Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (30.01.2024)

TCMB ZORUNLU KARŞILIKLARDA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ, AVRUPADA BÜYÜME VERİSİ BEKLENİYOR

Yurt içinde TCMB zorunlu karşılıklarda Türk Lirası mevduatlara geçişin hızlanması adına değişikliğe gitti. Bu kapsamda, kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verdi.

Gram altın yurt içinde TCMB zorunlu karşılıklarda Türk Lirası lehine yaptığı oransal değişiklikler sonrası kurda yaşanan yatay fiyatlamanın devam etmesi sonrası 1980TL üzrinde kalıcılığına devam ediyor. Diğer taraftan ons altında yükseliş denemeleri ABD tahvil faizlerinde dün yaşanan geri çekilme ile devam ediyor. Dün genel olarak dolar endeksi güçlü kalmaya devam ederken gün sonuna doğru endekste geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,05 seviyesine geri çekildiğini gördük. Jeopolitik risk üzerinden yeni gelişmelerin yaşanmaması Ortadoğu’da kısmi rahatlama getirdi piyasaya. Diğer taraftan Fed ocak toplantısında faiz indirimi yapmayacağı beklentisi ile ons altında yükselişlerin devamını görebiliriz.

Yurt dışında ise yarın gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde tüketici güveni verileri açıklanmaya devam ediyor. Bugün ABD’de Conferance Board tüketici güven endeksi açıklanacak. Diğer taraftan Avrupa’da haftanın ilk önemli verisi hem Almanya’dan hem de Avrupa’da büyüme verisi açıklanacak. Genel olarak ABD doları küresel piyasalarda gücünü korurken, haftanın ilk işlem gününde Ortadoğu’da yaşanan gerginlik ile ilgili yeni haber akışı olmaması ABD tahvillerinde aşağı yönlü hareketi destekledi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,05 seviyesine geri çekildi.

Gün içerisinde yılbaşından beri devam eden yatay fiyatlamanın devam etmesini bekliyoruz. Özellikle haftasonu yaşanan gerginlik sonrasında petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin zayıflayarak petrol fiyatlarının da geri çekilmesi ile küresel piyasalarda tansiyonun kısmen düzelmesi genel piyasada yatay fiyatlamayı destekliyor.

USDTRY

TCMB zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti. Türk Lirası cazibesini artırmak için gerçekleştirilen değişikliklere rağmen 30,30TL üzerinde kalıcılık devam ediyor. Bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, ABD’de ise Conferance Board tüketici güveni takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde kurda 30,30TL seviyesi altına geri çekilmelerde 30,20TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında fiyatlama için ise 30,10TL ve 30,00TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. 30,30TL üzerinde yükselişlerin devamında 30,40TL ve üzerinde 30,50TL ile 30,60TL seviyeleri haftalık direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Yurt içinde TCMB zorunlu karşılıklarda Türk Lirası lehine değişikliğe giderken, kayda değer bir değer kazanımı TL üzerinde gözükmüyor. Parite tarafında aşağı yönlü baskı devamı ile çaprazda 33,00TL seviyesinin dünde yukarı yönlü geçilmediğini görüyoruz. Bugün Avrupa’da büyüme verisi, yurt içinde ekonomik güven endeksi takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde İlk direnç noktası olarak 33,00TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 33,10TL ve 33,20TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde İlk destek noktası olarak 32,85TL psikolojik destek seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 32,80TL ve 32,65TL diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD

Paritede aşağı yönlü baskı dün de devam etti ve 1,08 seviyesi altı test edildi. Bu sabah 1,08 üzerinde fiyatlamalar devam ederken, Avrupa’da büyüme verisi takip edilirken, ABD’de veri akışı CB güven endeksi ile Fed toplantısı öncesinde sınırlı kalmaya devam edecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,0820 noktasını ve bu seviye altında 1,0800 bölgesini yakın destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bu destek noktalarının altında 1,0780 yakından izleniyor olacak. Yükselişlerin devamında 1,0850 ana direnç noktası ve psikolojik bir direnç seviyesi. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,0870 ve üzerinde 1,0900 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir.

GBPUSD

Paritede haftaya başlarken veri akışının her iki ülke içinde zayıf seyretmesinin etkisi ile yatay fiyatlama devam ediyor. Bugün ABD’de CB tüketici güveni takip edilirken küresel piyasalarda dolar endeksinde ve tahvil faizlerinde değişimler takip edilecek. Teknik olarak değerlendirdiğimizde 1,2680 seviyesi üzerinde yeni yükselişler için kalıcı fiyatlamanın devamı gerekiyor. ilk direnç noktası 1,2730 ve üstünde fiyatlama için 1,2750 ve 1,2770 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2700 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında destek seviyesi olarak 1,2680 psikolojik destek seviyesi ve sonrasında 1,2650 bölgeleri genel olarak izlenebilir.

ONS ALTIN

Dün genel olarak dolar endeksi güçlü kalmaya devam ederken gün sonuna doğru endekste geri çekilme ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,05 seviyesine geri çekildiğini gördük. Jeopolitik risk üzerinden yeni gelişmelerin yaşanmaması Ortadoğu’da kısmi rahatlama getirdi piyasaya. Diğer taraftan Fed ocak toplantısında faiz indirimi yapmayacağı beklentisi ile ons altında yükselişlerin devamını görebiliriz. Teknik olarak İlk destek noktası 2020 dolar takip edilirken bu seviye altında 2010 ve 2000 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2020 dolar seviyesi üzerinde kalıcılık gerçekleşmesi durumunda 2035 dolar ile 2045 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.

GRAM ALTIN

Gram altın yurt içinde TCMB zorunlu karşılıklarda Türk Lirası lehine yaptığı oransal değişiklikler sonrası kurda yaşanan yatay fiyatlamanın devam etmesi sonrası 1980TL üzrinde kalıcılığına devam ediyor. Diğer taraftan ons altında yükseliş denemeleri ABD tahvil faizlerinde dün yaşanan geri çekilme ile devam ediyor. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1985TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1995TL ve 2000TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1980TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1970TL ve 1960TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni