Dünya Ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler

Utku Altunöz – 12.03.2014

Değerli para borsa takipçilerim. Bilidndiği gibi hızını takip etmekte zorlandığımız yurt içi ve yurt dışı gelişmeler, dünya ekonomilerini olumlu yada olumsuz derinden etkilemektedirler. utkual@hotmail.com mailime gelen okuyucu isteklerimin bir kısmını bu yazımda ele almak istiyorum. Sorulan soruların başında FED’in tahvil alım ihalelerinin Yellen döneminde devam edip etmeyeceği ve bu durumun ülkemiz ekonomilerine nasıl yansıyacağı şeklinde. Bilindiği gibi Ben Bernanke döneminde (QE) olarak bilinen tahvil alımları ile ABD bilanöo büyüklüğü 4 trilyon dolarla kadar yükseltti .( Quantitative easing ya da kısaca ‘QE’ olarak dünya ekonomi gündeminde sıklıkla yer bulan ve merkez bankaları tarafından ekonomik aktivitelerin canlanmasına destek sağlaması için başvurulan bu uygulama, ülke ekonomisi içerisinde dolanımda olan para miktarını artırma temeline dayanmaktadır.)

Yellen ve Yeni Dönem

Değerli takipçilerim. Yellen’ın yeni dönemde izleyeceği politikalar ile ilgili ipuçlarını Yellen Senato Bankacılık Komitesi önünde bugün yaptığı sunumda görebilmekteyiz. Yellen, 2013’ün ilk yarısında yıllık yüzde 1,75 düzeyinde gerçekleşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin ikinci yarıda yıllık yüzde 3,5’a çıkmasını beklediklerini kaydetti. Varlık alımı programının olumlu etkisinin azalması yolunda yaptıkları değerlendirme sonucu aralık ayında alımları düşürmeye başladıklarını hatırlatan Yellen, belli bir takvime bağlı kalmaksızın tahvil alımlarını ölçülü bir şekilde azaltmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Tahvil Alımı Azaltılmasının Türkiye’ye Olası Etkileri

4.1 trilyon dolarlık Blackrock fonunun CEO’su Laurence Fink Amerikan Merkez Bankası’nın uyguladığı tahvil alım programının birçok sektörde balona yol açtığını iddia etti. Fink bu programın bir an önce azaltılmasını önerdi. FED tahvil alım programını beklenenden erken azaltılırsa Türkiye durumdan derinden etkilenecektir. Daha önce Bernanke’nin yaptığı açıklamalarda bile Doların ciddi aşamada yükselmesi, Borsa istanbuldaki ciddi kayıplar ve altın talebinin artışını hatırlayacak olursak, bu etkinin derinden tekrar yaşanacağı kaçınılmazdır. Ancak bu gelişme, yolsuzluk operasyonu nedeniyle ağır yara alan para ve sermaye piyasasını ne oranda etkileyeceğini kestirmek zor.

Tahvil Alım Azaltılmasının Dolar’a Etkisi

FED’in tahvil alımı azaltımı kararı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor. Yabancı yatırımcılar, Amerika’da yükselen tahvil faizleri sebebiyle Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarından çıkıp parasını Amerika’ya taşıyor. Dolara olan talep nedeniye, doların ateşi düşürülemiyor.

BİR SONRAKİ YAZIMDA SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİ KONUSUNA DEĞİNECEĞİM.

Yrd. Doç. Dr. Utku Altunöz

E-mail: utkual@hotmail.com

https://twitter.com/utkualtunoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir