Dogecoin yüzde 80’in üzerinde değer kazandı

Sosyal medyada yapılan bir espriyle ortaya çıkan kripto para birimi Dogecoin bugün yüzde 80’in üzerinde değer kazandı ve 0,13 dolara ulaştı-15:20

Piyasadaki Dogecoin’lerin toplam değeri ise 17 milyar doları aştı. Böylece Dogecoin piyasa değeri en yüksek 10. kripto para birimi haline geldi.

Kripto para birimlerinin fiyatlarında ani artış veya düşüşler sıklıkla görülüyor. Yatırımcılarına büyük kâr veya zarar getirebilen kripto paralar bu yüzden riskli bir yatırım aracı olarak görülüyor.

Uzmanlar Dogecoin’in değerlenmesinde birden fazla faktörün etkili olabileceğini söylüyor. Bunlardan biri, ABD merkezli Kronos adında bir hava temizleme şirketinin Dogecoin ile bağlantılı olan Dogecoin Cash adlı para biriminden 600 milyon adet almış olması gösteriliyor.

12 Nisan’da gerçekleşen işlemde, şirketin kasasındaki 60 milyon dolar değerindeki para ile Dogecoin Cash alındığı açıklanmıştı. Kronos yöneticisi Michael Rubinov, bu para birimiyle ödeme kabul eden ilk halka açık şirket olduklarını, bunu kutlamak için AirDOGE adlı bir hava temizleme cihazı üreteceklerini duyurdu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Dogecoin’in değer kazanmasının bir diğer nedeninin de iş insanı Elon Musk’ın 10 Nisan’daki “Çok yakında Ay’a gidiyor” paylaşımı olabileceği belirtiliyor. Musk daha önce Dogecoin fiyatlarının “Ay’a fırlayacağı” paylaşımı yapmış ve para biriminin büyük değer kazanmasına yol açmıştı.

Dogecoin’i destekleyen Musk, bugünkü fiyat artışının ardından da gülümseyen bir köpek videosu paylaştı. Son olarak bugün Coinbase adlı büyük kripto para borsasının ABD’deki Nasdaq borsasında halka açılıyor olması da kripto para birimlerinin fiyatlarının artış eğilimine girmesini sağladı.

Dogecoin Şubat ayında da Elon Musk’ın Twitter paylaşımının ardından büyük değer kazandı, gün içinde yüzde 50’nin üzerinde artışla 0,05 dolara ulaşmıştı. Musk’ın “Dogecoin halkın kriptosudur” ifadelerini kullandığı paylaşımı on binlerce defa retweet edilmişti. Bu artışta, sosyal medya platformu Reddit’te örgütlenen küçük yatırımcıların da payı vardı. Dogecoin’in nasıl ortaya çıktığını ve değerinin zaman içinde nasıl değiştiğini inceledik.

Dogecoin sosyal medyada yapılan bir espriyle ortaya çıktı. 2013’te Adobe şirketinde çalışan Jackson Palmer, o dönem internetin en popüler tartışma konularından kripto paralar (coin) ile en popüler imgelerinden Shiba köpeğini (dog’dan türetilmiş doge) birleştirerek Dogecoin terimini ortaya attı.

Palmer, Twitter paylaşımında “Dogecoin’e yatırım yapmak yeni büyük eğilim olacak” ifadelerini kullandı.

Bozuk bir İngilizce ile esprilerin yapıldığı Dogecoin imgesi (meme/mim), Twitter’da çokça paylaşıldıktan sonra Palmer bu espriyi gerçek hayatta da yaşatmak için Dogecoin.com alan adını aldı ve Bitcoin benzeri blockchain teknolojisine dayanan kripto para birimini hayata geçirdi.

Dogecoin, kullanıcılar tarafından Bitcoin’e kıyasla daha hızlı üretilebilen (mining) bir şekilde tasarlandı.

Yazılım mühendisi Billy Markus ile birlikte kurdukları Dogecoin’in başlangıçta bir şakanın ötesine geçmeyeceğini düşünen Palmer, ilerleyen aylarda ne kadar yanıldığını anladı.

Aynı düşüncede olan Markus da Newsweek’e verdiği söyleşide “Para birimini üç saatte tasarladık, üstelik zamanımızın çoğunu, görünüşünün nasıl olacağına ayırmıştık. Comic Sans fontunu kullanamasak bu para birimini yaratmazdık” demişti.

Kaynak: Milliyet