Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (24.03.2026)

SABAH STRATEJİSİ

Yeni haftaya satış baskısıyla başlayan BIST100 endeksi, seans içinde ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarının ardından yönünü pozitife çevirdi ve günü %0,9 primle 13.168 seviyesinde tamamladı. Sektörel tarafta, ASELS öncülüğünde Teknoloji endeksindeki %3,5’lik yükseliş ile Metal Ana Sanayi’deki %2,6’lık artış öne çıktı. Buna karşılık, Sigortacılık endeksindeki %1,9’luk gerileme ve altın fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Madencilik’teki %2,3’lük kayıp, yükselişi sınırlayan unsurlar oldu. İşlem hacmi 253 milyar TL ile son 1 aylık ortalama olan 159 milyar TL’nin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşirken, 53 hisse günü pozitif bölgede tamamladı. ABD Başkanı Trump, cumartesi günü İran’a Hürmüz Boğazı’nı açması için 48 saat süre verdiğini, aksi takdirde enerji altyapısına yönelik saldırı düzenleneceğini açıklamıştı. Dün ise ABD’nin İran’ın enerji altyapısına yönelik olası saldırıları beş gün erteleyeceğini ifade etti. Trump’ın açıklamaları öncesinde piyasalarda belirgin bir kötümserlik hakimken, sonrasındaki mesajlarla birlikte küresel risk iştahında güçlü bir toparlanma görüldü. Buna ek olarak Trump, İran ile görüşmelere başladığını -İran doğrulamadı – ve temasların süreceğini belirtti. İran’dan gelen mesajlara rağmen, açıklamaların ardından Brent petrol fiyatlarında %11 oranında düşüş kaydedildi. Ons altın, gün içinde sert satışlarla 4.100 USD seviyelerine kadar gerilese de haber akışı sonrasında güçlü toparlanma eğilimi gösterdi. ABD borsaları da günü pozitif tarafta kapattı. Kapanışta S&P 500 endeksi %1,2 oranında primlendi. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin uzamayacağına yönelik beklentilerin güçlenmesi, küresel tahvil faizlerinde geri çekilmeyi beraberinde getirirken, Dolar Endeksi de günü %0,7 oranında düşüşle 99 seviyesinin hafif altında tamamladı. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, Brent petrol tekrar 100 USD seviyesinin üzerinde. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri baskı altında. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,3 civarında yükselse de ABD vadelileri ekside. Bu ortamda BIST100 endeksi güne hafif satıcılı başlayabilir. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklanacak. Yurtdışında ise Euro Bölgesi ve Almanya PMI verileri ile birlikte ABD’de haftalık ADP istihdam verisi ve PMI verileri öne çıkıyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Halkbank (HALKB, Nötr): Banka’nın 23.03.2026 tarihinde gerçekleştirdiği AT1 tahvil ihracında kupon oranı %8,30, ihraç tutarı 210mn USD olarak belirlenmiştir.

Kardemir Demir Çelik (KRDMD, Nötr): Şirket, Nisan-Mayıs-Haziran 2026 döneminde fiyat listeleri üzerinden toplam 704bin tonluk ürün satış programı açıklamıştır.

Program kapsamında 350bin ton kütük, 161bin ton nervürlü inşaat demiri, 105bin ton kangal-çubuk ve 88bin ton profil satışı planlanmıştır. Toplam satış programının 211,2 bin tonluk kısmı %30 taahhütlü, 492,8 bin tonluk kısmı ise %70 serbest satışlardan oluşmuştur.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirket, başta 5G olmak üzere yeni nesil iletişim teknolojileri yatırımlarının finansmanı amacıyla, HSBC Bank Middle East liderliğinde 14 uluslararası bankanın katılımıyla İslami finansman prensiplerine uygun 1.000mn USD tutarında Murabaha sendikasyon kredi sözleşmesi imzalamıştır.

Kredinin vadesi, ilk 2 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere 7 yıl olarak belirlenmiştir. Finansmanın yıllık maliyeti 3M SOFR + %1,95 kar payı oranı, tüm masraflar dahil yıllık maliyeti ise 3M SOFR + %2,14 olarak açıklanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Turizm: Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısı Şubat 2026’da yıllık %2,08 düşüşle 2,1mn’a inmiştir. Girişlerde İstanbul %58 payla ilk sırada yer alırken, Edirne, Antalya, Artvin ve Van onu izlemiştir.

Ocak-Şubat döneminde ise yabancı ziyaretçi sayısı yıllık %0,7 artışla 4,4mn’a yükselmiştir. Şubat ayında en fazla ziyaretçi 205bin kişiyle İran’dan gelirken, Almanya ve Rusya sonraki sıralarda yer almıştır. Aynı dönemde İran ve Almanya kaynaklı ziyaretçi sayısında gerileme, Rusya ile Bulgaristan kaynaklı trafikte ise artış görülmüştür. (Kaynak: BloombergHT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akhan Un (AKHAN): Şirket, Filistin, Irak, Suriye ve Somali’ye yönelik un ve makarna ihracatında 3,9mn USD tutarında satış gerçekleştirmiştir. Satışın 2,8mn USD’lik bölümünü makarna, 1,1mn USD’lik kısmını ise un ihracatı oluşturmuştur.

Alarko GYO (ALGYO): Şirket, Rusya Federasyonu’nda mukim ve %100 payına sahip olduğu Mosalarko’daki 1.000 adet payın tamamının, 19.03.2026 tarihli değerleme raporuna uygun olarak 26,3mn USD bedelle peşin şekilde Alsim Alarko’ya satılmasına karar vermiştir.

Global Yatırım Holding (GLYHO): Şirket’in dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding’in Şubat 2026’da limanlara gelen konsolide gemi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre %10 artmıştır. Konsolide yolcu hareketleri de yıllık bazda %18 yükselmiştir. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranı ise konsolide bazda Ocak 2026 itibarıyla %105 olmuştur.

Ocak 2026’dan itibaren yolcu istatistikleri tablosuna, konsolide edilmeyen GPH limanlarını da içeren ilave gösterim eklenmiştir. Buna göre Şubat 2026’da, konsolide edilmeyen limanlar dahil toplam gemi sayısı 610, toplam yolcu hareketi ise 1,8mn olmuştur.

Özak GYO (OZKGY): Şirket, portföyünde yer alan ve Antalya’nın Kemer ilçesi Merkez Mahallesi’nde bulunan Turizm Tesisi Alanı’nda otel yapımına yönelik olarak 23.03.2026 tarihi itibarıyla yapı ruhsatı almıştır.

SDT Uzay Teknolojiler (SDTTR): Şirket, yurt içindeki iki ayrı müşterisinden savunma sistemleri alanında toplam 6mn USD bedelli sipariş almıştır. Siparişlerden biri 2,1mn USD, diğeri 3,9mn USD tutarında olurken, teslimatların 2026 ve 2027 yıllarında yapılması planlanmaktadır.

Vakıf GYO (VKGYO): Şirket, 3.450mn TL olan ödenmiş sermayenin %27,5 oranında bedelsiz artırılarak 4.400mn TL’ye çıkarılmasına karar verilmiştir. Ayrıca, Şirket Yönetim Kurulu Genel Kurul onayına sunulmak üzere kar payı dağıtılmasına karar vermiştir. Hisse başına net 0,10 TL temettü ödemesi öngörülürken, son kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,8 olarak hesaplanmaktadır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi