Euro dolar ticaret savaşları: Daha düşük EURUSD?

Euro Dolar paritesi (EURUSD): Zayıf tepkiler, güçlü düşüşler dengesi

EURUSD paritesi için de benzer kanunlar işliyor: ortalamaya dönüş devam eder ve farklı bakışlar dönüşlerin zamanlamasında değişik düşünebilir. Parite için de dinamik eşikten bahsedebiliyoruz: belli zaman çerçevesinde geçerli eşik, zaman kaymalarında farklı değerlerde olabilmektedir. Mesele eşikten sapma miktarı değildir, bu yetersizdir. Mesele bu eşiğe yaklaşma ihtimalini hesaplayacak “görünmez sinyaller” geliştirebilmektedir. Büyük kurumların bu konuda adımlar attığını görmek heyecan vericidir. Daha iyileri olacaktır ama piyasa daha rekabetçi olmayı gerektirmektedir. Elbette bu durum katolik, homojen veya heterodoks veya başka format ekonomilerle ilgili değildir. Antik çağdan beri gelen bakış acımasız görülse de işlemeye devam etmektedir.

Borsayı parite bazlı incelemek de farklı hikayeler barındırıyor ama modelin başarısı sonucu da etkilemektedir. Böyle düşünmeye devam edince de ortalamaların rolü ve anlamı da farklılaşmaktadır. Belli seviyelerin geçiliyor olması hareketin devamı için yetersizdir. Bu gelişme sadece ve sadece bir “ortalamaya dönüş” döngüsünün tamamlandığı anlamına da gelebilir ve çoğu vakada durum budur. O yüzdendir ki piyasada kaybeden sayısı beklentinin üzerinde olacaktır ve aptallaşan paranın sürekli dağıtım sürecinde olduğunu göreceğiz.

Eşiklerin aşılması veya aşıl(a)maması: sadece ve sadece enerji problemidir

Firmaların ve pazarların ekonomik değerini belirleyen ticaret savaşlarındaki başarılar olduğunu göre: çapraz kurların veya paritelerin savaş alanında belirleyici olduğu açıktır. Bu da bizi bağlantılı piyasalar veya finansal dünyalar yaklaşımından kopmamaya götürmektedir. Belli seviyelere yükselen hisse fiyatlarında ortalamadan sapmayı ciddi ölçüde parite hareketlerinin belirleyeceğini düşünürsek: önemli hareketli ortalamaların geçilmesini heyecan verici olarak görmek çoğu kez yanıltıcı olacaktır, diye de düşünmeliyiz.

Duruma EURUSD paritesi açısından bakarsak uzun yıllar ortalamasından aşırı negatif sapma gösterecek olmasını da heyecan verici görmemek gerekir çünkü aşırı sapmalar ticaret dengelerinin geri dönülemez şekilde (çoğu kez) bozulduğu anlamına da geldiğini hatırlamak gerekir.

Ortalamaya dönüş için adil değer 0.80 altı ise?

Kompleks ticari sistemlerin bozulması sonrası geri dönüşlerinin kolay olmasını bekleyemeyiz: iyileşmeler zaman alır ve bu süreçte daha ufak tempoda kayıplar görülebilir.  Buna göre sebebi ne olursa olsun paritede aylık bazda görülen kırılmaların onarımı da kolay olmaz.

Modele göre:

– geçmişteki sert yükselişlere anlam veriyorsak düşüşlerin de benzer tempoda olması aynı çerçevede düşünebiliriz

– bir yapının birikimsel olarak değişmesinden bahsediyoruz: geçmiş diplerin altına gerileme sürpriz olmaz

– eurusd paritesinin on yılları ortalamaya dönüş hareketini tamamlamakla geçebilir

Raporlama konusu

Geçmişin kırılımlarının geleceğe izdüşümü matematiksel olarak ne anlam taşır ve güncel anlamı nedir?