Draghi sözünde durmadı

Veli Kocatürk – 07.12.2015

ECB’nin Aralık ayında ek parasal genişlemeye gitmesi bekleniyordu. Ancak Draghi daha önce yaptığı açıklamaların tersine parasal genişleme miktarında artırım yapmadı. Sadece süreyi uzatmakla yetinen ECB parasal genişlemenin bitiş tarihini Mart 2017 olarak açıkladı.

Enflasyon görünümünde düzelmeye beklenen Avrupa Merkez Bankası bir önceki toplantısında düşük petrol fiyatları ve aşırı değerli Euro’dan bahsederek Aralık ayında parasal genişlemeyi artırabileceğini duyurmuştu. Aynı zamanda mevduat faizlerini de aşağı çekmesi beklenen banka tedbirlerde temkinli olmaya karar verdi. Özellikle parasal genişlemenin etkilerinin henüz görülememiş olmasının ana sebebi olarak Euro’nun beklenen zayıflamayı göstermemiş olmaması gösterilebilir. Geçtiğimiz aylarda 1.17 seviyesine kadar yükselen parite parasal genişlemenin artırılma ihtimali ile yeniden 1.05 seviyesine gerilemişti. Ancak beklediğini bulamayan piyasalar sert tepkiyle yeniden pariteyi 1.09 seviyesinin üzerine taşıdı. Bundan sonraki süreçte ECB’nin parasal genişlemeyi ne zaman artıracağı tartışmaları yoğunlaşacaktır. Bu da Euro üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir.

ABD kanadında ise faiz artırımına günler kaldı. Geçen hafta açıklamalarda bulunan FED Başkanı Yellen ABD ekonomisinin önemli ölçüde toparlandığını ve faiz artırımında gecikmenin bu verilerin bozulmasına sebep olabileceğini dile getirmesi Aralık ihtimalini de en üst seviyeye çekmiş oldu. Son istihdam raporunda beklenenin üzerinde performans gösteren ekonomi enflasyon görünümünde de düzelme yakalayabilir. Ortalama saatlik kazançlarda 0.2 artış görülmesi ve 200 bin seviyesinin üzerinde tarım dışı istihdam verisi ekonomik anlamda güçlü olan ABD’nin faiz artırımına hazır olduğunu gösteriyor. Hafta boyunca ECB’yi geride bırakan piyasalar ABD’ye yoğunlaşacaktır.

Hafta boyunca takip edilecek verilerde Çin enflasyon rakamları ön plana çıkıyor. Son dönemde kötü ekonomik verilerle tedirginlik yaratan Çin’den enflasyon görünümünde bozulma olabilir. bu durum FED’i zor durumda bırakacağı beklentisi ile dolarda baskı oluşmasına sebep olabilir.  Diğer taraftan İngiletere Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek. Daha önceki açıklamalarında faizlerin artırılması konusunda yavaş davranabileceği izlenimini yaratan BOE bu toplantıda da güvercin bir tutum sergileyebilir. Daha çok EFD’in kararına odaklanma olabilir.

İçeride ise Rusya’nın yaptırımları takip edilemeye devam ediyor. ECB’nin parasal genişlemeden vazgeçmesi gelişmekte olan ülkelere önemli ölçüde darbe vuracak. Endeks tarafında satışların hızlanmasını sağlayan karar, Türk Lirasının da yeniden zayıflamasına sebep olabilir. Moody’s’in not ve görünümü teyit etmesinin ardından herhangi bir rahatlama görülmedi. Ancak artan jeopolitik risklerin fiyatlamalar üzerinde etkili olamaya devam edecektir.

Veli KOCATÜRK
IŞIK MENKUL DEĞERLER
ARAŞTIRMA DEPARTMANI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir