G7 Zirvesi ve enerji rekabeti

Bugünden itibaren, dünyanın önde gelen 7 ülkesinin liderleri İngiltere’de, Cornwall’in St Ives Bölgesi’ndeki Carbis Bay Oteli’nde bir araya gelecekler. Söz konusu zirvenin NATO Liderler Zirvesi’nin hemen öncesinde olması da ayrı önem arz etmekte. 1975’ten bu yana ilk kez, geçen sene ABD ve Başkan Trump ev sahibi iken, G7 küresel pandemi nedeniyle liderler zirvesini fiziki gerçekleştirememişti. Bu nedenle, söz konusu Liderler Zirvesi, 1 yıl aradan sonra, liderlerin fiziki olarak bir araya geleceği ilk toplantı olmasının yanı sıra, seçildiğinden bu yana, ABD Başkanı Joe Biden açısından da, ‘Kovid-19’ nedeniyle fiziki olarak katılabildiği ilk toplantı olma özelliği taşıyor.

Zirve’den iki gün önce İngiltere’ye gelen Biden, Birleşik Krallık’ın Brexit’in yürürlüğe girmesi sonrasındaki yol haritası başta olmak üzere, iki ülke arasındaki konuları da ele almayı hedefliyor. Yarın, toplantıya Avustralya, Güney Afrika, Güney Kore liderleri ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de fiziki olarak, Hindistan Başbakanı ve kimi uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcileri de çevrimiçi katılacaklar. G7 Zirvesi, hiç şüphesiz, iklim değişikliği, enerji dönüşümü, sıfır karbon, yeni küresel vergi reformu başlıkları öncelikli olmak üzere, dünya ekonomisi ve siyasetini ilgilendiren konuların detaylı olarak ele alındığı, kimi kararların ise onaylandığı bir toplantı olacak.

Birleşik Krallık tarafının, Avrupa Birliği ile yürütülen Brexit sürecinde, gıda ve tarım ürünlerine, balıkçılık ve deniz mahsullerine yönelik ilerleme kaydedilmesi arzu edilen konular ile ilgili olarak da Biden’a bilgi vermesi beklenmekte.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!