FED Kararı Piyasalarda Nasıl Fiyatlanıyor? / Destek Menkul – (16.03.2016)

FED KARARI PİYASALARA NASIL YANSIDI?

ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımını pas geçtiği Ocak ayı toplantısı sonrasında gözler Mart ayı toplantısına çevrildi. Ancak Çin’in para piyasalarına birçok müdahale de bulunmasına karşılık zayıf makroekonomik verilerin gelmeye devam etmesi, Çin büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi, düşük petrol fiyatları, FED’in faiz artırım sürecinin beklenenden daha yavaş bir şekilde yapılmasına neden oluyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, son olarak ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmasında küresel risklere dikkat çekerek Çin kaynaklı gelişmeleri öne çıkarmıştı. Bir önceki FED toplantısının tutanaklarında ise, aşağı yönlü risklerin ve belirsizliklerin arttığına dikkat çekilerek, emtia fiyatlarındaki düşüş ve finans piyasalarındaki karmaşanın ABD ekonomisi üzerinde artan bir risk teşkil ettiğine dair endişeler belirtilmişti. Diğer taraftan faiz artırım sürecinin rotası olan makroekonomik datalardaki son duruma baktığımızda enflasyon ve büyümede olumlu bir tablo görürken istihdam piyasasındaki iyileşmeye rağmen ücret enflasyonunun sağlanamadığını görmekteyiz.

FED, dün başlayan ve bugün sona eren yılın ikinci toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizlerinde bir değişikliğe gitmeme kararı aldı. Gösterge faiz oranı yüzde 0.25-0.50 aralığında sabit bırakılırken karar 1’e karşı 9 oyla alındı. Detaylara baktığımızda FED, “kademeli artış” vurgusunu yinelerken 2016 yılı için iki faiz artırımı öngördüğünü belirtti. FED’in bir önceki toplantısında yıl içerisinde dört faiz artırımı yapılması öngörülüyordu. 2016 sonunda faizlerin 0,875 seviyesinde olmasını bekleyen FOMC üyeleri, para politikasında yapılacak kademeli değişikliklerle ekonomik faaliyetlerin ılımlı bir hızla artmasının ve istihdam göstergelerinin iyileşmesini beklediklerini, ancak “küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiğini” söyledi. Diğer taraftan büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edilirken enflasyonun kısa vadede düşük kalmaya devam edeceği beklentisi de dikkat çeken bir diğer ayrıntı oldu.

Faiz kararının ardından açıklamalarda bulunan FED Başkanı J. Yellen, global ekonomik gelişmelerin risk oluşturmaya devam ettiğini söyleyerek bu toplantıda cari politika duruşunu sürdürme konusunda ihtiyatlı hareket etmeye karar verdiklerini belirtti.

PİYASA YANSIMALARI

Piyasa reaksiyonuna baktığımızda, her ne kadar faiz artırım beklentisi bulunmasa da enflasyon, büyüme ve istihdamın olduğu ekonomik projeksiyonların yukarı yönlü revizyonun referans alınarak sonraki toplantılar için FED’in daha şahin bir tutum sergilemesi bekleniyordu. Ancak FED piyasa istediğini vermedi. Yavaşlayan global büyüme ve finansal piyasalardaki oynaklığın yarattığı risklere işaret edilerek 2016 yılında 4 kez yapılması beklenen faiz artırım hamlesinin 2’ye düşürülmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde pozitif fiyatlarken dolar/TL kuru ilk fiyatlamada 2.87 bölgesine dek gevşeme gösterdi. Satışların hızlandığı dolar kurunda teknik fiyatlamalara baktığımızda 2.8655 kritik bir destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ile satışlar hızlanabilir ve 2.8440-2.8170 seviyelerine dek gevşeme görebiliriz. Kurda tekrar yükseliş hareketlerinin görülmesi için kısa vadede 2.90, orta vadede ise 2.93 dirençlerinin kalıcı olarak aşılması gerektiğini düşünüyoruz.

FED’in faiz artış hızını azaltması ons altındaki yatay bandın yukarı yünlü geçilerek kritik 1250 direncinin aşılmasına neden oldu. Özellikle 1245-1250 aralığı altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece altında pozitif görünümün korunacağını düşünüyoruz. Yükselişin devamında 1263 direncinin aşılmasıyla 1278 direnci hedeflenebilir. 1250 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda ise, 1240-1225 önemli destek seviyelerini tekrar gündeme getirebilir.

FED’in güvercin tondaki açıklamalarından destek bulan Euro/dolar paritesinde ise, psikolojik 1.12 direncinin aşıldığını görüyoruz. Bu seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanarak 1.1220 direncinin aşılması 1.13-1.1375 seviyelerine dek yükselişin önünü açabilir. Olası düzeltme hareketlerinde 1.12 seviyesinin aşağı geçilmesi ihtimalinde ise, 1.11-1.1060 önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir.