Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (29.11.2019)

SABAH STRATEJİSİ

Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf seyrediyor. İlk faz ticaret görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanabileceği beklentileri devam ederken, Trump’ın Hong Kong yasa tasarısını onaylamasının ardından borsa endekslerinde yaşanan düşüş bu sabah da devam ediyor. Asya’da çoğu borsa negatif bölgede seyrederken, ABD vadelileri %0,3 civarında satıcılı bir görüntü sergiliyorlar. Şu aşamada, ilk faz ticaret görüşmelerinin bir anlaşmayla sonuçlanma ihtimali yüksek gözüküyor. Ayrıca, son dönemde gelen verilerle resesyon endişeleri azaldı. Dolayısıyla, borsa endekslerindeki düşüşler sınırlı kalabilir. Altın ve Japon Yen’indeki değer kazançlarının da halihazırda sınırlı olduğunu gözlemliyoruz. Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda, TL dün %0,3 oranında değer kazanarak pozitif ayrışırken, BIST100 endeksi %1,21 oranında prim yaptı. Azalan jeopolitik risklerle beraber öncü ekonomik verilerin iyi gelmesi, kar satışlarının sınırlı kalmasına neden olurken, söz konusu gelişmelerin TL varlıklara genel olarak ilgi getirmeye devam ettiğini izliyoruz. Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak faizlerin daha da düşeceğini, 2020 için öngörülen %5 büyüme hedefinin rahatlıkla yakalanacağını söylerken, büyüme temasıyla endeks bugün de pozitif ayrışabilir.

MAKROEKONOMİ

Piyasalar, ayın son iş gününde ticaret gelişmelerine dair yeni haber akışlarını karışık bir seyirle bekliyor. Trump’ın Hong Kong’daki protestocuları destekleyen yasa tasarısını onaylanması sonrası Çin’in karşı hareketi ve ABD’nin Çin’den ithal ürünlere yönelik gümrük vergilerinin bir sonraki turunun 15 Aralık’ta yürürlüğe girip girmeyeceği piyasa katılımcılarını meraklandırıyor.

Bugün Güney Kore Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda %1,25 olan politika faizinde değişikliğe gitmedi. Japonya sanayi üretiminin ise ekimde %2 düşmesi beklenirken, 2 yılın en güçlü düşüşünü sergileyerek %4,2 gerilediği görüldü. Kamu borcundaki yükselişi hafifletmek için Japonya’da %8’ten %10’a yükseltilen satış vergisinin, ticaret gerginliğinin olduğu konjonktürde ekonomik verilere olumsuz yansıdığını görmekteyiz. Geçtiğimiz ayki tayfunda ülkedeki veriler üzerinde baskı oluşturmuş durumda. Latin ülke para birimlerindeki hassasiyet ise sürüyor. Protestoların etkisiyle Şili pesosu yeni rekor düşük seviyesini denerken, Merkez Bankası’nın müdahale ettiği görülüyor. OPEC’in 5-6 Aralık’ta Viyana’da gerçekleştireceği toplantı öncesi arz kısıntısının uzatılacağına yönelik bilgi akışıyla petrol fiyatları ise kasım ayını yaklaşık %6 yükselişle nisan ayından bu yana en iyi performansla kapatmaya hazırlanıyor.

Bugün yurtiçi ağırlıklı bir veri takvimi ile haftayı sonlandırmaya hazırlanıyoruz. TSİ 10’da ekim ayına ilişkin dış ticaret dengesi ve TSİ 11’de ekim ayına ait yabancı turist sayısı verileri bulunmakta. Öte yandan, TSİ 10’da TCMB’nin Finansal İstikrar Raporu ve TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

  • Ekonomik aktivitedeki toparlanma ile birlikte ağustos ayından bu yana dış ticaret açığının, 17 ay aradan sonra, yıllık olarak artışa geçtiğini görüyoruz. Ekim ayında da dış ticaret açığının yıllık olarak artarak yaklaşık 1,8 milyar dolar olması bekleniyor. Ekim ayı dış ticaret öncü verisinde dikkat çeken bir gelişme ise ihracatın yıllık olarak azalmasıydı. Gelecek sene iç talep ağırlıklı bir büyüme kompozisyonuna sahip olacağımız düşünülünce net ihracatın büyümeye katkısının kademeli bir şekilde azalmaya devam etmesi doğal gözüküyor. Ekimde ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla %0,1 azalarak 15,7 milyar dolara gerilerken, ithalat ise %7,8 artışla 17,4 milyar dolara yükselmişti.

Ekonomik güven endeksi ekim ayında 89,8 iken, kasım ayında %1,7 oranında artarak 91,3 olarak gerçekleşti. Alt endeksler incelendiğinde, tüketici güven, reel kesim güven ve hizmet sektörü endeksleri aylık bazda artış gösterirken, perakende ticaret sektörü güven ve inşaat sektörü güven endeksleri aylık bazda düşüş gerçekleştirdi. Endeks mayıs ayında 77,5 seviyesini gördükten sonra kasımda 91,3 seviyesine gelerek ekonomik aktivitedeki toparlanma sinyallerini teyit ediyor.

Yurtdışında bugün TSİ 13’de Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin TÜFE verileri izlenecek. Yıllık bazda TÜFE’nin kasımda hafif artışla %0,9 seviyesine yükselmesi beklenmekte. Ayrıca Euro Bölgesi’nde işsizlik oranının, kasımda %7,5 seviyesinde yatay seyretmesi beklenmekte. Bugün ek olarak Fransa ve İtalya büyüme rakamları da izlenecek gelişmeler arasında.

Almanya’da AB uyumlu enflasyon kasımda yıllık %1,1 olan beklentinin hafif üzerinde %1,2 oranında gerçekleşti. Bununla birlikte enflasyon, nisandan bu yana ECB’nin hedefi olan %2’nin 7 aydır altında gerçekleşmekte. Enflasyondaki baskının sürmesi durumunda ise para politikalarının güçlü mali teşviklerle desteklenmesi daha fazla taraftar bulabilir.

ŞİRKET HABERLERİ

Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Otokar, yurt dışı iştiraklerinin arasına Kazakistan’da kurulan Otokar Central Asia’yı ekledi. Kazakistan Başbakanı AskarMamin, şirketinin kuruluş belgesini, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç’a Verdi. Kaynak: AA Finans

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı turizm sektörünün 2023 yılı güncel hedefinin 75 milyon turist olduğunu ve bu vizyonda THY’nin de 2023 yılında 500 uçaklık bir filo ve yılda 120 milyon yolcu hedefini gerçekleştirmek için çalıştıklarını açıkladı.

Ayrıca, Malezya Hava Yolları ile THY ortak uçuş anlaşması imzaladı. Malezya Hava Yollarından yapılan açıklamada bu anlaşma ile THY’nin Malezya ve Avustralya’ya Malezya Hava Yolları’nın uçuşları üzerinden uçuşlar sunabileceği ve Malezya Hava Yolları’nın Türkiye iç hat uçuşlarına erişim kazanacağı belirtildi.

SEKTÖR HABERLERİ

Kredi Derecelendirme: Türk bankaları ve finans kuruluşları kredi derecelendirme şirketi JCR Avrasya’nın çoğunluk hissesini satın almak üzere anlaşma imzaladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yapılan açıklamada JCR Avrasya’nın %85,05 hissesinin kurucu ortaklarından satın alınması ve Japonya Kredi Derecelendirme Kurumu olan JCR-Japan Credit Rating Agency ile mevcut ortaklığın devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Hisse devrinin tamamlanmasının ardından JCR Avrasya’da Borsa İstanbul’un payı %18,50, Japan Credit Rating Agency’nin %14,95, Finansal Kurumlar Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nin %6’şar, Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, QNB Finansbank, Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank), Türk Ekonomi Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın %2,86’şar payı olacak. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Desa Deri (DESA): Ankara Kuzu Effect Çankaya / Ankara adresinde “Desa Deri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Ankara Kuzu Effect Desa Şubesi” ünvanlı olmak üzere toplam 1 yeni mağaza 28.11.2019 itibari ile faaliyete geçmiştir. Ankara Kuzu Effect Desa mağazasının alanı 168,00 m2‘dir.

FAİZ PİYASALARI

Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %13,70 seviyesinden %13,58 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 29,5 milyar TL ile 17 milyar TL’si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 12,5 milyar TL ise %13 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD piyasalarının tatil olması nedeniyle hem veri hem de hacim zayıflığıyla dün yerel faizlerde de anlamlı bir hareketlilik gözlenmedi. Bununla birlikte TL’nin 5,76 seviyelerinde ılımlı seyretmesiyle faizlerde önceki günkü yükselişten sonra sınırlı düşüş gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 6 baz puanlık sınırlı düşüşle %12,14 seviyesine, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise, günlük bazda 12 baz puanlık düşüşle %12,49 seviyesine geriledi.