FÖŞ dünya ekonomisini yazdı: Delta’yla kanka olmak

Son birkaç gün, sağlık nedenleriyle evden çıkmak zorunda kaldım. Ve, anında tövbe ettim. Maşallah, bu kahraman millet o ilkel maske olayını aşmış, Ablam. Maske artık aksesuar, çene altına takılıyor. Eğer keçi sakalı açıkta bırakırsa, “Ben Devrimciyim” anlamı taşıyor. Yok, ağız yarı-gizliyse “Ben muhafazakarım”. FÖŞ 2 Biontech üzerine Balkanlar’ı dolaşarak bir Şuputnik, bir de J&J aşısı vurdurduğu için rahat. Önüne gelene sarılıp öperek, “Ara beni, muhakkak görüşelim” yalanını yadediyor.

Çarşamba günü, Sağlık Bakanlığı yine 19.970 pozitif vaka rapor etti, 219 da can kaybımız var. Yaz geçti, günde 20 bin vakanın altına düşemedik. Üstelik, can kaybı/vaka oranı da yüksek. Çünkü yeni teknoloji mRNA aşıları dahi birkaç ay içinde Delta’ya koruyuculuğunu yitirmeye başlıyor. Türkiye’de kullandığımız Sinopharm zaten etkisiz kaldı, sonbaharda 3-4cü doz açılar gündeme gelecek. Dünya’da durum pek farklı değil. Her ülkeden 2ci dozun yetmediği haberleri gelirken, Perşembe sabahı prestijli ABD dergisi The Altantic, “Covid-19’la yaşamaya alışacağız” diye başlık attı. Yani, sürü bağışıklığına erişmek imkansız. Veri sağlayabildiğim ülkelerde çeşitli gerekçelerle aşıya direnç oranı toplumun %15-25’i arasında değişiyor. Sonuçta, Delta’dan daha bulaşıcı yeni türler peydah olacak.

Finans ve ekonomi uzmanları arasında “İş dünyası ve vatandaş, salgınla yaşamayı öğrendi. Bundan sonraki dalgaların ekonomiye olumsuz etkisi giderek azalır” diye çok yanlış ve tehlikeli, bir kanaat var. Tehlikeli, çünkü zaten fil derisi Mehter davulu gibi şişen piyasalarda fonlar Covid-19 riskine aldırmadan mali varlık alıyor. Değerlemeler iyice şirazesinden çıkarken, dünya ekonomisinin duraksadığı senaryoda, balonun patlayarak reel ekonomiye ek hasar vermesi ihtimali ihmal edilemez.

Covid-19’un ekonomik aktiviteyle bağlantısının kesildiğini iddia edenler öncelikle global ticaret hacmine bakıyor. Doğrudur, Covid-19 salgınlarının getirdiği üretim aksamaları ve tedarik zincirinde kırılmaların olumsuz etkisine rağmen, Dünya Ticaret Örgütüne göre, 2Ç2021’de global ticaret hacmi pandemi öncesi zirveyi aştı.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!