Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (7.02.2023)

Küresel Piyasalarda Powell Açıklamaları Bekleniyor

Sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya piyasalarında Japonya Nikkei’de yatay Çin’de ise pozitif yönde hareketler gözlenirken, ABD vadelilerinin de yine yükseliş yönlü hareketler yaşadığı gözleniyor. Endeksin güne yatay bir başlangıç yapmasının olası olduğunu düşünüyoruz.

Yaşadığımız deprem felaketi sonrası iç piyasada Türk Lirası dün Dolar karşısında yine kısmi şekilde değer kaybı yaşarken gün içerisinde bir ara 18.85 seviyesini gördü fakat bir süredir izlediğimiz bant aralığı dışına çıkmadı.  10 yıllık devlet tahvillerinin getirileri %10,2 ile yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Türkiye’nin ülke temerrüdüne karşı sigorta göstergesi kredi temerrüt takasları (CDS), Cuma günkü 545 baz puana yakın seviyesinden 19 baz puan yükseldi.

ABD borsaları, yatırımcıların FED’in faiz oranlarını indirmeye başlamasını daha uzun bir süre sonraya bırakabileceği ihtimalini değerlendirdikten sonra beklentilerini değiştirmesiyle Pazartesi gününü düşüşle tamamladı. Yatırımcılar, geçen haftaki verilerin Ocak ayında hizmet faaliyetinin ve istihdam büyümesinin güçlü olduğunu göstermesinin ardından merkez bankasının retoriğindeki herhangi bir değişiklik için Salı günü Başkan Jerome Powell da dahil olmak üzere Fed yetkililerinin bu haftaki konuşmalarını yakından izleyecek. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün yaptığı açıklamada, işgücü piyasası 53.5 yılın en güçlü seviyesinde kalırken enflasyonun düşmesi nedeniyle ABD’nin resesyondan kaçınabileceğini söyledi. Para piyasası katılımcıları, çoğu politika yapıcının defalarca desteklediği gibi, Temmuz ayına kadar referans oranın %5,1’de zirveye ulaştığını görüyor. Son gelişmeler çerçevesinde 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi, dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa borsaları da, küresel faiz artırım döngüsünün önceden tahmin edilenden daha uzun süreceği korkularının faize duyarlı teknoloji ve gayrimenkul hisseleri üzerinde baskı oluşturmasıyla Pazartesi günü düştü. Stoxx 600, Euro bölgesi ekonomisine ilişkin iyimserlikle Cuma günü gördüğü dokuz ayın zirvesinden geri çekilerek %0,8 düşüşle kapandı.

Yurt içinde ise yaşadığımız deprem felaketi sonrası TCMB ve SPK’dan yeni açıklamalar geldi. TCMB, deprem bölgesindeki firmaların reeskont ve yatırım avans kredi ödemelerinin vadesi uzatıldığı açıkladı. Banka ayrıca deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde bankalara talimat gönderildiğini duyurdu. SPK’nın bülteninde yer alan duyuruya göre ise yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulanması ve mülkiyetinde herhangi bir pay bulunan yatırımcıların, söz konusu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilmesi düzenlemelerinin kaldırılmasına karar verildi.

USDTRY

ABD’den son gelen veriler ışığında ve yurt içinde yaşanan deprem sonrasında kurda 18,75-18,85 TL aralığında fiyatlama haftanın ilk işlem gününde devam etti. Dün her iki bölgede veri akışının zayıf olması ile birlikte kurda yatay fiyatlama devam ederken, bugün yurt içinde Hazine Nakit Dengesi açıklanacak. ABD tarafında ise Dış Ticaret Dengesi verisi takip edilecek. Bugün dar bant fiyatlamasının devam etmesini bekliyoruz. Ana direnç noktası 18,85 TL olarak takip edilecek. Teknik olarak yükseliş hareketlerinin devamında ise 18,90 ve 18,95 TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içi geri çekilmelerin yaşanması durumunda 18,80 TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlamada 18,75 ile 18,70 TL destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Çaprazda dün gün genelinde 20,30TL altında fiyatlama ile kısmi geri çekilme gözlendi. Bu sabah parite etkisi ile 20,14TL seviyesini test eden çaprazda dün yurtiçinde Tüfe Bazlı Reel Efektif Döviz kuru Ocak ayında 56.99 olurken, Euro Bölgesi’nde Perakende Satışlar aylık %-2,7, yıllık %-2,8 olarak açıklandı. Euro Bölgesi İnşaat PMI ise Ocak ayında 46,1 oldu.  Bugün yurt içinde Hazine Nakit Dengesi takip edilecek, Euro Bölgesi’nde Almanya sanayi üretimi açıklanacak. Gün içi 20,20 TL ana destek bölgesini 20,15 ve 20,10 TL diğer destek seviyeleri olarak takip ediyor. Yükselişlerde 20,25 TL üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 20,30 ve 20,35 TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinden sonra paritede doların değer kazanması ile başlayan geri çekilmeler haftanın ilk işlem gününde de devam etti. Euro Bölgesi’nde dün parekende satışlar ve Ocak ayı İnşaat PMI verileri açıklandı. Aylık bazda %-2,7 ve yıllık bazda %-2,8 olarak açıklanan perakende satış verileri beklentilere yakın ancak beklentilerin üstünde açıklandı. Bugün Euro Bölgesi’nde Almanya sanayi üretimi açıklanacak, ABD’de Dış Ticaret Dengesi takip edilecek. Gün içi 1,0750 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0760 ve 1,0770 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. Geri çekilmelerde ilk destek bölgesi 1,0730 ve düşüşün devamı durumunda  1,0720 ile 1,0710 destek bölgelerini takip edeceğiz.

ONS ALTIN

Fed faiz kararından sonra geri çekilme gördüğümüz ons altın yükselen trend bandından aldığı destek ile 1865$ seviyesinin üzerinde seyretmeye devam ediyor (Bu seviye üssel 50 GAO.) Bu seviye üzerinde kalıcılık hala genel görünümü boğa piyasası olan değerli metal için bu düşüşlerin zayıflama olarak değil kısa vadede hız kesmesi ve altın performansının ileri vadede iyi bir görünüm sergileyeceği olarak yorumlanabilir. İlk destek 1870 dolar gün içinde takip edilirken 1865 ve 1860 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. 1875 dolar ve üzerinde yükselişin devamı 1880 ve 1885 dolar seviyelerini direnç bölgeleri olarak takip etmemizi gerektirecek.

GBPUSD

Şubat ayı itibari ile düşüş gördüğümüz paritede dün gün içerisinde yaklaşık 1,2050 seviyelerinde yatay seyir devam etti. Dün ABD tarafında veri akışı zayıfken, İngiltere’de İnşaat Satın Alma Müdürleri Endeksi  48,4 ile 49,6 beklentisinin altında kaldı. Bugün ise İngiltere tarafında veri akışı zayıfken ABD tarafında Dış Ticaret Dengesi takip edilecek. Kritik ortalamaların altında fiyatlanan paritede gün içi geri çekilmelerde 1,2000 seviyesi önemli.  ilk direnç seviyesi 1,2050 olarak takip edilirken, üzeri fiyatlamada 1,2070 ve 1,2080 kısa vadeli direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Seans içi geri çekilmelerde ise 1,2050 ilk destek bölgesini 1,2040 ve 1,2030 destek seviyeleri takip ediyor.

GRAM ALTIN

Üssel 50 GAO. 1124TL seviyesinde, bu seviye üzerinde fiyatlama gören gram altında sert düşüşlerden sonra dün geçen Cuma ile birlikte kısmi toparlanma gözlendi. Ons altındaki gevşemeler gram altın fiyatlarını da paralel olarak etkilemeye devam ediyor. Ons altında 1865$ destek noktasının etkisi ile 1870$ üzerinde kalıcılık ve 1900$ seviyesinde fiyatlama sağlanması durumunda gram altında 1150TL seviyelerinde artış gözlenebilir. Gün içinde 1140 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilirken yükselişlerde ise 1145 TL ve 1150 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olacaktır.  Destek bölgeleri ise 1135 TL altında fiyatlama için 1130 TL ve 1125 TL seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni