Ekonomik Konjonktürde Neredeyiz? Soğuma Başladı, Ama Sorun Talep Değil Üretim Kapasitesi

Ekonomide son haftalarda açıklanan veriler tek başına değerlendirildiğinde çelişkili bir tablo ortaya koyuyor. Bir yandan iç talep belirgin biçimde yavaşlıyor, diğer yandan enflasyon hâlâ istenilen hızda gerilemiyor. İmalat sanayi üretimi zayıflarken ihracat rekabet gücü aşınıyor. Bu görünümü üç önemli ekonomistin değerlendirmeleri üzerinden okumaya çalıştık. Akbank Başekonomisti Çağrı Sarıkaya ekonominin döngüsel olarak “soğuma” evresine geçtiğini savunurken, ekonomist M. Fatih Keresteci şirketlerin hem finansman hem de rekabet baskısı altında kaldığını vurguluyor. Ben ise üretim kapasitesindeki yapısal erozyonun artık Türkiye ekonomisinin temel sorunu haline geldiğini düşünüyorum.

Çağrı Sarıkaya: “Aşırı ısınma geride kaldı, soğuma fazındayız”

Akbank Başekonomisti Çağrı Sarıkaya, enflasyonun geleceğini anlamak için ekonominin hangi döngüsel aşamada bulunduğunun doğru teşhis edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sarıkaya’ya göre uzun süredir tartışılan çıktı açığında sektörler arasında ciddi farklılaşmalar bulunuyor. Bazı alanlar hâlâ güçlü kalırken, bazı sektörlerde belirgin bir yavaşlama yaşanıyor.

Özellikle hizmet sektörüne ilişkin verileri değerlendiren Sarıkaya şu sonuca ulaşıyor:

“Aşırı ısınma döneminin geride kaldığı görülüyor. Soğuma fazında olduğumuz söylenebilir, durgunluk demek için henüz erken.”

Sarıkaya’nın analizine göre ticaret sektörü içinde yalnızca perakende satışlar güçlü görünümünü korurken, toptan ticaret ve motorlu taşıt ticareti normalleşme eğilimine girmiş durumda.

Ticaret dışındaki hizmet sektörlerinde ise bilgi ve iletişim dışında güçlü kalan bir alan bulunmuyor.

Bu tablo doğal olarak enflasyon açısından da önem taşıyor.

Sarıkaya’ya göre;

“Bu koşullarda enflasyon eğiliminin zayıflaması beklenir. Peki garanti eder mi? Enflasyon ve beklentilerin mevcut düzeylerinde etmez.”

Başka bir ifadeyle, talep zayıflıyor olsa bile fiyatlama davranışlarının değişmesi zaman alabilir. Bu nedenle önümüzdeki aylarda beklentiler ile gerçek ekonomik aktivite arasındaki ilişkinin belirleyici olacağını düşünüyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!