FROTO, VESBE, ZOREN: Çin ve Küresel Küçülme

Asya piyasalarına ve özellikle Çin’e yönelik beklentilere odaklanılması sebepsiz değil. Önümüzdeki yıllarda ithalatı daha da artırmakla ilgilenip ilgilenmediği bilinmiyor. Yatırımcıların şu anda bununla daha az ilgilenmesi gerekirken, insanlar hala Gazprom ticaretin tekrar mümkün olup olmayacağını ve ne zaman mümkün olacağını görmeyi bekliyor. AB uzun süre komşusu Ukrayna ve Rusya’nın savaşmasını içten içe istemiyor. Çin Almanya’dan liman satın almıştı ve bölgesel belirsizlikler sadece küresel küçülmelere değil hitilaflara neden oluyor.

Gazprom, gelecek hakkında şaşırtıcı derecede iyimser. Basında çıkan haberlere göre, Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Gazprom patronu Alexei Miller geçtiğimiz günlerde devlete ait şirketin geleceğini uzun uzadıya tartıştılar. Gazprom bölge ve küresel anlamda enerjide ABD bağımlılığından uzaklaşmak için önemli bir liman olarak görülüyor. Çin, Hindistan, Pakistan ve Türkiye ile Kafkasya Türk Cumhuriyetleri de önem vermektedir. Avrupa’daki iş kayıplarına rağmen büyüme seyrinin devam etmesi ve doğal gaz talebinin sadece kuzey yönlü gelişmesi beklenmektedir.

TSLA grafiği, yüzde 3 ile USD 208 fiyatında ilerlemektedir.

Grafik TradingView’den

FROTO 548 TL fiyatından haftayı istenen bir seviyede kapattı. 573 ve 537 destek-dirençlerin önemli olduğunu belirtmeliyiz.

Süper Trend momentum ile al sinyalini doğruladı. Fakat Halftrend ‘in nötr olduğu ve net al onayı vermediğini belirtelim.

Grafik TradingView’den

VESBE vestel beyaz eşya ise 12 seviyesinde %2 üzerinde düşerek haftayı kapattığında istenen bir momentum hattı sağlanamadı.

11 stop noktası olabilir. 16 ve 18 en yüksek fiyatlanmalarına tekrar ulaşabilmesi için bu camdan güçlü bir olumlanma beklenmektedir.

Grafik TradingView’den

ZOREN 4.45 TL seviyesine düşerek daha önceden sat sinyali verdiği zamanı sizlere hatırlatmak isteriz.

Bu hafta da yüzde 1.98 düşerek momentumun inceldiği yerden koptuğunu gördük.

Sonuç itibariyle, liman savaşları, enerji krizleri ve politik belirsizlikle şekillenen ticaret ile Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın daha da gerilmesine sebep oluyor veya karşılıklı birbirlerini etkiliyor. Burdan her durumda da talep arttığından Lityum ön plana çıkıyor. Lityum hisseleri son zamanlarda oldukça zor bir dönem geçirdi ve Sigma Lithium’dan gelen kağıtlar muhtemelen yakın zamana kadar çoğu borsacının radarı altındaydı. Her şey hafta sonu aniden değişti. Cuma günkü kapanışın ardından aniden neredeyse yüzde 25 artarak 36.65$’a yükseldi ve bu neredeyse her gün yeni bir yüksek seviye.

Okan Özdemir