Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (27.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Dün ABD’de zayıflayan ekonomi ve bankacılık sektörüyle ilgili devam eden endişelerin artmasıyla birlikte risk iştahı düşüktü. Bu ortamda ABD endeksleri baskı altında kaldı. Dow Jones ve S&P 500 %0,7 ve %0,4 düşüş kaydederken, Nasdaq endeksi ise Microsoft’un güçlü sonuçlarının teknoloji hisselerini desteklemesiyle %0,5 artıda kapattı. Avrupa’da da piyasalar satıcılıydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,7 geriledi. Yurtiçi tarafta BİST-100 gün içinde 4.749 seviyesine kadar düşüş kaydetti ve günü %2,2 ekside kapattı. Endekste kapanış 4.784’den gerçekleşirken, işlem hacmi de 47,7 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’deki 86 hissenin negatif bölgede kapattığı endekste, THYAO, TUPRS ve EREGL hisselerindeki geri çekilmeler etkili oldu. CCOLA, BIMAS ve ALFAS endeksten pozitif ayrıştı. Bugüne bakıldığında Amerikan vadelileri artıda, Avrupa vadelileri ekside seyrediyor. Asya’da ise piyasalar alıcılı, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,2 artıda. Bu sabah BİST-100’ün güne yatay bir açılış yapmasını bekliyoruz. Makro takvimde bugün ABD’de ilk çeyrek büyümesi ile Euro bölgesinde tüketici güven endeksi takip edilecek. Yurtiçinde ise TCMB PPK faiz kararı TSİ 14:00’de açıklanacak. Beklenti faizlerin değiştirilmemesi yönünde. Bunun dışında yurtiçinde FROTO, TOASO, TKFEN ve OTKAR’ın, yurt dışında ise Amazon ve Intel’in ilk çeyrek finansal sonuçları takip edilecek.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, mart ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edildi. Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda iki aylık düşüşün (ocakta %5 düşüş ve şubatta %1,2 düşüş) ardından martta aylık %3,2 oranıyla beklentilerin (%0,8) üzerinde artış kaydederek kısmi toparlanma sergiledi. Detaylara bakıldığında, martta savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%78,4 artış) ve savunma amaçlı uçaklar ve parçalarının (%10,4 artış) siparişlerindeki belirgin artışlar, dayanıklı mal siparişlerinin yükselişinde belirleyici oldu. Bunun yanında, firmaların yatırım harcamalarının göstergesi olan hava araçları hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ise martta aylık bazda %0,4 gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı.

Ayrıca Almanya’da mayıs ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi -29,5’ten -25,7 seviyesine yükselerek art arda yedinci ayda artarak toparlanmayı sürdürdü ve böylece Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, bununla birlikte yaklaşık üç yıl önceki pandemi dönemi öncesi seviyenin altında seyretti. Detaylara bakıldığında, gelir beklentileri alt endeksi 13,6 puan artışla en büyük katkıyı yaptı ve yedinci kez iyileşerek ilk kez Rusya-Ukrayna savaşı öncesi seviyelere geri döndü, ekonomik durum beklentileri alt endeksi 10,6 puan artışla yükseliş eğilimini sürdürdü ve satın alma eğilimi alt endeksi de 3,9 puan artışla üçüncü ayda yükseldi. Tüketici güveninin, ülkede resesyon endişelerinin zayıflaması, gerileyen enerji fiyatları ve maaşlara artış beklentisiyle toparlanmasını sürdürmesi bekleniyor.

Diğer yandan, İsveç Merkez Bankası, dünkü toplantısında enflasyonun halen çok yüksek ve hedefin çok uzağında seyrettiğini belirterek politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artışla %3,50 seviyesine yükseltti ve böylece Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Ayrıca üyelerden ikisinin, politika faiz oranında 25 baz puanlık daha sınırlı artışı desteklediği gözlendi. Bunun yanında, enflasyonun bu yıl net bir şekilde düşmesinin enflasyon hedefine olan güven açısından önemli olduğu ve bunun gerçekleşmesi için politika faizinin daha da yükseltilmesinin gerektiği vurgulanırken, üyelerin çoğunluğunun politika faizinde daha küçük adımlarla artışa devam edilebileceğini değerlendirdikleri ve bu kapsamda haziran veya eylül ayında politika faiz oranında 25 baz puanlık artışa gidilmesini bekledikleri görüldü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi TSİ 15.30’da takip edilecek. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı tüketici harcamalarındaki ve net ihracattaki yavaşlamayla %2,6 seviyesine yavaşlamıştı. ABD ekonomisi 2022 yılı genelinde ise %2,1 oranında büyüme kaydetmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızının %2 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) bu yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü verileri TSİ 15.30’da açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde %4,3’ten %3,7’ye gerilerken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,7’den %4,4 seviyesine yavaşlamıştı ve fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmişti.

Bunun yanında, ABD’de istihdam piyasası verilerinden, 22 Nisan haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 240 bin kişi seviyesinden 245 bin kişi seviyesine beklentilerin hafif üzerinde yükselerek son bir ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti.

Öte yandan, ABD’de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren mart ayı bekleyen konut satışları verisi TSİ 17’de takip edilecek. Bekleyen konut satışları şubat ayında düşüş beklentilerine karşın aylık %0,8 oranında artış sergilemişti, bununla birlikte artış hızı ocaktaki aylık %8,1 oranındaki artışa göre önemli ölçüde yavaşlamıştı.

Ayrıca tüketici güveni göstergelerinden Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 12’de takip edilecek. Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, -19,1’den -17,5 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde toparlanma kaydetmişti ve böylece Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Yurt içinde ise, TCMB’nin PPK toplantısı TSİ 14’te izlenecek. TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tutmuştu. Kurul, depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceğini ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediğini yinelerken, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünü korumaktaydı.  Ayrıca Kurul’un, ”yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği” ifadesi yinelenmişti. Bunun yanında, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının deprem sonrasında daha da önemli hale geldiği belirtilerek, destekleyici finansal koşulların deprem sonraki süreçte sürmesinin öneminin arttığına işaret edilmekteydi. TCMB’nin bugünkü toplantısına ilişkin olarak, Bloomberg Anketi’nde politika faizi medyan tahmininin %8,50 ile sabit tutulması yönünde olduğu gözlenmekte.

Ayrıca TÜİK tarafından nisan ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi TSİ 10’da yayınlanacak. Nisanda güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %1,1, reel kesim %1 ve tüketici güven endeksi ise %9,2 artış sergilerken, perakende ticaret %1,3 ve inşaat sektörü %0,1 düşüş kaydetti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise nisan ayında 98,82’den 102,24’e yükseldiğini ve iyimserlik eşik değerinin üzerine çıktığını hesaplamaktayız.

Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 20 Nisan haftasında toplam DTH miktarı 0,22 milyar USD (bireysel 0,12 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,35 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %40,7’den %40,9’a yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,68 artış, YP kredilerde %0,72 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,27 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 20 Nisan haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 5,6 milyar USD azalışla 116 milyar USD seviyesine gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 3,4 milyar USD azalışla 8,7 milyar USD’ye geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank’ın 1Ç2023’deki net dönem karı çeyreksel bazda %50,9 oranında azalarak 10.711mn TL’ye gerilemiş ve piyasa beklentisi olan 10.686mn TL’ye yakın gerçekleşmiştir. Bizim kar beklentimiz ise 10.098mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada net faiz gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi etkili olmuştur. Öte yandan, Banka’nın geçen yılın aynı dönemine göre karı ise %33,1 oranında yükseliş kaydetmiştir.

Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti BBVA’nın 2023 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda %20,9 oranında azalarak 15.735mn TL’ye gerilemiş; ancak hem bizim beklentimiz olan 11.232mn TL hem de piyasa beklentisi olan 13.142mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada ticari kar ile net faiz gelirlerinin beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Banka’nın yıllık olarak karı ise %91,7 oranında artış göstermiştir.

Garanti BBVA’nın ilk çeyrekteki net faiz gelirleri, geçen yılın son çeyreğine göre %43,2 oranında gerileyerek 16,4milyar TL olmuştur. Net ücret ve komisyon gelirleri ise %9,4 oranında artarak 6,1 milyar TL’ye çıkan Banka’nın ticari karı %140 oranında yükselmiş ve 4,2 milyar TL olmuştur. Öte yandan, karşılık giderleri %50,2 oranında yükselerek 9,7 milyar TL’ye ulaşırken, operasyonel giderler %36,1 oranında yükselerek 10,4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Son olarak, artan iştirak gelirleri ve düşen vergi giderleri karın daha düşük gelmesini engellemiştir. Banka’nın 1Ç2023’deki ortalama özsermaye karlılığı ise %38,6 (4Ç2022: %56,1) olmuştur.

Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Aselsan’ın 2023 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %33,7 oranında artarak 2.267mn TL’ye yükselmiş ve hem bizim beklentimiz olan 1.547mn TL’nin hem de ortalama piyasa beklentisi olan 1.577mn TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada operasyonel giderlerin beklentimizden düşük ve kur farkı kaynaklı diğer faaliyetlerden net gelirlerin beklentimizden yüksek gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Aselsan’ın satış gelirleri ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %90,1 oranında artarak 8.297mn TL’ye yükselmiştir. Satış maliyetleri aynı dönemde %89,5 oranında artarken, brüt kar da %91,4 oranında artarak 2.513mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %95,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden kur farkı geliri kaynaklı 842mn TL net gelir (4Ç2022’de 949mn TL kur farkı kaynaklı net gelir) kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak da faaliyet karı %38,1 oranında artarak 1Ç2023’te 2.561mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in FAVÖK’ü ise ilk çeyrekte %84 oranında artarak 1.907mn TL’ye ulaşırken (ortalama piyasa beklentisi 1.749mn TL), FAVÖK marjı da 1Ç2023’de %23 olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında Şirket 1Ç2023’de 384mn TL net finansman gideri (1Ç2022’de 475mn TL finansman gideri) kaydetmiştir. 79,9mn TL’lik vergi geliri sonrası şirketin son çeyrek ana ortaklık net dönem karı 2.267mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Aselsan’ın bakiye sipariş miktarı, yeni alınan projelerle Aralık 2022 sonundaki 8,2 milyar dolar seviyesini Mart ayı sonunda da korumuştur.

Şirket’in net borcu Aralık 2022 sonundaki 5.147mn TL’den Mart ayı sonunda 6.394mn TL’ye yükselmiştir.

Aselsan, ilk çeyrek sonuçları ardından 2023 yılı beklentilerini aynen korumuştur. Buna göre Aselsan 2023 yılında satış gelirlerinde %40’ın üzerinde (2022 yılı gerçekleşme %75,2) büyüme beklerken, FAVÖK marjının da %24’den büyük olacağını (2022 yılı gerçekleşme %26,8) öngörmektedir. Ayrıca şirket 2023 yılında 10 milyar TL’lik yatırım harcaması planlamaktadır.

Türk Traktör (TTRAK, Pozitif): Şirket’in 1Ç2023’deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %193 artarak 1.398mn TL’ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi şirketin ilk çeyrekte 1.110mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %139 oranında artmış ve 9.524mn TL’yi göstermiştir. Şirketin, brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %207 oranında artarak 2.218mn TL olmuştur. Brüt kar marjı yıllık 5,2 puan artışla %23,3’ü göstermiştir. Operasyonel giderleri %145 oranında artan şirket, 120mn TL net diğer faaliyet gideri yazmış ve 1.621mn TL faaliyet karı kaydetmiştir. Faaliyet kar marjı yıldan yıla 5,4 puan artışla %17 olmuştur. Türk Traktör’ün 1Ç2023 FAVÖK’ü 1.815mn TL ile 1Ç2022’in %218 üzerinde gerçekleşmiştir. (Piyasa beklentisi 1.452mn TL idi.) Ek olarak, FAVÖK marjı 4,7 puan yükselişle %19,1 olmuştur. İlk çeyrekte, net finansman gelirleri 27mn TL’yi göstermiştir. 1Ç2022’deki net finansman gelirleri 74mn TL idi. 252mn TL’lik vergi gideriyle birlikte şirketin 1Ç2023’deki net kar marjı 2,7 puan artarak %14,7’ye yükselmiştir.

Türk Traktör 2023 yılı beklentilerini revize etmiştir. Buna göre, Türkiye traktör pazarını 59-65bin adet (önceki: 57-63bin adet, 2022: 66,9bin adet) aralığında beklemektedir. İç piyasaya toplam traktör satış adet beklentisi ise 28-32bin adet (önceki: 27-31bin adet, 2022: 28,2bin adet) aralığındadır. Diğer taraftan, 2023 yılı ihraç traktör satış beklentisi 17,3-19,3bin adet ile aynı kalmıştır (2022: 17,1bin adet). Ek olarak, sene sonu yatırım harcaması beklentisi de 1.000mn TL -1.300mn TL (2021: 688mn TL) aralığında değişmemiştir.

AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): Togg ve Li-ion batarya konusunda dünyanın önde gelen şirketlerden Farasis Energy’nin yüzde 50-50 ortaklığıyla kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün Gemlik’te inşaatına başlanmıştır. Gemlik’te Togg Teknoloji Kampüsü’nün hemen yanında Siro’ya tahsis olan alanda kurulacak kampüste batarya geliştirme ve üretim faaliyetleri gerçekleştirecektir. Siro halihazırda Togg Teknoloji Kampüsü içinde bulunan Siro Batarya Teknoloji Merkezi’nde batarya modül ve paketleri üretimine başlamış ve Togg’un ihtiyaçları doğrultusunda üretimini hızlandırmaktadır. Siro 2024 yılı sonu itibarıyla inşaatı tamamlanacak olan Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nde üretimine devam edecektir. Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nde batarya hücresi, modülü ve paketi geliştirilecek ve üretilecek, 2031 yılı itibarıyla 20 GWs kapasiteye ulaşılacaktır. 2035 yılına kadar bu üretimin 50 GWs üzerine çıkması hedeflenmektedir. Batarya hücre üretim başlangıcı için 2026 yılı öngörülmektedir. Siro Togg’un yanında 120 ülkeyi içeren bölgede elektrikli mobilite, yenilenebilir enerji, elektrik şebekesi, şarj istasyonları ve mesken çözümlerini destekleyecek enerji depolama çözümleri alanlarında hizmet verecektir. 607 bin metrekarelik arazi içinde inşa edilecek kampüs 2032 sonuna kadar 30 milyar TL yatırımla tamamlanacak ve 2 bin 200 kişiye istihdam sağlayacaktır.

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirketin “Yönetim Kurulu Üyeleri ve Üst Düzey Yöneticiler için Ücret Belirleme Politikası” çerçevesinde hazırlanan “Sınırlı Hisse Edindirme Prim Planı” onaylanmıştır. Hisse Edindirme Prim Planı’nın (“Plan”) amacı, Alarko Holding Anonim Şirketi bünyesindeki belirli çalışanlara (i) kendileri için belirlenecek olan performans kriterlerini gerçekleştirmeleri halinde göstermiş oldukları performansın karşılığında belirli sınır ve kısıtlamalara tabi olmak kaydıyla Hisse verilmesi suretiyle ek prim verilmesine ve (ii) istihdamları kapsamında hak kazandıkları primlerin bir kısmının nakit yerine Hisse verilmesi suretiyle ödenmesi yönünde tercih hakkı sunulmasına yönelik bir sistem kurulmasıdır. Şirket bünyesindeki çalışanlara Şirket’in refahından doğrudan bir pay verilmesinin çalışanların çıkarlarının Şirket’in ve hissedarlarının çıkarlarıyla daha yakından özdeşleşmesini sağlayacağı, böylece Şirket adına çabalarını artıracağı ve Şirket’te kalma isteklerini güçlendireceği beklenmektedir. Plan’ın uygulanmasının çalışanların Şirket’in uzun vadeli hedeflerine daha fazla odaklanmalarını sağlaması da beklenmektedir.

Ayrıca, Şirket Yönetim Kurulu, hisse başına brüt 0,33TL (net 0,297TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunma kararı almıştır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 31 Mayıs 2023’tür. Son kapanış değerine göre temettü verimi %0,5 olarak hesaplanmaktadır.

Anadolu Isuzu (ASUZU, Sınırlı Pozitif): Anadolu Isuzu ve Romanya Distribütörü Anadolu Automobil Rom firması arasında Hunedoara Belediyesi / Romanya için 26 adetlik elektrikli otobüs satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu araçlar 2023 yılı Ekim ayı sonuna kadar teslim edilecektir.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): Şirket iştiraki, Yüce Auto Motorlu Araçlar Ticaret A.Ş’nin 2,1mn TL olan ödenmiş sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan olmak üzere 247,9mn TL artırılarak 250mn TL’ye çıkartılmasına ilişkin Genel Kurul kararı İstanbul Ticaret Sicili Memurluğu’nca tescil edilmiştir. Tamamı iç kaynaklardan karşılanan sermaye artırımı sonrası, Şirket’e ait %50’lik iştirak payı oranı aynı kalmıştır.

Gen İlaç (GENIL, Nötr): GEN Yönetim Kurulu, şirketin %10,1 oranında hissedar olduğu Amerika’da kurulu sağlık alanında yenilikçi teknolojiler geliştiren Stimusil Inc. şirketinin büyüme ve ürün geliştirme faaliyetlerine destek olmak amacıyla Stimusil Inc.’e ek yatırım yapma kararı almıştır. Stimusil ile GEN arasında hisse alım anlaşması 25.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu yatırım kararı kapsamında GEN tarafından Stimusil Inc.’e 750bin USD tutarında ödeme yapılacak olup bu tutar karşılığında arttırılacak sermaye GEN’e tahsis edilecektir. Söz konusu işlemin tamamlanmasının ardından GEN’in Stimusil Inc.’deki hissedarlık oranı %10,1’den %16,8’e yükselecektir. Söz konusu ek yatırım, Stimusil Inc.’in geliştirmekte olduğu ürünlerin ileri aşama test ve geliştirmeleri için kullanılacaktır.

Karsan (KARSN, Nötr): 28 Temmuz 2022 tarihinde teklif vermiş olunan, Romanya Bükreş Belediyesi’nin açmış olduğu 100 adet 12 metre elektrikli otobüs ve şarj ünitesi alımı, gerekli şarj altyapısının sağlanması, garaj yönetimi ve bakımı ihalesinde, ihale mercii tarafından ihale kazananı olarak bildirildiğini ve ilgili mevzuatta öngörülen prosedür ve süreçlerin tamamlanması sonucunda sözleşme imzalanacağını; daha sonra itiraz mercii tarafından ihale katılımcısı bir Şirketin itirazının kabul edildiğini, ihalenin yeniden değerlendirilmesine karar verildiğini ve bu karara ilişkin hukuki yollara başvuracağını açıklamıştı. Şirketin itiraz merciinin itirazı kabul kararına karşı açığı dava süreci, olumsuz sonuçlanmıştır. Öte yandan, Şirket tarafından itiraz merciinin itirazı kabul kararından sonra ihale mercii tarafından yeniden değerlendirme sonucu verilen karara karşı; bu defa Şirket tarafından itiraz merciine tüm ihalenin iptali sonucunu doğuracak şeklide itiraz başvurusunda bulunulmuş olup söz konusu itiraz başvurusunun incelenmesi halen devam etmektedir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Yönetimi Kurulu, Şirket Ortaklığı ile Emlak Konut GYO’nun (EKGYO, Sınırlı Pozitif) %50’şer hissesine sahip olduğu İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Dursunköy Mahallesi adresinde bulunan 3,6 milyon m² arazi üzerine konut projesi geliştirme çalışmalarının başlatılmasına karar vermiştir.

Proje kapsamında etaplar halinde toplam 14.000 konut yapılarak Emlak Konut GYO yönetiminde satışa çıkarılması, yapılacak konutların en az 3.000 adedinin Türk Hava Yolları ve İştiraklerinin çalışanlarına satılmak üzere kura hakkının Şirket ortaklığı tarafından belirlenmesi planlanmaktadır.

SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul Genel Müdürlüğünce; BIST Katılım Tüm, BIST Katılım 100, BIST Katılım 50, BIST Katılım 30, BIST Katılım Sürdürülebilirlik ve BIST Katılım Temettü endekslerinde 01.05.2023 – 30.09.2023 dönemi için ekli tabloda yer alan değişikliklerin yapılmasına karar verilmiştir.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Türk Prysimian Kablo (PRKAB): Şirketin ana ortaklık net dönem karı 2023 yılının ilk çeyreğinde 38,7mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 6mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %41,9 oranında büyüyerek 2.106mn TL’ye yükselirken, brüt kar da aynı oranda artarak 1.913mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %35,2 oranında artarak 110,3mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 35,6mn TL gider kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 47,2mn TL’ye yükselmiştir. (1Ç2022’de 9mn TL). Bu çeyrekte finansman tarafında ise 12,9mn TL net gider kaydedilmiştir. Son olarak 3,4mn TL’lik vergi geliri sonrasında, Şirket 38,7mn TL net dönem karı elde etmiştir.

Etiler Gıda (ETILR): 27.01.2022 ve 17.02.2022 tarihlerinde KAP açıklamalarında duyurulduğu üzere Adıyaman, Besni’deki kuruyemiş işleme ve paketleme tesisi kurulum süreci tamamlanmış olup, 26.04.2023 tarihinde açılarak üretim faaliyetlerine başlayacaktır. Tesisin resmi kapasite raporları süreç içerisinde tamamlanacak olup, ilk etapta aylık 300 ton (ürün tedarik durumuna göre değişebilmekle birlikte) ürün işlenmesi planlanmaktadır. İşlenen ürünlerin %70’inin ihraç edilmesi planlanmakta olup, şirket aylık cirosuna yaklaşık 75mn TL civarında (ürün fiyatlarına ve ekonomik koşullara bağlı değişkenlik gösterebilmekle birlikte) olumlu yönde katkı sağlaması beklenmektedir.

Gür-Sel Turizm (GRSEL): Şirketin coğrafi olarak büyüme stratejileri kapsamında; Eskişehir ilinde 2 Mayıs 2023 tarihinde faaliyete geçecek olan TEİ yerleşkesi personel taşıma hizmetlerinde kullanılmak üzere, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihaleyle 30 adet 26 S serisi plaka 10 yıl süreyle kiralanmıştır. Projenin anlaşma süresi üç yıl olup, sözleşme büyüklüğü yaklaşık 100mn TL’dir.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirket tarafından, enerji alanında faaliyet göstermek ve bu alanda yatırımlar yapmak üzere, %70 Mia Teknoloji A.Ş. ve %30 Rensol Enerji A.Ş. ortaklığında Enerjey Enerji A.Ş. unvanı ile yeni bir şirket kurulmuş olup, tescil ve ilan işlemlerinin tamamlandığı açıklanmıştır.

Obase Bilgisayar (OBASE): Şirket, Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme ile 3+1 yıl süreli sözleşme imzalamıştır. Bu sözleşme ile iş zekası çözümlerinin sunulması planlanmaktadır. Sözleşme kapsamında elde edilmesi planlanan yıllık hasılatın, 2022 yılı hasılatının %10’undan fazla olacağı öngörülmektedir.

Özak GYO (OZKGY): Şirket tarafından Antalya- Kemer’de 396,140 m²’lik kısmına ait kesin izin taahhüt senedine göre oluşturulan 293,505.30 m² alanlı 17.12.2068 tarihine kadar üst hakkına sahip turizm tesisinin (Club Med Kemer Tatil Köyü) satın alınmasına ilişkin görüşmeler başlatılmış ve süreç konusunda 29.03.2022 tarihinde ön mutabakata varılmıştır. Geçen süre içerisinde süreç tamamlanmış olup Yönetim Kurulumuzun 26.04.2023 tarihli kararıyla 667,9mn TL bedel ile satın alınmasına karar verilmiş ve tapu devri gerçekleşmiştir.

Pera GYO (PEGYO): Şirket ve DAB Mühendislik Hizmetleri Mimarlık İnşaat Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. arasında Şirket’in portföyünde bulunan Sümerpark AVM’nin renovasyonu için 26.04.2023 tarihinde 44,8mn TL + KDV tutarında sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu renovasyonun altı ay içinde tamamlanması hedeflenmekte olup bu yatırımın Şirket’in faaliyet karı ve net karı üzerinde olumlu yönde etki göstermesi beklenmektedir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,67’den %8,58 seviyesine geriledi. TCMB dün 69,9 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 21 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 350,3 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta 90 baz puana varan yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 80 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi