Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (29.03.2023)

PİYASALARDA BANKACILIK KRİZİ ENDİŞELERİ HAFİFLEDİ

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerinde pozitif yönde hareketler gözleniyor. ABD vadelilerinde de yine pozitif bir görünüm hakim. Endeks güne yatay başlangıç yapabilir.

ABD’de Wall Street’in ana endeksleri Salı günü düşüşle kapanırken, yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağından endişe ettiği ortamda tahvil getirileri ve altın yükseldi. Petrol fiyatları arz kaygılarıyla yükselirken dünkü düşüş ortamından ayrı olarak enerji hisseleri yükseldi.

İki ABD bankasının beklenmedik batışı ve Avrupa’da Credit Suisse ‘in kurtarılmasının ardından birkaç haftadır süregelen bankacılık sektörü kargaşasının ardından, milletvekilleri Salı günü Washington’da verdikleri ifade sırasında üst düzey ABD banka düzenleyicilerini sorguladılar. Fed Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Senato panelinde Silicon Valley Bank’ın çökmeden önce risk yönetimi konusunda “korkunç” bir iş çıkardığını söyledi. Bankanın sorunlarının izole edilebileceği ve yatırımcıların odağını tekrar faiz oranlarındaki artışlarla ilgili endişelere çevirmesi risk iştahını düşüren unsur oldu. Fed’in attığı adımlarla herhangi bir şeyi bozmadığı konusunda piyasaya güvence vermesinin faizlerin daha yüksek olabileceği anlamına gelmesi de risk iştahındaki düşüşün etkeni olarak değerlendirilebilir.

Dün açıklanan verilerin de riskli varlıkların toparlanması adına çok fazla etki göstermediği gözlendi. ABD tüketici güveni Mart ayında beklenmedik bir şekilde arttı, ancak Salı günü yayınlanan bir ankete göre Amerikalılar işgücü piyasası konusunda endişelenmeye başladı. ABD’nin mal ticaret açığı, ihracatın düşmesiyle Şubat ayında ılımlı bir şekilde genişledi ve potansiyel olarak ilk çeyrek ekonomik büyümesi üzerinde bir engel yarattı. ABD tahvillerinin 10 yıllık getirileri yukarıda da bahsettiğimiz gibi Salı günü yükseldi, ancak Hazine Bakanlığı’nın beş yıllık tahvil ihalesinde güçlü talep görmesi ve yatırımcıların banka sistemi stresinin kontrol altına alınabileceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik göstermesinin ardından kazançlarını azalttı. Gösterge 10 yıllık tahviller, Pazartesi günü gördüğü %3,528’den 2,8 baz puan artışla %3,556’ya yükseldi. 30 yıllık tahvil 0,7 baz puan artışla %3,7667’ye yükselirken, 2 yıllık tahvil 9,5 baz puan artışla %4,0598’e yükseldi.

Irak Kürdistanı’ndan kaynaklanan arz kesintisi riskleri ve bankacılık sektöründeki zayıflığın kontrol altına alınacağına dair umutlar nedeniyle ham petrol fiyatları bir önceki seanstaki güçlü kazanımlarını genişleterek ılımlı bir şekilde yükseldi. Ham petrol fiyatları, Irak’ın Kürdistan bölgesinden yapılan ihracatın durmasının ardından arz kaygılarıyla Pazartesi günü 3 dolardan fazla yükselmişti. Dün de 1 dolara yakın yükseliş kaydedildi.

Avrupa borsaları, Credit Suisse ve iki ABD bankasının iflasının yol açacağı olası daha derin bir krizin süregelen korkuları arasında yön bulmaya çalıştıktan sonra Salı günü yatay seyretti. Stoxx 600 endeksi gün içinde %0,8’e kadar yükseldikten sonra yatay kapattı. Avrupa Bölgesi’nde de Deutsche Bank şoku ardından ana endişe kaynağı yeniden durgunluk korkusunun bankacılık sektörü için ne kadar daha büyük bir endişe kaynağı olacağı olacak. Avrupa bankaları endeksi Salı günü kazançlarının çoğunu azaltarak %0,7 yükselirken, finans piyasalarının salgın korkularıyla çalkalandığı Mart 2020’den bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.

USDTRY

Kurda 19,10TL seviyelerinde fiyatlamaların bugün de devam etmesini bekliyoruz. Dün yurtiçinde veri akışı zayıftı. ABD’de toptan stoklar Mart ayında beklentilere paralel %0,2 Richmond Fed Sanayi Endeksi Mart’ta -5 olarak açıklandı. CB Tüketici Güven Endeksi 0,8 puan artarak 104,2’ye yükseldi. Bugün ülkemizden BDDK Bankacılık ve sektörü net kar zarar durumu ve ABD’de ise aylık bekleyen konut satışlarını takip edeceğiz. Gün içerisinde ilk 19,10TL ve yükselişlerin devamında 19,20 ile 19,30TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise 19,00TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlama için 18,95 ile 18,93TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Paritede Euro’nun ataklarına devam etmesi ile birlikte çapraz yükselişlerine devam ediyor. Dün 20,61TL seviyesinde açılış gördüğümüz çapraz gün sonunda 20,70TL seviyesinde kapanış gerçekleştirdi ve yükselişine devam etti. Dün gün içerisinde en yüksek 21,06TL seviyesini gören çaprazda bu aynı zamanda yeni zirve olarak kaydedildi. 50 Günlük üssel ortalamasının üzerinde fiyatlamalar devam ediyor. Gün içerisinde geri çekilmelerde 20,60TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 20,50TL ve 20,40TL seviyeleri takip ediliyor. Yükselişlerde ise 20,70TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde 20,80 ve 20,90TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

Paritede geçen hafta gördüğümüz yükselişler geçen Cuma ve hafta başında ABD’de bankacılık krizinde piyasalardaki tedirginliğin telafi edilmeye çalışılması ile sınırlandırmış ve parite 1,0900 seviyelerinden 1,0700 seviyelerine gerilemişti. Dün dolar endeksinin 102,5 seviyelerinde kalması Euronun paritede dolar karşısında güçlenmesine olanak sağladı ve parite 1,08250 seviyelerinden işlem gördü. Teknik olarak 1,0840 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0850 ve 1,0860 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0830 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0820 ile 1,0810 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.

GBPUSD

Dün geri çekilen dolar endeksi sonrası para birimleri karşısında doların güç kaybettiği bir görünüm izlenirken, bu durum paritede sterlinin yükselişine destek oldu. Gün içerisinde 1,2300 seviyesi üzerine çıkan paritede yaklaşık 2 aylık kayıplar neredeyse telafi edildi. Parite dün 1,2281-1,2332 aralığında fiyatlama gördü ve 5 günlük ortalaması 1,2274 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirmeyi başardı. Teknik açıdan gün içerisinde 1,2320 ve üstünde fiyatlama için 1,2340 ve 1,2350 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2310 seviyesi ilk destek bölgesi olarak ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2300 ve 1,2280 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.

ONS ALTIN

Küresel piyasalarda risk iştahının baskılanmasına neden olan bankacılık krizinin etkisiyle tekrar fiyatlamalarda tepe gördüğümüz ons altın piyasalarda normalleşme eğilimi sonrası 50 günlük üssel ortalaması 1962 dolar seviyesinin altına çekildi. Küresel piyasalarda risk iştahını baskılayacak yeni gelişmeleri olmaması durumunda onsta 1950 dolar seviyelerinde fiyatlamaların devam etmesi beklenebilir. Teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1960 dolar takip edilirken 1955 ve 1950 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 1965 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1970 ve 1975 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GRAM ALTIN

Kurda pozitif eğilimli kademeli yükseliş devam ederken ons altın tarafında oynaklığın fazla olması ve sert geri çekilmeler gram altın tarafında da grafiğin ons altına paralel yön belirlemesine neden oluyor. Ons altında dün 1949 dolar seviyesine kadar geri çekilmeler gram altın da en düşük 1197TL seviyesinde fiyatlama ile karşılık buldu. Gram altın en yüksek 1208TL seviyesinde fiyatlama gördü. Gün içerisinde 1210TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1215TL ve 1220TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Geri çekilmelerde 1200TL destek bölgesi takip edilirken bu seviye altında fiyatlama için 1195 TL ve 1190TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni