SABAH STRATEJİSİ
Haftanın ilk işlem gününde de satıcılı seyrini sürdüren BIST100, günü %2,35 oranında geri çekilmeyle 14.030 seviyesinden tamamladı. Düşüş endeks geneline yayılırken, Bankacılık endeksi %0,7 düşerek görece dirençli bir duruş sergiledi. Resmi tatil öncesi işlem hacmi 158 milyar TL ile yakın dönem ortalamalarının altında kalmaya devam ederken, endekste 90 hisse günü negatif bölgede kapattı. Yurt dışında ABD Başkanı Trump’ın İran’a yönelik saldırıları ertelediğini açıklamasına rağmen, arz kesintilerinin petrol fiyatlarını yüksek tutması piyasalarda endişe yaratmayı sürdürüyor. Söz konusu durum enflasyon endişelerini körüklerken, özellikle ABD’nin 30 yıllık tahvil faizleri %5,20’yi aşarak 2007’den bu yana en yüksek seviyelerine doğru tırmandı. Risk iştahını baskılayan bu tablo, başta Fed olmak üzere birçok merkez bankasının faiz indirim süreçlerini erteleme ve hatta olası faiz artırımlarını gündeme getirme ihtimalini kuvvetlendiriyor. Küresel piyasalar tarafında ise ABD borsaları, pazartesi gününü karışık bir görünümle tamamlarken, dün S&P500 günü %0,7 düşüşle sonlandırdı. Öte yandan jeopolitik tarafta Trump, bölge ülkelerinin İran ile yürüttüğü görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyurdu. Ayrıca Rus petrolüne ilişkin yaptırım muafiyetinin uzatıldığı bildirildi. Bu sabah yurt dışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri yatay. Avrupa vadelileri ise satıcılı. Samsung Electronics’te artan grev riskinin baskıladığı Güney Kore borsası öncülüğünde Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1 civarında değer kaybediyor. Pariteler tarafında görece sakin bir seyir izleniyor. BIST100 endeksinin ise güne tepki alımlarıyla başlamasını bekliyoruz. Bugünkü veri takviminde, yurt içinde konut fiyat endeksi takip edilecek olup; yurt dışında ise Avrupa’da nihai TÜFE verisi ile ABD’de FOMC toplantı tutanakları piyasaların odağında yer alacak. Bununla birlikte, Fed yetkililerinin mesajları ile küresel teknoloji hisselerinin seyri açısından kritik önem taşıyan Nvidia’nın açıklayacağı finansal sonuçlar günün öne çıkan diğer gelişmeleri olarak izlenecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Şirket, TEİAŞ tarafından gerçekleştirilen 11 adet Mobil Hibrit Modülü temini ihalesinde 351,1mn TL tutarındaki kısım için en avantajlı teklifi sunarak ilk sırada yer almıştır.
MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK, Nötr): Ankara Ümitköy’de 185 yataklı, yaklaşık 40.000 m² kapalı alana sahip bir hastanenin uzun vadeli kiralanması konusunda anlaşmaya varılmış olup, tesisin 18 ay içinde faaliyete başlaması planlanmaktadır. Öte yandan Şirket, portföy optimizasyonu kapsamında Budapeşte’deki Liv Duna Medical Center operasyonlarını sonlandırma kararı almıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Demir-Çelik: Avrupa Parlamentosu, AB çelik sektörünü korumak amacıyla gümrüksüz çelik ithalat kotasını yıllık 18,3mn tonla sınırlandıran ve kota dışı gümrük vergisini %50’ye çıkaran yeni düzenlemeyi kabul etti. Yeni kurallarla birlikte 2024’e göre gümrüksüz ithalat kotaları %47 azaltılırken ve çeliğin menşei için ilk eritildiği ve döküldüğü yer baz alınacak. AB, artan ucuz ithalat ve ABD’nin uyguladığı yüksek tarifeler nedeniyle %65’e gerileyen çelik sektörü kapasite kullanımını yeni önlemlerle %80 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Akfen İnşaat (AKFIS): Şirket %500 bedelsiz sermaye artırım kararı almıştır.
Bulls GSYO (BULGS): Şirket, İstanbul Portföy tarafından kurulan Content Capital Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na 48,2mn TL tutarında yatırım yapma kararı almıştır.
Orge Enerji (ORGE): Şirketin devam eden Bodrum Hillside Hotel Projesi’nde, Alarko GYO (ALGYO) ile imzalanan 360mn TL + KDV tutarındaki sözleşme büyüklüğü, kesilen faturalarla birlikte 564,1mn TL + KDV seviyesine ulaşmıştır. Projede çalışmalar devam etmektedir.
Sümer Varlık Yönetim (SMRVA): Şirket, Başer Finans Faktoring’in 188,7mn TL anapara büyüklüğündeki tahsili gecikmiş alacak portföyü ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi
