Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (24.03.2023)

BANKACILIK SEKTÖRÜNE YÖNELİK ENDİŞELER FİYATLANMAYA DEVAM EDİYOR

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerinde satıcılı seyir gözleniyor. ABD vadelilerinde ise yatay hareketler meydana geliyor. Endeks güne hafif yükseliş yönlü başlangıç yapabilir.

Piyasa katılımcılarının ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in Amerikalıların mevduatlarını güvende tutmak için önlemler alınacağına dair güvence vermesiyle önceki gün yükseldi. Yellen’in söylemindeki değişiklik, krizin yayılma riskini önlemek ve finansal istikrarı sağlamak için Hazine’nin yeni acil aksiyonlara hazır olduğuna işaret ediyor. İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonun muhtemelen hızla düşeceğine dair yorumları da merkez bankası sıkılaştırma tünelinin sonundaki ışığın artmasına yardımcı oldu ve risk iştahına katkı verdi.

Avrupalı merkez bankaları önceki gün güçlerini artırdı. İngiltere ve Norveç faiz oranlarını 25’er baz puan artırdı, İsviçre Merkez Bankası faiz oranlarını 50 baz puan artırdı. Norveç ve İsviçre ileride daha fazla artışın sinyalini verdi. İsviçre’nin hamlesi, özellikle, Credit Suisse ‘in finansal piyasaları sarsan UBS tarafından kurtarılmasının hemen ardından gelen Avrupalı ​​merkez bankacılarının bankacılık korkuları konusunda Fed’den daha iyimser olduklarının altını çizdi. Piyasa katılımcıları Mayıs’ta 25 baz puanlık bir hareket için %50’nin biraz altında bir şans ve ardından faiz indirimleri öngörerek Fed artışlarının hızlı bir şekilde sona ermesini fiyatlarken, Avrupa’da daha fazla sıkılaştırma bekleniyor. ECB’nin geçen haftaki politika toplantısından önce %3 olan ECB oranları bu yıl %3,5’e yakın zirve yapıyor. Çift haneli enflasyonla mücadele eden İngiltere Merkez Bankası’nın Haziran ayına kadar faiz oranlarını 25 baz puan daha artırması bekleniyor.

ABD faiz indirimlerinin Avrupa’daki gevşemeden çok önce geleceğine dair beklentiler, yatırımcıları ABD devlet tahvilleri konusunda iyimser yaptı. İki yıllık Hazine getirileri bu ay Almanya’daki 60 baz puana kıyasla 92 baz puan düştü.

Dünkü FED kararları sonrası Dolar endeksi faiz artırım tonlamasındaki değişimi değerlendirdi. Şubat ayında altı büyük rakibi karşısında %2,8 sıçrayan dolar endeksi, Perşembe günü 2,5 yıl içindeki en uzun günlük kayıp serisine yöneldi ve Mart ayında %2,7 değer kaybetti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD ve Avrupa’da bankacılık sektöründe yaşananlar sonrası hızla alınan önlemlerin piyasa stresini bir ölçüde hafiflettiğini ancak belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, “sürekli teyakkuzda olunması” gerektiğini söyledi. Politika yapıcıların hızı adımlar attığına işaret eden Kozack, bunların büyük merkez bankalarının ABD dolarının likiditesini artırmaya yönelik eylemlerini içerdiğini anımsattı.

Dün TCMB’den açıklanan verilere göre TCMB) rezervleri Suudi Arabistan’ın depo hesabı ve altında yaşanan değerlemenin ardından geçen hafta keskin bir yükseliş kaydetti. TCMB brüt rezervleri 17 Mart haftasında 120 milyar dolardan 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 18,7 milyar dolardan 20 milyara yükselirken, swap hariç net rezerv ise eksi 44,3 milyar dolardan eksi 40,2 milyar dolara çıktı. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun, 5 milyar dolar tutarındaki mevduatı geçen hafta Pazartesi günü itibarıyla TCMB hesaplarına girmişti. Bu kalem brüt rezervlerdeki artışın ana bileşeni oldu.

USDTRY

ABD’de politika faizinin 25 baz puan artarak %5 seviyelerine taşınması, yapılan açıklamalarda faiz indirimlerinden ziyade artışların gelebileceğine dair söylemler ve belirsizliğin devam etmesi piyasaları baskıladı. Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri geri çekildi. Dün ise yurt içinde politika faizi %8,5 seviyesinde sabit kaldı ve kurda etkisi de sınırlı oldu. Kurda 19,00TL seviyesine yakın ılımlı yükselişleri ile birlikte yatay seyrine devam ediyor. Gün içerisinde ilk 19,10TL ve yükselişlerin devamında 19,20 ile 19,30TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise 19,00TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlama için 18,95 ile 18,93TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Paritede Euro’nun Dolar karşısında güç kazanması ile birlikte çaprazda ivme kazanan yükselişler sonrası 20,84TL seviyesinde rekor tazelenmiş oldu. Dün yurt içinde açıklanan Tüketici Güven Endeksi’ne göre Mart ayında tüketici güveni düşüş gösterdi. Euro Bölgesi’nde de Tüketici Güven Endeksi %-19.2 olarak beklentilerin altında açıklandı. Gün içerisinde teknik olarak bakıldığında geri çekilmelerde 20,60TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 20,50TL ve 20,40TL seviyeleri takip ediliyor. Yükselişlerde ise 20,70TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 20,80 ve 20,90TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

ABD’de 25 baz puanlık faiz artışı sonrası %2’lik enflasyon hedefine ulaşmak adına gerekli tüm politika araçlarının kullanımı için hazır olduklarını belirten Powell’ın açıklamları sonrası paritede yükselişin etkileri dün de devam etti. Dün paritede 1,0900 üzerinde de en yüksek 1,0930 seviyesi test edildi. Bugün her iki bölgeden de Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi verileri açıklanacak. Teknik olarak gün içinde 1,0840 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0860 ve 1,0880 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. Geri çekilme yaşanması durumunda ise ilk destek bölgesi 1,0830 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0820 ile 1,0810 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.

ONS ALTIN

Ons altın bankacılık krizi ile birlikte 2000 dolar seviyelerini aşan fiyatlamalar sonrası 1935 dolara kadar geri çekilmişti. ABD’de politika faizlerinin Fed tarafından 25 baz puan artırılması ile birlikte ons altın tekrar ataklarına devam etti ve dün 1993 dolar seviyesinde 5 günlük basit ortalamasının üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Trendin yukarı yönlü ivmesinin pekişebilmesi adına 1975 dolar destek seviyesi takip ediliyor. Teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1985 dolar takip edilirken 1980 ve 1975 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 1995 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1998 ve 2000 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GBPUSD

ABD politika faizi artışı sonrasında İngiltere’de de beklentilere paralel olarak politika faizi 25 baz puan artırılarak yüzde 4,25 seviyesine yükseltilmiş oldu. Dün 1,2278 seviyesinde açılış gördüğümüz GBPUSD paritesi karardan hemen sonra 200 günlük basit ortalaması altına düştükten sonra toparlayarak tekrar 1,2300 seviyesi üzerinde seyrine devam etti fakat kapanış 1,2286 seviyesinden gerçekleşti. Teknik açıdan gün içi 1,2290 ve üstünde fiyatlama için 1,2300 ve 1,2310 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2280 ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2270 ve 1,2260 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

Dün kıymetli metal 1204TL seviyesinde başlangıç gerçekleştirdikten sonra günü pozitif tarafta kalarak sonlandırmayı başardı ve 1220TL seviyesinde gün sonu kapanış fiyatı kaydedildi. Küresel piyasalarda nispeten rahatlama ons altında ve dolayısıyla gram altın tarafında geri çekilmeye neden olmuştu. Fakat Fed faiz kararından sonra altın yükselişine kritik seviyeleri geçerek devam ediyor. Teknik açıdan 1220TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1225TL ve 1230TL seviyeleri direnç bölgesi olarak izlenecek. Geri çekilmelerde ise 1215TL destek bölgesi takip edilirken bu seviye altında fiyatlama için 1205 TL ve 1195TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni