Borsa Yorumu / Bizim Menkul – (12.06.2026)

Dün Ne Oldu…

Güne %0,30 artışla 13.785,85 puandan başlayan ve seans içinde 13.567-13.890 aralığında dalgalı bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, %0,01 kayıpla 13.743,50 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi, %0,62 ve Sınai Endeks %0,01 değer kazandı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 17 baz puan düşerek %43,52 ve 10 yıllık tahvil faizi 29 baz puan düşerek %34,50 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL 46,10-46,24 ve Euro/TL 53,21-53,68 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 240,2 oldu.

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %37 seviyesinde sabit bıraktı. Banka, gecelik borç verme faizini %40 ve gecelik borçlanma faizini %35,5’te sabit tuttu. Karar metninde, ilk çeyrek verilerinin iktisadi faaliyetin yavaşlamaya devam ettiğine, öncü verilerin iç talepteki zayıf seyrin sürdüğüne işaret ettiği belirtildi. Jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı, iktisadi faaliyet ve beklenti kanalı üzerinden enflasyon görünümüne etkilerinin yakından takip edildiği belirtilen metinde, sıkı para politikası duruşunun fiyat istikrarı sağlanana dek korunacağı vurgulandı.

TCMB’nin brüt rezervleri 5 Haziran haftasında 159,2 milyar dolardan 159,4 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 45,8 milyar dolardan 46,8 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervler ise 26,6 milyar dolardan 29,4 milyar dolara yükseldi.

Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nun Haziran sayısında Orta Doğu’daki savaşın etkisiyle dünya genelindeki ülkelerin üçte ikisinin büyüme tahminini aşağı çekti. Türkiye’nin 2026 büyüme beklentisi 0,9 puanlık revizyonla %3,7’den %2,8’e, 2027 beklentisi %4,4’ten %3,7’ye indirildi; 2028 için %4,3 öngörüldü. Küresel büyüme 2026 için %2,6’dan %2,5’e çekildi, enerji arzındaki kesintilerin sürmesi halinde %1,3’e kadar düşebileceği uyarısı yapıldı.

ABD Borsaları alıcılı bir seyir izledi. Kapanışta Dow Jones Endeksi, %1,86 yükselişle 50.848,75 puana, S&P500 Endeksi, %1,75 yükselerek 7.394,30 puana ve Nasdaq Endeksi, %2,54 artışla 25.809,66 puana ulaştı. Avrupa Borsaları da günü yükselişle tamamladı.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 6 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 4 bin kişi artarak 229 bine yükseldi. ABD’de üretici fiyat endeksi, Mayıs ayında aylık %1,1 ve yıllık %6,5 arttı. Beklenti üretici fiyat endeksinin aylık %0,7 ve yıllık %6,4 artması yönündeydi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen anlaşmaya ilişkin belgelerin son halinin hazırlandığını ve sürecin birkaç gün içinde, bu hafta sonunda tamamlanabileceğini söyledi. Trump, anlaşmanın imzalanmasının ardından Hürmüz Boğazı’nın açılacağını belirtti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, müzakerelerde nihai sonuca ulaşılmadığını, Trump’ın açıklamalarının spekülasyondan ibaret olduğunu belirtti. Müzakerelerde hazırlanan anlaşma metninin büyük bölümünün tamamlandığını ifade eden Bekayi, ancak ABD’nin tutumunu sürekli değiştirmesi nedeniyle sürecin sonuçlandırılamadığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), faizlerde 25 baz puanlık artışa giderek mevduat faizini %2,25, ana refinansman faizini %2,40 ve gecelik borçlanma oranını %2,65 seviyesine yükseltti. AMB bu kararıyla 2023’ten sonra ilk kez faiz artışına gitmiş oldu. Karar metninde, “Enflasyon için yukarı yönlü riskler ve ekonomik büyüme için aşağı yönlü riskler ile görünüm belirsizliğini koruyor. Savaşın orta vadeli enflasyon ve büyüme üzerindeki tam etkileri, enerji fiyat şokunun yoğunluğuna ve süresine, ayrıca dolaylı ve ikinci tur etkilerinin ölçeğine bağlı olacaktır.” ifadeleri yer aldı. Banka ekonomik verilere yönelik projeksiyonlarda revizeler yaparak 2026 Euro Bölgesi enflasyon tahmini %2,6’dan %3’e, 2027 enflasyon tahmini de %2’den %2,3’e yükseltti. 2026 büyüme beklentisi %0,9’dan %0,8’e; 2027 büyüme beklentisi de %1,3’ten %1,2’ye çekildi.

AMB Başkanı Christine Lagarde faiz kararının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında Orta Doğu’daki savaşın enflasyonist baskılar yarattığını, faiz artışının da büyük enerji şokuna yanıt olduğunu ifade etti. Faiz kararının oy birliğiyle alındığını belirten Lagarde, her durumda tüm enstrümanları kullanmaya hazır oldukları mesajını verdi. Lagarde, enflasyonun ciddi şekilde kalıcı ve şiddetli biçimde saptığı senaryoda daha ciddi tedbir alacaklarını dile getirdi.

Bugün Gündemdekiler…

Yeni güne başlarken Asya piyasaları pozitif bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi yatay. Dolar/TL 46,25 ve Euro/TL 53,56 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 99,80 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,1570 sınırında. Brent tipi petrol 88,43 dolardan, altının onsu 4.176,51 dolardan ve gramı ise 6.212,90 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde cari işlemler dengesi ve piyasa katılımcıları anketi verileri izlenecek. Yurt dışında ise Almanya’da enflasyon, İngiltere’de büyüme ve sanayi üretimi, ABD’de Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Kaynak: Bizim Menkul Günlük Bülten

@ParaBorsaNet'i X'te Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!