Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (25.02.2021)

SABAH STRATEJİSİ

Powell enflasyondaki yükselişten kaygı duymadığını vurgulamaya devam ederken, %1,40’ın üzerine çıkan ABD on yıllık tahvil faizine karşın risk iştahı olumlu seyretti. Dün ABD’de ana endeksler %1 civarında artıda kapattılar. ABD kapanışlarının ardından bu sabah MSCI Asya Pasifik endeksi de %1,5 civarında primli. Bir taraftan da aşı ile ilgili olumlu haberler de takip edilirken, ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişe karşın borsalardaki yükseliş, hareketin devamı açısından önemli bir sinyal. Kaldı ki pandemi döneminde ciddi prim yapan teknoloji hisselerinin geride kalması piyasanın normalleşmeyi fiyatladığını gösteriyor. Dow Jones da pozitif ayrışmaya devam ediyor. Yurtdışı piyasalara paralel BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Son iki günde yoğunlaşan satışlarla beraber bu hafta %5’lik kayıp yaşayan endeks açılış sonrasında 1.505 direncine kadar toparlanmak isteyebilir. Ancak bu seviyenin geçilmesini beklemiyoruz. Aşağıda ise 1.470 civarındaki yakın destek önemli gözüküyor.

MAKROEKONOMİ

Fed Başkanı Powell’ın, ABD ekonomisinin desteğe uzun bir süre ihtiyacı olduğunu yinelemesi ve enflasyon konusundaki endişeleri yatıştırmasının yanı sıra Johnson&Johnson ilaç şirketinin koronavirüs aşısının güvenli ve etkili olduğunun bildirilmesinin etkisiyle ABD hisse senedi borsaları günü alıcılı kapattı, bugün de borsalardaki risk iştahı sürüyor. Ancak tahvil piyasasında satış baskısının olduğu görülüyor ve ABD 10 yıllıkların faizi tekrar %1,40’lı seviyelere geri döndü. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, toparlanma beklentilerinin ülkeler ve bölgeler arasında ayrıştığını belirterek, bu ayrışmayı tersine çevirmek için güçlü politika eylemlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Georgieva, gelişmiş ekonomiler ve birkaç gelişmekte olan ülkenin daha hızlı toparlanırken, birçok gelişmekte olan ülkenin yıllarca durgunluk yaşama olasılığı gibi büyük bir riskin bulunduğunu belirtti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30’da geçen yılın son çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi revize verileri açıklanacak. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde salgının olumsuz etkileriyle %31,4 oranında sert gerilemenin ardından üçüncü çeyrekte %33,4 oranında büyüme sergilemişti. ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte revize verilere göre ise yıllıklandırılmış bazda %4,2 oranında büyümesi bekleniyor. Öncü veri ise %4 büyüme olarak gerçekleşmişti. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise ikinci çeyrekte -%0,8 seviyesine gerilemesinin ardından üçüncü çeyrekte toparlanarak %3,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Revize veriler kapsamında çekirdek PCE fiyat endeksinin dördüncü çeyrekte ise %1,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TSİ 16.30’da ocak ayına ilişkin dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi açıklanacak. Ayrıca ABD’de TSİ 19’da şubat ayına ilişkin Kansas City Fed imalat sanayi aktivite endeksi verisi takip edilecek. Diğer yandan, TSİ 16.30’da 20 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de 6 Şubat haftasında ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları sayısı son 5 haftanın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından 13 Şubat haftasında ise 848 bin kişi seviyesinden 861 bin kişi seviyesine yükselerek son 1 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Fed’in de vurguladığı üzere istihdam piyasasındaki toparlanmanın yavaş seyretmesi bekleniyor. Bu kapsamda, 20 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının kısmi gerilemeyle 838 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek yüksek seviyelerdeki seyrini koruması bekleniyor. Ayrıca TSİ 18’de ocak ayına ilişkin bekleyen konut satışları verisi açıklanacak. Bunun yanında, TSİ 16.30 ve TSİ 20’de Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in ve TSİ 23’te New York Fed Başkanı John Williams’ın konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Almanya’da TSİ 10’da mart ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi açıklanacak. Endeksin sıkılaştırılan kısıtlayıcı tedbirlerin martın ilk haftasına kadar uzatılmasına karşın aşı tedarikindeki sorunların çözümüne yönelik atılan adımların etkisiyle -15,6’dan -14,3 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 13’te Euro Bölgesi’nde şubat ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi açıklanacak. Tüketici güveninin şubatta -15,5’ten -14,8 seviyesine sınırlı yükselmesi, ancak negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 17’de Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı (Eurogroup) düzenlenecek. Ayrıca TSİ 18’de ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un konuşması takip edilecek. Öte yandan, AB üyesi ülkelerin liderlerinin, koronavirüs salgınıyla ilgili gelişmeler ve güvenlik konularındaki zirvesi takip edilecek, koronavirüs kaynaklı olarak zorunlu olmayan seyahatlerin sınırlanmaya devam edilmesinin vurgulanması bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verisi yayınlanacak. Ocak ayında ekonomik güven endeksi 94,69’dan %1,6 oranında artışla 96,24 seviyesine yükselmişti. Şubatta ise ekonomik güven endeksinin 96,2’den 95,8’e gerilediğini hesaplamaktayız. Ekonomik güven endeksini oluşturan bileşenlere baktığımızda, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi şubat ayında bir önceki aya göre %1.5 artışla 84,5 seviyesine yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 artışla 108,9’a yükselirken, kısıtlamaların etkisiyle hizmet sektörü güven endeksi %1,4 düşüşle 100,4’e, inşaat sektörü güven endeksi de azalan konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle %1,3 düşüşle 83,1’e geriledi. Kısıtlamaların üretim tarafına daha az baskı yapması, TL varlıkları destekleyici piyasa dostu adımların sürdürülmesi ve olumlu aşı haberlerinin de desteğiyle mevsimsellikten arındırılmış RKGE bir önceki aya göre 0,3 puanlık azalışla 108,7 seviyesine geriledi ve kısmi düşüşe rağmen iyimserlik seviyesi olan 100’ün üstünde açıklanmaya devam etti. Ayrıca TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantı özeti yayınlanacak. Bunun yanında, TSİ 18’de Fitch Ratings, Türkiye’nin de dahil olduğu önde gelen gelişmekte olan ülke ekonomilerinin tartışılacağı bir web semineri düzenleyecek.

Bugün TCMB, rezerv, DTH ve menkul kıymet istatistiklerini de paylaşacak.

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 19 Şubat haftasında toplam DTH miktarı yaklaşık 0,73 milyar USD azaldı. Son zamanlarda DTH artış azalışları istikrarsız bir seyir izlemekte, geçen hafta DTH’larda düşüş görmekteyiz. Bireysel DTH’lar önceki haftadaki 1,08 milyar USD artış sonrası, geçen hafta 0,68 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH’lar ise bir önceki haftadaki 1,39 milyar USD artış sonrası, geçen hafta neredeyse yatay seyrederek 0,05 milyar USD azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı (dolarizasyon oranı) %53,7 seviyesinden %53,2 seviyesine geriledi. Kredilerde ise haftalık bazda artış görmekteyiz. TL kredilerde haftalık %0,17 artış ,YP kredilerde haftalık %0,32 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,22 artış görmekteyiz.

TCMB Analitik bilanço verilerine göre 19 Şubat haftasında net rezervin ve toplam rezervin gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 19 Şubat haftasında TCMB dış varlıkları 1,6 milyar USD azaldı. Bunun neticesinde toplam rezervin 94,1 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,3 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB’de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 13,4 milyar USD seviyesinden 12,1 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Ayrıca geçen hafta TCMB’nin swap stokundaki azalma sınırlı da olsa devam etti. Geçen hafta 0,3 milyar USD azalırken, sene başından beri TCMB’nin swap stokundaki azalma 4,1 milyar USD’yi buldu.

ŞİRKET HABERLERİ

Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Negatif): Şirket 4Ç2020’de 162,9mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 53mn TL ana net dönem karı yazması yönündeydi. Şirket 4Ç2019’da 0,6mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı. Satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %48,1 oranında artan Şirket’in brüt karı ise %36,7 oranında artarak 1.044mn TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %25,4 oranında artmış ve 874mn TL’yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden 14,5mn TL gider kaydedilmiş ve böylece faaliyet karı %78,7 oranında artarak 155,5mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 4Ç2019’daki 1,7mn TL’lik gelire karşın 4Ç2020’de 148,1mn TL gider kaydedilirken, finansman giderleri de 85,2mn TL’den 178,7mn TL’ye yükselmiştir. Böylece 2,7mn TL’lik vergi geliri sonrası net dönem zararı 168,3mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem zararı 162,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek zararına karşın Şirket’in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı 1.233mn TL’yi göstermiştir. 2019 yılında ana ortaklık net dönem karı 966mn TL idi.

Şirket ayrıca 2021 yılı beklentilerini de açıklamıştır. Satış hacminin konsolide bazda %4-6 aralığında büyümesi tahmin edilmektedir. Büyümenin Türkiye operasyonlarında düşük tek haneli, uluslararası operasyonlarında ise yüksek tek haneli olması öngörülmektedir. Ek olarak, kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak konsolide net gelir büyümesinin yüksek onlu yüzdelerde olmasını beklenirken, FAVÖK marjının ise 2021 yılında 2020 yılına paralel seyretmesi öngörülmektedir.Yatırım harcamalarının 2021’de konsolide net satış gelirinin %6-%8’i seviyesinde olması beklenmektedir.

Diğer taraftan, Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 1,97 TL (net 1,6745 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 27.05.2021’dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %2,7 olarak hesaplanmaktadır.

Doğan Şirketler Grubu (DOHOL): Şirket Yönetim Kurulu, 25mn Türk Lirası tutarındaki ödenmiş sermayesine %100 oranında iştirak ettiği doğrudan bağlı ortaklığı Marlin Otelcilik ve Turizm A.Ş.’nin sermayesinin nakden ve 16mn Türk Lirası tutarında artırılmak suretiyle 41mn Türk Lirası’na çıkarılması kapsamında sermaye artırımının Marlin Otelcilik ve Turizm A.Ş.’nin 24.02.2021 (dün) tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda onaylandığı belirterek, yeni pay alma hakkının tamamının kullanılmasına ve nakdi sermaye artırımına katılım tutarının 16mn Türk Lirası olarak belirlenmesine karar vermiştir.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): Şirket 24.02.2021 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında alınan karara istinaden, Söğüt Altın Madeni ruhsatının ve ruhsat kapsamı çalışmaların Şirketin %100 pay sahibi olduğu bağlı ortaklığı Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş.’ye devredilmesine karar vermiştir. Devir işlemi, bir defaya mahsus KDV hariç 36mn TL sabit ruhsat devir bedeli ve maden üretimi devam ettiği sürece yıllık bazda cirodan %3 oranında alınacak olan nispi ruhsat devir bedeli karşılığı olup, ilgili devir sözleşmesinin imzalanması konusunda İdareye yetki verilmiştir. Bahse konu yetki kapsamında 24.02.2021 tarihinde Maden Ruhsatı Devir Sözleşmesi imzalanmıştır.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Sınırlı Negatif): Naylon 66’nın ana hammaddesi olan ve tüm dünyadaki üretim yapan şirketlere ADN tedariğini sağlayan ABD’de yerleşik iki naylon 66 tedarikçisi zorlu geçen kış şartları nedeniyle belirsiz bir süre için mücbir sebep durumu ilan etmiş bulunmaktadır.

Naylon 66 üretim zincirini ilk halkasından son halkasına kadar etkileyen bu durumun global anlamda tedarik zinciri sorunlarını tetikleyeceği öngörülmektedir.

Dünyadaki tüm naylon 66 üreticilerinde olduğu gibi, Kordsa’nın da bu durumdan etkilenme ihtimali öngörülerek 24 Şubat 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere naylon 66 ürün gamına yönelik olarak mücbir sebep ilanı gerekli görülmüştür. Yaşanan durumun süresi ve derinliği tedarikçiler ile ilgili olup, finansal sonuçları üzerindeki olası etkisi gelişmelere göre değerlendirilip, kamuoyu ile bilahere paylaşılacaktır. Bu dönemde müşterileri zor duruma sokmamak adına gerekli tüm önlemler alındığı ve kısıtlara rağmen müşterilere tedariğin devam edildiği bildirilmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): THY, uzaktan çalışma uygulamasını mayıs sonuna kadar uzattığını bildirdi.

Türk Telekom (TTKOM, Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu 2020 yılı karından toplam 3.239mn TL nakit kar payı (hisse başına brüt 0,9256 TL) dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %11,8 olarak hesaplanmaktadır.

Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): Şirket’in Ocak 2021 dönemindeki toplam brüt prim üretimi yıllık %24 oranında artarak 950mn TL’ye yükselmiştir. Prim üretiminde yüksek paya sahip Genel Zararlar ile Yangın ve Doğal Afetler branşlarından elde edilen prim üretimleri sırasıyla 412mn TL ve 217mn TL gerçekleşerek yıllık olarak yine sırasıyla %43 ve %30 oranlarında artış kaydetmişlerdir.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrikte 2021-2025 dördüncü uygulama dönemi için toplam 66,7 milyar lira tutarında elektrik dağıtım yatırımı planlandığını bildirdi.

Havacılık: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Mart sonuna kadar COVID-19 seyahat kartı çıkararak test sonuçları ve aşı sertifikaları için dijital bir sistem kullanmaya başlayacak. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alkim Kağıt (ALKA): Şirket 4Ç2020’de net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %32,6 oranında azalmış ve 9,6mn TL olmuştur. Şirket’in satış gelirleri 4Ç2020’de 4Ç2019’a göre %24 oranında artarak 105,7mn TL’ye yükselirken, brüt kar %34,4 oranında artarak 25,4mn TL’ye çıkmıştır. Şirket’in operasyonel giderleri aynı dönemde %12,2 oranında artmış ve 4,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 9mn TL gider kaydedilmesinin (4Ç2019’da 6,1mn TL gelir) ardından faaliyet karı 11,2mn TL’yi göstermiştir. 4Ç2019’daki faaliyet karı 20,6mn TL idi. Vergi öncesi karı 11,3mn TL olan şirketin 1,7mn TL vergi gideri sonrasında net dönem karı 9,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.
4. çeyrekte açıklanan net dönem karıyla birlikte 2020 yılı toplam net dönem karı 83,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2019 yılındaki net dönem karı 44,5mn TL idi.

Dinamik Isı (DNISI): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,0919TL (net 0,0781TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 15.04.2021’dir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,5 olarak hesaplanmaktadır.

Verusaturk GSYO (VERTU): Şirketin %25 oranında pay sahibi olduğu girişim şirketi Golive Yazılım Hizmetleri A.Ş. tarafından, yazılım sektöründe faaliyet gösteren Montag Yazılım Bilişim Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. sermayesinin %50,1 oranında payı 10mn TL bedelle satın alındığı ve tescil işlemleri 24.02.2021 (dün) tarihinde tamamlandığı açıklanmıştır. Montag Yazılım Bilişim Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. 2015 yılında kurulmuş olup, 23 personeli ile yazılım sektöründe faaliyet göstermektedir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinden %17,03 seviyesine sınırlı yükseldi. TCMB toplamda piyasayı 300 milyar TL’si haftalık repo ihaleleriyle (%17’den, 7 gün vadeli) ve 5,5 milyar TL’si ise BİST’te kotasyon yöntemiyle (%18,50’den, 1 gün vadeli) karşılanacak şekilde fonladı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 44 milyar TL (%17’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,34 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,33-%1,43 bandında hareketin ardından, %1,38 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde özellikle orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde sınırlı yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde değişim gözlenmezken, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 15 baz puana varan sınırlı yükselişler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi