‘Dijital altın’ Bitcoin, tahvil faizlerine dirençli mi?

Altın fiyatları, artan risk iştahı ve yükselen tahvil faizleriyle birlikte en kötü ilk çeyrek performanslarından birini gösterirken, dijital altın olarak bilinen Bitcoin yükselen tahvil faizleriyle pozitif bir ilişki içerisinde-11:35

Şubat ayı başından bu yana yükselen ABD Hazine tahvil faizleri, gelişen ülke para birimleri ve altın üzerinde ciddi bir baskı oluştururken, Bitcoin’de yükselen faiz baskısının negatif yönlü hissedilmediği görülüyor.

Altın ve ABD tahvili faizi arasındaki negatif ilişki Körfez Savaşı’ndan bu yana biliniyor fakat Bitcoin gibi faizsiz bir ‘dijital altın’ın tahvil faizlerindeki yükselişle neden pozitif bir ilişki içerisinde olduğuna dair farklı görüşler mevcut. Bazı uzmanlar bunu değişen piyasa dinamikleriyle açıklamaya çalışırken bazıları ise sadece bir tesadüf olduğu görüşünde.

“Bitcoin, ABD Kağıtlarına alternatif yatırım olarak altının rolünü çalabilir” diyen Rabobank Kur Strateji Müdürü Jane Foley, Bitcoin’in tahvil faizleriyle beraber yükselmesinin olumlu haberlerin gelmesiyle tesadüf olduğunu ama bunun devam etmesi halinde Bitcoin için yeni bir sayfa açılacağını belirtti. Foley, finansal piyasalardaki dinamiklerden ziyade kurumsal yatırımcıların ilgisinin Bitcoin fiyatlarını yukarı taşıdığını vurguladı.

Bitcoin ve ABD Hazine tahvil faizi ilişkisi

Fakat bu tahvile karşı negatif ilişki bağışıklığı sadece 2021’in başından bu yana Elon Musk’ın körüklediği Bitcoin furyasıyla sınırlı kalmıyor. 2018 yıl başından bu yana Bitcoin ile ABD Hazine tahvil faizi arasındaki korelasyona bakıldığında, 0,025 ile çok zayıf bir pozitif ilişki olduğu görülürken, aynı süre zarfında altın için bu korelasyon -0,410 ile negatif bir ilişkiye işaret ediyor.

Bitcoin ile ABD Hazine tahvili faizi arasındaki korelasyona 2021 başından bu yana bakıldığındaysa 0,443’lük güçlü bir pozitif ilişki olduğu görülüyor.

Başka deyişle Bitcoin uzun süredir ABD Hazine tahvili faiziyle kayda değer pozitif bir ilişki içerisinde bulunmuyor ama altın gibi negatif bir ilişki içerisinde de değil. Son üç ayda ise Bitcoin ve ABD Hazine tahvili faizi arasındaki ilişkinin daha kuvvetli olduğu görülüyor.

Enigma Securities Araştırma Müdürü Joseph Edwards ise Bitcoin’in çuvallayan finansal sisteme karşı hedge imkanı sunduğunu belirterek, “Bitcoin sadece enflasyona karşı değil hiperenflasyona karşı da hedge olarak düşünülebilir, hatta uzun vadede ABD Doları’nın değer kaybına karşı bile hedge olarak düşünülebilir” diyor.

Bitcoin’in şu anki ‘sorunlu’ finansal sisteme karşı yatırım yapan insanların birleşme noktası olduğu, uzun zamandır dijital varlık yatırımcıları tarafından dile getirilen bir konu. Geleneksel piyasalardaki dinamiklerin kripto para piyasalarında çoğu zaman işlememesinin ana nedeni de buradaki yatırımcıların bu normlardan bağımsız, belki de bu normlara karşı, bir şekilde hareket ediyor oluşu.

Altın ve ABD Hazine tahvili faizi ilişkisi

Oanda Baş Piyasa Stratejisti Edward Moya ise Bitcoin’in finansal sisteme tam bir başkaldırı olmadığını ve geleneksel piyasadaki kurumsal yatırımcılar ile geleneksel aktörler olmadan şu anki piyasa değerine ulaşamayabileceğini belirtiyor.

“Bitcoin birçok fon yöneticisi için gerekli bir varlık haline geldi ve altına olan kurumsal ilginin bir kısmını kendine çekiyor” diyen Moya, Bitcoin’in yükseliş eğiliminin, likidite bolluğu devam ettiği sürece devam edeceğini vurguladı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi Şubat ayı başından bu yana 81 baz puan artarken, altın yüzde 10’luk kayıpla en kötü çeyreklik performanslarından birini gerçekleştirmiş oldu.

Bitcoin ise sene başından bu yana, kurumsal yatırımcıların ilgisinin artmasıyla, yüzde 120 civarında yükseliş kaydederken, tahvil faizlerindeki artışın baskısını aşağı yönlü hissetmedi.

Geleneksel güvenli liman altın ise şimdiye kadar enflasyondan korunma ve değer saklama birimi olarak görülürken, risk iştahının artmasıyla pandemi sonrası yükselen tahvil faizlerinin altında ezilmiş bir durumda.

Kaynak: Bloomberg HT