda daha önce 2014 yılına kadar düşük tutacağını açıkladığı faizleri 2015 yılına kadar düşük tutmak için daha uzun vadeli alımlar yapacağını belirtmesi dolar üzerinde olumsuz etki yaratıyor.
Ancak, FED’in bu açıklamalarının beklentiler dahilinde olması dolardaki düşüşlerin sınırlı olarak devam etmesine neden olması bekleniyor.
Altında getiri faizi katladı
Amerika Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiyi destekleme yönünde adım atacağını açıklamasıyla birlikte altına olan talep arttı. Altın altı ayın yüksek seviyesine tırmanarak dört hafta üst üste yükseliş gerçekleştirdi. Parasal genişleme yönünde atılan adımlar başta altın ve hisse senetlerinde olmak üzere değişik yatırım araçlarında yükselişlere neden oldu. Artan likidite altını değerli kılıyor.
Güvenli liman getirisi % 6
Güvenli liman arayarak risk almak istemeyenlerin getirisi yüzde 6’larda kaldı. Yılbaşında yüzde 11.04 seviyesinde olan gösterge faiz, yüzde 7.23 seviyesine gerilemiş durumda. Faizlerdeki düşük seyir sürüyor. Bu nedenle faizde getiriler azalarak sürmeye devam edecek.
Zeynep Aktaş / Milliyet