Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.04.2023)

SABAH STRATEJİSİ

Geçen hafta yön bulmakta zorlanan Amerikan endeksleri %0,1-0,4 arasında geri çekildiler. Avrupa’da Euro Stoxx 50 endeksi de %+0,4 değişimle haftayı sonlandırdı. Faizler tarafında ise, hafta ortasına kadar yükseliş eğiliminde olan getiriler son 2 işlem gününde geri çekildi. %4,30’u test eden 2 yıllıklarda kapanış %4,18’den, %3,64’e kadar yükselen 10 yıllıklarda ise kapanış 3,57’den gerçekleşti. Dolar endeksinde (DXY) hafta genelinde yataydı ve haftayı %0,2 yükselişle 101,8’ten kapattı. Ek olarak, Cuma günü açıklanan makro veriler sonrasında Fed’in 3 Mayıs’ta gerçekleşecek olan toplantısında faizleri 25 baz puan artırma ihtimali %88,6 seviyesinde bulunuyor. Yurtiçine baktığımızda, cuma günü bayram tatili nedeniyle kapalı olan ve perşembe günü yarım gün işlem gören BİST-100’de kapanış 5.012’den oldu. Haftalık değişim ise %-1,6 olarak hesaplandı. Hafta genelinde BİST-100’de ortalama işlem hacmi de 40,7 milyar TL ile düşüktü. Endeksteki düşüşe en çok etki eden hisseler SISE, BIMAS ve TUPRS olarak sıralanırken, TCELL, TOASO ve HALKB pozitif ekti eden hisseler arasında ilk 3’te yer aldı. Bugüne baktığımızda hem ABD hem de Avrupa vadelileri negatif tarafta seyrediyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yaklaşık %0,6 ekside. Bu ortamda BİST-100’ün güne hafif satıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Haftalık veri takviminde ABD’de çarşamba günü açıklanacak dayanıklı mal siparişleri ile perşembe gelecek ilk çeyrek büyümesi öne çıkıyor. Bunun dışında, kişisel gelirler/harcamalar ve güven endeksleri verileri de takip edilecek. Ek olarak, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Amazon, Intel gibi teknoloji şirketlerinin ilk çeyrek finansal sonuçları açıklanıyor olacak. Avrupa Bölgesi’nde cuma günü ilk çeyrek büyümesi ve perşembe günü açıklanacak tüketici güven endeksi izlenecek önemli veriler arasında.  Yurtiçinde ise haftanın kritik verisi perşembe günü açıklanacak olan TCMB’nin faiz kararı olacak. Beklenti medyan tahmini politika faizinin %8,50 seviyesinde bırakılacağı yönünde. Ayrıca, bu hafta TAVHL, AKBNK, TTRAK, GARAN, OTKAR, FROTO, TOASO, TKFEN, AYGAZ, TUPRS ve YKBNK’nin ilk çeyrek finansallarını açıklaması bekleniyor.

MAKROEKONOMİ

Cuma günü, ABD tarafında ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren nisan ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.

  • ABD’de nisan ayı imalat sektörü PMI, 49,2 seviyesiyle bir önceki aya göre yatay seyirle imalat sektöründe daralma hızının korunduğuna işaret etme beklentilerine karşın 49,2’den 50,4 seviyesine yükselerek beş aydır seyrettiği 50 eşik seviyesinin altındaki daralma bölgesinden büyüme bölgesine geçti. Detaylara bakıldığında, nisan ayı üretim endeksi, artan yeni siparişler ve istihdamın genişlemesiyle Mayıs 2022’den bu yana en yüksek hızda artış kaydetti. Özellikle, nisanda yeni satışlar artış sergileyerek aylık daralma seyrini sona erdirdi ve sektör genelinde talep koşullarının iyileştiğine işaret etti. Buna karşın, nisanda yeni ihracat siparişleri düşüşünü sürdürmekle birlikte düşüş hızı son üç ayın en yavaş seviyesinde gerçekleşti ve zayıf dış talep koşullarının devam ettiğini gösterdi. Bu kapsamda, nisanda imalat PMI’daki toparlanmanın, iç talepteki iyileşme kaynaklı olduğu görülmekte. Diğer yandan, nisanda imalat sektöründe gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi, toparlanan talep koşulları ve istihdamdaki artışla son üç ayın en yüksek seviyesine yükselmekle birlikte, enflasyon endişeleri ve pandemi sürecinin ardından müşterilerde mallardan hizmet sektörü ürünlerine geçişe yönelik bazı endişeler nedeniyle uzun vadeli seri ortalamasının bir miktar altında kaldı.
  • Hizmet sektörü PMI ise, nisanda hafif gerilemeyle hizmet sektöründe büyüme hızının hafif yavaşladığına işaret etme beklentilerine karşın 52,6’dan 53,7 seviyesine yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etmekle birlikte büyüme bölgesindeki seyrini üçüncü aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, nisan ayı verisi, artan iç talep ve yeni müşterilerin kazanılmasının etkisiyle artan yeni işlerle Nisan 2022’den bu yana hizmet sektöründeki en hızlı büyümeye işaret etti. Artan iş hacmiyle birlikte nisanda istihdam seviyesi Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ayrıca nisanda hizmet sektöründe gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergesi, talepteki daha fazla iyileşme beklentilerinin etkisiyle yaklaşık son bir yılın en yüksek ikinci seviyesine yükseldi, bunun yanında enflasyon ve yükselen faiz oranlarının maliyetler üzerindeki baskısıyla uzun vadeli seri ortalamasının altında seyretti.

Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren nisan ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi. Nisan ayına ilişkin öncü PMI verileri, bölgede ekonomik faaliyetin oldukça dengesiz olduğuna ve büyük ölçüde hizmet sektörü tarafından yönlendirildiğine, imalat ve hizmet sektörlerindeki talep koşullarındaki farklılığa ve imalat sektöründe düşen taleple daralmanın hızlandığına işaret etti.

  • Bölgede nisanda imalat PMI’lar, Almanya’da, Fransa’da, Euro Bölgesi’nde ve İngiltere’de gerileyerek imalat sektöründe daralmanın hızlandığına işaret etti. Beklentiler ise, nisan ayında bölge genelinde imalat PMI’ların hafif yükselişlerle imalat sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etmesi yönündeydi. Bu kapsamda nisan ayında imalat PMI’lar, Almanya’da 44,7’den 44’e, Fransa’da ise 47,3’ten 45,5’e, Euro Bölgesi’nde 47,3’ten 45,5’e ve İngiltere’de 47,9’dan 46,6’ya geriledi. Nisanda imalat PMI’lardaki düşüşlerde, özellikle Fransa başta olmak üzere birçok ülkedeki grevlerin üretimi olumsuz etkilemesinin de etkili olduğu gözlendi.
  • Nisanda hizmet PMI’lar ise, bölge genelinde artış kaydederek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret ettiler ve 50 eşik seviyesinin üzerinde büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdüler. Beklentiler ise, hizmet PMI’ların, Almanya’da, Fransa’da ve Euro Bölgesi’nde hafif düşüş sergileyerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına ve İngiltere’de ise bir önceki aya göre yatay seyrederek büyüme hızının korunduğuna işaret etmesi yönündeydi. Buna göre nisanda hizmet PMI’lar, Almanya’da 53,7’den 55,7’ye, Fransa’da 53,9’dan 56,3’e, Euro Bölgesi’nde 55’ten 56,6’ya ve İngiltere’de ise 52,9’dan 54,9’a yükseldi.
  • Euro Bölgesi genelinde imalat PMI’a bakıldığında, nisanda 47,3’ten 45,5’e gerileyerek sektörde daralmanın hızlandığına işaret etti ve böylece daralma bölgesindeki seyrini onuncu aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, nisan ayı verisi, imalat sektöründe Mayıs 2020’den bu yana en büyük daralmaya işaret etti, özellikle yeni siparişler son dört ayın en hızlı düşüşünü kaydetti ve istihdam artış hızı son 27 ayın en düşük seviyesine geriledi.
  • Euro Bölgesi genelinde hizmet PMI’a bakıldığında, nisanda 55’ten 56,6’ya yükselerek hizmet sektöründe büyümenin hızlandığına işaret etti ve böylece hizmet sektöründe geçen yılın nisan ayından bu yana en güçlü büyümenin sergilendiğini gösterdi. Nisanda yeni siparişler art arda üçüncü ayda artmakla birlikte Nisan 2022’den bu yana en yüksek hızda arttı.
  • Ayrıca nisanda imalat ve hizmet sektörlerinde gelecek döneme ilişkin iyimserlik göstergeleri, hafif düşüş sergilemekle birlikte son bir yılın en yüksek seviyelerinde seyretti. Özellikle iyimserlik seviyesinin, bu yılın başına göre bölgede tedarik zinciri sorunlarına, enerji krizine ve resesyona yönelik endişelerin azalmasıyla, toparlandığı belirtilmekte.

ECB’nin 15-16 Mart tarihli toplantısına ilişkin tutanakları yayınlandı. ECB, son toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan artırmıştı, gelecek toplantılardaki faiz kararlarına yönelik sinyal vermemişti. Bunun yanında karar metninde, enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağının öngörüldüğü belirtilmişti. Ayrıca finansal piyasalarda yaşanan gerilimin yakından izlendiği, faiz patikası için mevcut belirsizlik ortamında bir sinyal vermenin mümkün olmadığı ve kararların veri odaklı alınmaya devam edileceği ifade edilmişti. Ayrıca son dönemde ABD’de gözlenen banka krizi ve yayılma endişelerine ilişkin olarak, Euro Bölgesi bankacılık sektörünün güçlü olduğu ve sermaye ve likiditesi ile dayanıklı durumda olduğu vurgulanmıştı.

  • Yayınlanan tutanaklarda, ECB üyelerinin birçoğunun geçen ay faiz oranlarını 50 baz puan artırmayı kabul ettiği, ancak bazı üyelerin finans piyasası gerilimleri yatışana kadar faiz oranlarını artırmamayı tercih ettiği gözlendi. Bunun yanında ECB üyelerinin, Banka’nın, enflasyonun hedefe zamanında dönmesini sağlamak için para politikası duruşunu ayarlamada kat etmesi gereken daha fazla yol olduğunu belirttikleri, diğer yandan Euro Bölgesi bankacılık sisteminin dayanıklılığı konusunda geniş ölçüde hemfikir oldukları görüldü.
  • Ayrıca tutanaklarda, gelecek döneme ilişkin olarak Banka’nın, enflasyon risklerini yukarı yönlü olarak değerlendirdiği ve bazı üyelerin, TÜFE seviyesinin mart ayı projeksiyonlarında belirtildiği kadar hızlı bir şekilde düşük seviyelere geri dönme olasılığının çok düşük olduğunu savundukları gözlendi.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, tüketici güveni göstergelerinden nisan ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi yarın ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi nihai verisi ise cuma günü takip edilecek. Mart ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, hafif düşüş beklentilerine karşın 103,4’ten 104,2 seviyesine yükselmişti ve böylece iki aylık düşüşün ardından yeniden toparlanmıştı. Detaylara bakıldığında, martta tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 153’ten 151,1 seviyesine gerilerken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 70,4’ten 73 seviyesine yükselmişti. Söz konusu tüketici anketine son katılım tarihi, ülkedeki banka iflaslarından yaklaşık on gün sonrası, yani 20 Mart olmuştu, bu kapsamda cari koşullar endeksindeki düşüşün, tüketicilerin bankacılık sektörüne ve finansal piyasalardaki dalgalanmaya yönelik artan endişelerini yansıttığı gözlenmişti. Son dönemde yaşanan söz konusu gelişmelere karşın tüketicilerin gelecek döneme ilişkin daha iyimser oldukları görülmüştü. Ayrıca tüketicilerin önümüzdeki 12 aya yönelik yıllık enflasyon beklentilerinin %6,3 seviyesinde önceki aya göre yatay seyrettiği gözlenmişti. Nisan ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi ise, yatay seyretme beklentilerine karşın 62’den 63,5 seviyesine yükselmişti. Detaylara bakıldığında, nisanda cari koşullar alt endeksi 66,3’ten 68,6’ya ve beklentiler alt endeksi ise 59,2’den 60,3’e yükselmişti. Öte yandan tüketicilerin, dayanıklı tüketim malları ve taşıtlarda fiyat artışlarının yavaşladığını, bununla birlikte kısa vadede yüksek enflasyonun devam etmesini beklediklerini belirttikleri gözlenmişti. Ayrıca tüketicilerin bir yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri Nisan 2021’den bu yana en düşük seviye olan %3,6’dan %4,6’ya yükselerek son beş ayın en yüksek seviyesine çıkarken, uzun vadeli yıllık enflasyon beklentileri ise %2,9 seviyesinde yatay seyretmişti. Ayrıca konut piyasası verilerinden, yarın şubat ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi ve mart ayı yeni konut satışları verileri ile perşembe günü satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren mart ayı bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. Ocak ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi, aylık %0,6 gerileyerek düşüşünü yedinci aya taşırken, yıllık artış hızı da %4,6’dan %2,5’e gerileyerek yavaşlamayı sürdürmüştü. Özellikle Fed’in, enflasyonu düşürme hedefine odaklanmaya devam etmesinin, mortgage faiz oranlarının yakın vadede yüksek seviyelerde seyredeceğine işaret etmesiyle konut fiyatlarındaki düşüşün sürmesi beklenmekte. Yeni konut satışları ise şubat ayında aylık bazda %1,1 artışla yükselişini üçüncü aya taşımıştı, bununla birlikte şubatta aylık artış hızı son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Bekleyen konut satışları ise şubat ayında düşüş beklentilerine karşın aylık %0,8 oranında artış sergilemişti, bununla birlikte artış hızı ocaktaki aylık %8,1 oranındaki artışa göre önemli ölçüde yavaşlamıştı. Bunun yanında, istihdam piyasası verilerinden, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi, 240 bin kişi seviyesinden 245 bin kişi seviyesine beklentilerin hafif üzerinde yükselerek son bir ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü ve istihdam piyasasında sıkı görünümün korunduğuna işaret etmişti. Öte yandan, çarşamba günü mart ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi takip edilecek. Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri, aylık %1 oranında gerilemişti ve böylece düşüşünü ikinci aya taşımıştı. Detaylara bakıldığında, şubatta savunma amaçlı uçaklar ve parçalarının (%11,1 düşüş), savunma dışı uçaklar ve parçalarının (%6,6 düşüş) ve gemilerin siparişlerindeki belirgin düşüşler (%15,2 düşüş), dayanıklı mal siparişlerinin düşüşünde belirleyici olmuştu. Bunun yanında, perşembe günü bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi takip edilecek. ABD’de yılın birinci çeyreğinde yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH, %1,6 oranında daralmasının ardından ikinci çeyrekte %0,6 oranında daha ılımlı oranda daralma kaydetmişti. Üçüncü çeyrekte ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyümesi güçlü özel tüketim harcamalarının etkisiyle %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Geçen yılın son çeyreğinde ise, yüksek seyreden enflasyon ve Fed’in faiz artışlarıyla sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı tüketici harcamalarındaki ve net ihracattaki yavaşlamayla %2,6 seviyesine yavaşlamıştı. ABD ekonomisi 2022 yılı genelinde ise %2,1 oranında büyüme kaydetmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise ülke ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızının %2 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Öte yandan, perşembe günü Fed’in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin (çekirdek dahil) bu yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü verileri açıklanacak. Yıllıklandırılmış çeyreklik bazda PCE fiyat endeksi, geçen yılın son çeyreğinde %4,3’ten %3,7’ye gerilerken, çekirdek PCE fiyat endeksi ise %4,7’den %4,4 seviyesine yavaşlamıştı ve fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmişti. Cuma günü diğer yandan, Fed’in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör (çekirdek dahil) mart ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar mart ayı verileri takip edilecek. Öncesinde açıklanan mart ayına ilişkin manşet TÜFE’nin aylık bazda artış hızı %0,4’ten %0,1’e beklentilerin (%0,2 artış) üzerinde yavaşlarken, yıllık bazda da %6’dan %5 seviyesine beklentilerin (%5,1) üzerinde gerilemişti ve böylece Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Martta PCE deflatörün aylık artış hızının %0,3’ten %0,1’e yavaşlaması ve yıllık bazda ise %5’ten %4,1 seviyesine gerilemesi, çekirdek PCE deflatörün artış hızının da aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda ise %4,6’dan %4,5 seviyesinde hafif gerilemesi bekleniyor.
  • Avrupa tarafında, bugün Almanya’da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi nisan ayı verisi açıklanacak. IFO iş dünyası endeksi mart ayında Avrupa’da yüksek enflasyon, son dönemde bankacılık sektörüne yönelik artan endişeler ve ECB’nin faiz artışlarına devam etmesi kapsamında hafif düşüş beklentilerine karşın 91,1’den 93,3 seviyesine sürpriz artışla yükselişini beşinci aya taşımıştı ve Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi 93,9’dan 95,4’e yükselerek son yedi ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, beklentiler endeksi ise 88,4’ten 91,2’ye yükselişle art arda beşinci ayda artış kaydederek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Endeksin nisanda ise 93,4 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.  Ayrıca tüketici güveni göstergelerinden çarşamba günü Almanya’da mayıs ayına ilişkin GfK tüketici güveni ve perşembe günü Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edilecek. Almanya’da nisanda GfK tüketici güveni verisi -29,5 seviyesine yükselerek art arda altıncı ayda artarak toparlanmayı sürdürmüştü ve böylece temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi de, -19,1’den -17,5 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde toparlanma kaydetmişti ve böylece Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Cuma günü, bunun yanında ECB’nin para politikasına da yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da nisan ayı TÜFE öncü verisi takip edilecek. Almanya’da mart ayında manşet TÜFE’nin aylık artış hızı bir önceki aya benzer şekilde %0,8 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda da %8,7’den %7,4 seviyesine yavaşlayarak Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Martta AB uyumlu TÜFE’nin aylık artış hızı ise %1’den %1,1’e yükselirken, yıllık bazda ise %9,3’ten %7,8 seviyesine yavaşlamıştı. Öncü verilere göre nisanda ise, manşet TÜFE’nin aylık artış hızının %0,8’den %0,6 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda %7,4’ten %7,3 seviyesine gerilemesi beklenirken, AB uyumlu TÜFE’nin aylık artış hızının ise %1,1’eden %0,8 seviyesine yavaşlaması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %7,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cuma günü diğer yandan, Almanya’da, Fransa’da, İtalya’da ve Euro Bölgesi’nde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak. Geçen yılın son çeyreğinde yüksek seyreden enflasyon, devam eden enerji krizi ve ECB’nin faiz artırımlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle çeyreklik bazda Almanya ekonomisi %0,4 oranında ve İtalya ekonomisi ise %0,1 oranında daralırken, Fransa ekonomisinin büyüme hızı %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlamıştı ve Euro Bölgesi ekonomisinin büyüme hızı ise %0,4’ten %0 seviyesine yavaşlayarak durağan seyre geçmişti. Bununla birlikte, son dönemde Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının gevşemesinin yanında, tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesiyle fiyat artışı baskılarında zayıflamaya ilişkin işaretlerin gözlenmesi ve Çin’de birçok kısıtlayıcı tedbirin gevşetilmesinin etkisiyle bölgede resesyona ilişkin endişelerin azaldığı gözlenmekte. Bu kapsamda, bu yılın ilk çeyreğinde çeyreklik bazda Almanya, Fransa, İtalya ve Euro Bölgesi ekonomilerinin %0,2 oranında ılımlı seviyede büyüme sergilemesi bekleniyor. Bunun yanında, başta cuma günü ECB Başkanı Lagarde’ın ve çarşamba günü ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un olmak üzere hafta genelinde ECB üyelerinin gerçekleştirecekleri konuşmalar da, Banka’nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
  • Asya tarafında ise, cuma günü Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz kararı takip edilecek. BOJ, mart ayında Haruhiko Kuroda’nın başkanlığındaki son toplantıda politika faiz oranını -%0,10 seviyesinde sabit tutarak gevşek para politikası duruşunu sürdürmeye devam etmişti ve getiri eğrisi hedef aralığını da +/- %0,5 seviyesinde korumuştu. BOJ Başkanı Kuroda’nın 10 yıl süren 2 dönemlik görev süresi nisan ayının başında sona ermişti. Japonya hükümeti, BOJ’un yeni başkanı olarak Kazuo Ueda ‘yı nisan ayının ilk haftasında resmen tayin etmişti. Ueda, para politikasıyla ilgili son gerçekleştirdiği konuşmasında, negatif faiz oranlarının mevcut parasal teşvik için temel oluşturduğunu belirterek, enflasyonun henüz %2’ye ulaşmadığı dikkate alındığında negatif faizlerin sürdürülmesinin uygun olacağını vurgulamıştı. Ayrıca mevcut ekonomik, fiyat ve finansal gelişmelere bakıldığında, getiri eğrisi kontrolünün şimdilik korunmasının uygun olacağını söylemişti. Bu kapsamda, BOJ’un bu haftaki toplantısında politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Ayrıca Çin’de perşembe günü mart ayına ilişkin sanayi kesimi karları verisi yayınlanacak.

Yurt içinde ise, bugün nisan ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri ile mart ayı TOBB kurulan ve kapanan şirketler istatistikleri, perşembe günü nisan ayı ekonomik güven endeksi ve cuma günü ise mart ayı hizmet üretici fiyat endeksi, dış ticaret dengesi ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri takip edilecek. Öte yandan, perşembe günü TCMB’nin PPK toplantısı izlenecek. Cuma günü ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mayıs-Temmuz dönemine ilişkin İç Borçlanma Stratejisi Raporu yayınlanacak.

  • Sektörel güven endeksleri mart ayında karışık bir görünüm sunmuştu. Martta hizmet sektörü ve reel kesim güven endeksleri artarken, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri ise gerilemişti. Martta güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda, hizmet sektörü %1,1 ve reel kesim %1,7 artış sergilerken, perakende ticaret %4,4 ve inşaat sektörü %1,5 düşüş kaydetmişti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise mart ayında 99,05’ten 98,82’ye gerilediğini ve iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam ettiğini hesaplamaktayız. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri şubatta %8,7’lik gerilemeyle Nisan 2021’den bu yana en sert düşüşün ardından martta depremlerin sanayi üzerinde devam eden olumsuz etkilerine karşın aylık %4,7 artışla kısmi toparlanmıştı. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları martta aylık %1,1 artışla yükselişini hızlandırarak son üç aydır toparlanmaktaydı ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekteydi. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise martta 1,5 puanlık azalışla %74,2 seviyesine gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşımıştı ve 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürerek Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.
  • Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksi mart ayında 99,05’ten 98,82’ye gerilemişti ve iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam etmişti.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan mart ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat martta aylık %26,6 artışla 23,6 milyar USD seviyesine yükselerek aylık rekor seviyede gerçekleşirken, ithalat ise aylık %4,7 artışla 32,2 milyar USD seviyesine yükselmekle birlikte ocak ayındaki 33,6 milyar USD’lik rekor seviyeye yakın seyretmişti. Martta dış ticaret açığı ise aylık %29 oranında düşüşle 8,6 milyar USD seviyesine gerilemişti. 12 aylık kümülatif bazda ise martta ihracat 255,7 milyar USD’ye ve ithalat 373,6 milyar USD’ye yükselirken, dış ticaret açığı ise 117,9 milyar USD seviyesine yükselmişti.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan şubat ayı gelen yabancı ziyaretçi sayısı verilerine göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubatta aylık %6,8 düşüşle 1,87 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmişti ve yedi aydır aylık gerilemekteydi. Bununla birlikte veri tarihsel olarak en iyi şubat ayına işaret etmekteydi. Gelen yabancı ziyaretçi sayısının şubatta yıllık bazda artış hızı ise %56,5’ten %21,3’e yavaşlamıştı. Öncesinde açıklanan DHMİ mart ayı verilerine göre, dış hat yolcu sayısı, aylık bazda %17,3 oranında artış sergilemişti. Öte yandan, dış hat yolcu sayısının mart ayındaki aylık 7,19 milyon kişilik seviyesi, tarihsel olarak en yüksek mart ayı verisi olmuştu. Martta dış hat yolcu sayısının yıllık artış hızı ise %47,5’ten %38’e yavaşlamıştı.
  • TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini %8,50 seviyesinde sabit tutmuştu. Kurul, depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkilerini yakından takip edeceğini ve depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediğini yinelerken, para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünü korumaktaydı.  Ayrıca Kurul’un, ”yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendireceği” ifadesi yinelenmişti. Bunun yanında, sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının deprem sonrasında daha da önemli hale geldiği belirtilerek, destekleyici finansal koşulların deprem sonraki süreçte sürmesinin öneminin arttığına işaret edilmekteydi. TCMB’nin bu haftaki toplantısına ilişkin olarak, Bloomberg Anketi’nde politika faizi medyan tahmininin %8,50 ile sabit tutulması yönünde olduğu gözlenmekte.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Nötr): Aselsan, testler için Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek Yeni Altay Tankı’nı ateş gücü, mobilite ve beka açısından üst seviyeye taşıdı. Kaynak: AA

Bim Mağazalar (BIMAS, Nötr): 30.10.2021,17.02.2022 ve 18.03.2022 tarihli açıklamalarda Rekabet Kurumu tarafından Şirketin de dahil olduğu 5 zincir market ve 1 tedarikçi şirkete idari para cezası verdiği ve bu kararına karşı iptal davasının Şirket tarafından ilgili İdare Mahkemesi nezdinde açıldığı duyurulmuştu. Ankara ilgili İdare Mahkemesi nezdinde (İlk derece mahkeme) görülen dava esastan reddedilmiştir. Karara itiraz için 30 gün içerisinde 2. derece mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusunda bulunulacaktır.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank ABD’de Banka aleyhine açılan ceza davası hakkında şu KAP duyurusunu paylaşmıştır : “ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank davasıyla ilgili başvurumuzu inceleyip, 19.04.2023 tarihinde oy çokluğu ile karara bağlamıştır. Başvurumuzda, Halkbank’ın Devlet Bankası olması sebebiyle; 1. FSIA (Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası) kapsamında,  2. ABD Mahkemelerince bugüne kadar verilen kararlardan oluşan teamül hukuku (common law) kapsamında, ABD Mahkemelerinde yargılanamayacağımız ileri sürülmüştür. ABD Yüksek Mahkemesi bu argümanlardan ilkini reddetmesine rağmen, İkinci İstinaf Mahkemesinin kararını iptal ederek, dosyayı teamül hukuku bakımından incelenerek yeniden karar verilmesi için İkinci İstinaf Mahkemesine iade etmiştir. Bundan sonraki aşamada, Halkbank dosyası Yüksek Mahkemenin görüşleri doğrultusunda, İkinci İstinaf Mahkemesince yeniden değerlendirilip tekrar karara bağlanacaktır. Alt mahkemenin tekrar aleyhimize bir karar vermesi halinde yeniden Yüksek Mahkemeye (Supreme Court’a) başvuru hakkımız saklıdır. Temyiz süreci, dosyanın iadesiyle devam edeceğinden dolayı jürili duruşmaya dair yargılamanın durdurulması kararı devam edecektir.”

SEKTÖR HABERLERİ

Elektrikli Araç: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ticari olarak hizmet veren 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktası bulunduğunu belirterek, “124 şirket, Türkiye genelinde şarj istasyonu kurmak için lisans aldı. Altyapımız tamam” dedi. (Kaynak: BloombergHT)

Konut: Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı temel atma töreninde Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden projesini duyurdu. TOKİ eliyle gerçekleştirilecek dönüşümde maliyetin yarısını devletin karşılayacağı belirtildi. TOKİ eliyle başlatılacak inşa süreci en geç 2 yıl içinde tamamlanacak, bu süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılacak. Projeye göre 100 m² 2+1 daire için 750 bin TL’lik kısmı devlet karşılayacak kalan tutara ise yüzde 10 peşinat ve 5 bin 625 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade olanağı sunulacak.  120 m² 3+1 daire için ise 900 bin TL’lik kısmı devlet karşılayacak kalan tutara ise aynı şekilde yüzde 10 peşinat ve 6 bin 750 TL’den başlayan taksitle 10 yıl vade olanağı sağlanacak. (Kaynak: BloombergHT)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan ve 1 Temmuz’da sona erecek olan düzenlemeyi uzatacaklarını açıkladı. (Kaynak: BloombergHT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Astor Enerji (ASTOR): Şirket, Malezya’da yerleşik özel bir firma ile 900bin USD (17,5mn TL) tutarında “2 Adet Güç Transformatörü” ve İspanya’da da 1,9mn EUR (40,7mn TL) tutarında “20 Adet Dağıtım Transformatörü”, 464bin EUR (9,9mn TL) tutarında “4 Adet Dağıtım Transformatörü”, 808bin EUR (17,2mn TL) tutarında “Güç Transformatörü” sözleşmesi imzalamıştır.

Ayrıca Şirket, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ile imzalanan 319mn TL (KDV Hariç), 6 adet 250 mvA oto transformatör sözleşmesi kapsamında üretimi gerçekleştirilen, 3 adet 250 mvA oto transformatörün satışını tamamlamıştır.

Kartal Yenilenebilir Enerji (KARYE): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Orhun Kartal sahip olduğu 1,65mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 55mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %3’ünü oluşturuyor.

Margün Enerji (MAGEN): Şirketin ana ortaklık net dönem karı 2023 yılının ilk çeyreğinde 576,6mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 94,6mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2023’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,9 oranında artarak 123,8mn TL’ye yükselmiştir. Brüt kar ise %17,3 oranında büyüyerek 36,6mn TL’ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler geçen yılın aynı dönemine göre %153,4 oranında artarak 14,4mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 45,6mn TL gelir kaydedilmiştir. Bu gelişmeler neticesinde net faaliyet karı 67,8mn TL’ye yükselmiştir. (1Ç2022’de 171mn TL). Bu çeyrekte yatırım faaliyetlerinden 699,8mn TL gelir kaydeden (Enda Enerji gerçeğe uygun değer artışı kaynaklı) şirket, finansman tarafında ise 48,2mn TL net gider kaydetmiştir. Son olarak 142,8mn TL’lik vergi gideri sonrasında, Şirket 576,6mn TL net dönem karı elde etmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,62’den %8,71 seviyesine yükseldi. TCMB perşembe 68,7 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca TCMB BİST’te kotasyon yoluyla 55,3 milyar TL (%10’dan, 4 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 337,6 milyar TL oldu.

Yurt içi tahvil piyasasında, perşembe günü verim eğrisi genelinde faizlerde yatay seyir gözlendi. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 30 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta vadeli tarafta 330 baz puana yaklaşan değişimler ve uzun vadeli tarafta 85 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi