Forex Yorumları / Ahlatcı Yatırım – (2.06.2023)

ECB ‘’DEVAM’’ DERKEN FED TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNİ BEKLİYOR

TCMB brüt döviz rezervleri 26 Mayıs itibarıyla haftalık %3.92 azalış ile 56 milyar 519 milyon dolar seviyesine geriledi. TCMB altın rezervleri ise aynı hafta itibarıyla haftalık %1.93 azalış ile 41 milyar 939 milyon dolar oldu. Toplamda TCMB rezervleri %3.08 azalış ile 98 milyar 458 milyon dolar seviyesine geriledi diyebiliriz. Bu durum her ne kadar Liralaşma politikaları cevap verse de hala devam eden kur riskini ortaya koyuyor. Borsa İstanbul’da ise yurtdışı yerleşik kişilerin hisse stoku 1 Milyar 161 milyon USD azalmış olarak açıklandı. Borsa İstanbul’un da kur riski nedeniyle yükseliş hareketinin baskılandığını söylemek mümkün görünüyor. BIST 100 Endeksinin 5.000 puan üzeri tutunma göstermesiyle ya da kurdaki artış ile küresel pazara kıyasla fiyatı geride kalan Borsa İstanbul’un cazip olma ihtimalini değerlendirirsek her iki durumda da trendin yukarı yönlü olabileceği olasılık olarak yüksek görünüyor.

Avrupa Merkez Bankası para politikası Toplantı Tutanakları sonucu üyelerin bir kısmının başlangıçta ECB politika faiz oranlarının 50 baz puan yükseltilmesini tercih ettiği, fakat çoğunluğun 25 baz puanlık faiz arttırımını desteklediği açıklandı. Hedeflenen enflasyon düzeyine zamanında erişmek için kararlı politikalar uygulamanın gerekliliği vurgulandı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesinde enflasyonun hala çok yüksek olduğunu enflasyonu resmi %2 hedefine geri getirmek için faiz artırım döngüsüne devam etmesi gerektiğini çünkü fiyatların görünümünden memnun olmadığını söyledi. Lagarde konuşmasını, Euro bölgesinden en son tüketici enflasyonu (TÜFE) verilerinin yayınlanmasından kısa bir süre sonra yaptı. Avrupa bölgesi için yıllık TÜFE oranı Nisan’daki %7’den Mayıs’ta %6,1’e gerileyerek tahminlerin altında kaldı ve ekonomide yavaşlama sinyalleri verdi.

ABD tarafında ise açıklanan verilerde işsizlik oranı önceki döneme göre hafif artış gösterirken, işsizlik maaşına başvuranların sayısı ise beklentilerin altında kaldı. İnşaat harcamaları Nisan ayında artış gösterirken S&P Global imalat sektörü PMI Mayıs’ta öncekine yakın olarak açıklandı. Borç tavanına ilişkin haber akışı devam ediyor. ABD Demokrat Lider Schumer ‘Biz Biden’in masasına bir borç tavanı yasa tasarısı gönderene kadar ABD Senatosu oturumda kalacak.’ dedi. ABD Borsalarında yön arayışı diğer yandan devam ediyor. Dolar Endeksi 103-104 seviyesi aralığında denge ararken Ons Altında ise pozitif fiyatlama devam ediyor. Bugün ABD tarım dışı istihdam raporu FED’in Haziran toplantısındaki faiz kararı açısından yakından izlenecek. Veri sonrası piyasalarda dalgalanmanın artabileceğini düşünüyoruz.

USDTRY

Kur 20,80TL seviyesi üzerinde fiyatlama görüyor. Yukarı ataklar devam edecektir. Dün ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 232 bine yükseldi. Özel sektör istihdamı 278 bin oldu. Ücretlerdeki artış ise Nisan ayına göre %6,5 ile yavaşladı, Imalat PMI beklentinin altında kalarak 46.9 oldu. Yurtiçinde ise Imalat PMI Mayıs’ta 51,5 olurken, piyasanın asıl beklediği ise yeni kabine de kimler olacağı ve gelecek dönem maliye politakalarının şekli oldu. Gün içerisinde kurda 20,90TL üzerinde yükseliş hareketlerinin devamında 21,00TL ve 21,10TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Geri çekilmelerde ise, 20,85TL ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için 20,80TL diğer destek seviyesi olarak izlenebilir.

EURTRY

Dün yükselen kur ve toparlanan parite çaprazda yukarı yönlü hareketlerin destekçisi oldu. Euro 22,30TL seviyelerinde fiyatlama ile hafta genelinde %4’ün üzerinde prim kazandı. Dün Euro Bölgesi’nde işsizlik beklentilere paralel %6,5 olurken, yıllık enflasyon %6,1’e geriledi. HCOB İmalat PMI ise beklentinin üstünde yükseldi. Yurtiçinde de İmalat PMI verisi eşik değerin üzerinde 51,5 oldu. Bugün her iki bölgede de veri akışı zayıf. Teknik açıdan 22,40TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 22,30TL ve 22,20TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişin devam etmesi halinde 22,50TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 22,60TL ve 22,70TL direnç bölgeleri takip edilebilir.

EURUSD

ABD’de özel sektör istihdamı 278 bin kişi ile beklenti üstünde açıklandı. Euro Bölgesi’nde ise enflasyon Mayıs’ta 14 ayın en düşük değerini aldı ve %6,1’e geriledi. Çekirdek enflasyonda da yavaşlama kaydedildi. Lagarde yapmış olduğu açıklamada her ne kadar enflasyonda yavaşlama yaşansa da faiz indirimi için erken olduğunu söylerken, piyasalar Fed’in bu ay pas geçeceğini fiyatlıyor. Dolar endeksi geri çekilirken parite tekrar 1,0700 üzerine yükseldi. Gün içi 1,0770 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0780 ve 1,0800 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi olarak ise 1,0760 bölgesi takip edilirken, aşağı yönlü hareketlerde ise 1,0750 ile 1,0735 seviyelerinin destek bölgeleri olarak izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

Bu ay yapılan toplantılar neticesinde faiz artırımına gidileceğine yönelik fiyatlamalar gerileyince ons altın buradan aldığı destek ile 1935 dolar seviyesine kadar çekildiği yerden kendini 1970 dolar seviyesine taşıdı. Dün açıklanan işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin altında yükselmesi, ücretlerdeki artışların yavaşlaması sonrası da Fed’in bu ay faiz artışlarında durmayacağı ancak pas geçeceği ihtimallerini güçlendirdi. Gün içi destek seviyesi olarak 1975 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1970 ile 1965 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1980 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında 1985 ile 1990 dolar seviyeleri takibimizde olacak.

GBPUSD

Son dönemde yükselen dolar endeksi ve güçlü dolar baskısı ABD verilerinin ardından zayıflayan faiz artırımı ihtimali ile geri çekildi ve parite 1,2500 seviyesinin üzerine taşınmış oldu. Dün İngiltere’de S&P Global Imalat PMI verisi Mayıs’ta yükselerek 47,1 olarak açıklandı. ABD’de ise ISM Imalat PMI verisi ise 46,9 ile beklentilerin altında kaldı. Bugün ABD’de Tarım Dışı İstihdam Verisi ve işsizlik oranı açıklanacak. Gün içerisinde 1,2530 üstünde fiyatlama için 1,2550 ve 1,2580 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2520 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2500 ve 1,2480 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.

GRAM ALTIN

Gram altın fiyatları rekor kırmaya kaldığı yerden devam ediyor. Dün gün içerisinde sarı metal 1338TL seviyesini test etti. Kur yukarı yönlü pozitif hareketlerine devam ederken, ons Altın tarafında da fiyatlamalar Fed’in bu ay ki faiz kararında pas geçme ihtimali %80 üzerine çıkınca yükselişe geçti. Yurtiçinde altın fiyatları son gelişmeler ışığında üst üste beşinci günde artmış oldu. Teknik olarak 1330TL direnç seviyesi olarak takip edilecek. Yükseliş hareketlerinde 1335TL ve 1340TL seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1325TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1320TL ve 1315TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

Kaynak: Ahlatcı Yatırım Sabah Bülteni