Dayanıklı Tüketim Sektörü Raporu / Halk Yatırım – (26.04.2024)

Pazar dinamiğinin desteğinde hisse bazlı ayrışmalar mümkün

Beyaz eşya sektörü 2023’te, yurt içi pazarın desteğiyle oldukça güçlü büyüme kaydederken; ihracat ve üretim tarafında yıllık bazda daralma takip edildi. Sektörün 2023’te yurt içi satışları %14 artışla 9.538 mn adet, ithalatı %92,3 artışla 533 bin adet seviyesinde gerçekleşirken; ihracatı yıllık bazda %10 azalışla 23.190 mn adete, üretimi ise %1,5’lik ılımlı düşüşle 32.361 mn adet seviyesine geriledi. Enflasyonist ortam nedeniyle yıl genelinde hanehalkı talebinin canlı kalması sektörü destekleyici unsur olurken; ihracat pazarlarında ekonomik aktivitedeki azalış ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın talepte daralmaya neden olması sektörü baskıladı.

Sektörün 2024’e geçtiğimiz yılın devamı niteliğinde bir görünüm ile başlangıç yaptığını izledik. Yurt içi tarafta güçlü satış büyümeleri görülürken, ihracat tarafında makro ekonomik koşullardaki zayıflamanın devamı nedeniyle yurt dışı satış adetlerinde daralmanın devam ettiğini takip ediyoruz. Yılın ilk çeyreğinde yurt içi satışlar yıllık bazda %28,2 artışla 2.997 mn adet, üretim %0,99 artışla 8.425 mn adet seviyesinde gerçekleşirken; yurt dışı satış rakamları %5,10 azalışla 5.352 mn adet seviyesinde gerçekleşti.

2024’ün devamında ise, yurt içinde enflasyonla mücadele ve mali disiplin çerçevesinde ekonomi yönetimi tarafından uygulanmakta olan sıkılaştırıcı para ve maliye politikalarının yurt içi satış adetleri üzerinde baskılayıcı etkide bulunacağını; ihracat tarafında ise para politikasında beklenen gevşeme kararlarının etkileri görülene kadar Euro Bölgesi’nde ciddi bir iyileşme görülmeyeceği ve sektörün geçtiğimiz yıla benzer bir satış rakamı yakalayabileceğini düşünüyoruz (2023’te ihracat 23.190 mn adet seviyesinde gerçekleşmişti). Türkiye’de Beyaz Eşya Sektörü, son yıllarda artan ham madde maliyetleri karşısında oldukça zor zamanlar geçirmesine rağmen, yurt içi satışların güçlü seyretmesi ve yüksek enflasyon ortamının desteğinde ürün fiyatlamasında daha etkin bir politika izleyebildi. Aynı zamanda, yerli üreticiler sahip olduğu hem işgücü hem de lojistik alt yapı avantajıyla operasyonel giderlerini kontrol altına alarak operasyonel karlılıklarını destekledi. Önümüzdeki dönemde ise etkin fiyatlama avantajının, yurt içi satış adetleri ve hanehalkı talebindeki düşüş paralelinde azalarak, enflasyon muhasebesi uygulaması sonrasında görülen normalleşmenin korunmasını bekliyoruz.

Sektöre yönelik öngörülerimiz ve şirketler özelinde modellemelerimizde yaptığımız güncellemeler neticesinde; Araştırma kapsamımızda bulunan dayanıklı tüketim sektörü şirketleri için hedef fiyatlarımızda ve tavsiyelerimizde değişikliğe gidiyoruz. Bu kapsamda Whirlpool birleşmesinin sağlayacağı katkıyı da modelimize dahil ettiğimizde; ARCLK için 12 aylık hedef fiyatımızı 203,70 TL’den 227,25 TL’ye yükseltirken; ‘TUT’ yönünde bulunan tavsiyemizi AL’a revize ediyoruz. VESTL için ise 12 aylık hedef fiyatımızı 73,05 TL’den 101,40 TL’ye yükseltiyor, ‘TUT’ yönünde bulunan tavsiyemizi koruyoruz.

Riskler: Yurt içi pazarda uygulanmakta olan sıkılaştırıcı para ve maliye politikalarının daraltıcı etkisi ve yurt dışı satış pazarlarındaki makro görünümün kötüleşmesi hedef fiyatlarımız üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmaktadır.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Halk Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!