Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.11.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Başta Avrupa ve ABD olmak üzere koronavirüs tablosunun daha da kötüye gitmesine karşın yeni aşı haberi piyasalara önümüzdeki yıl için umut veriyor. Yatay seyreden Asya borsaları ve kar satışlarıyla karşılaşan ABD vadelilerine karşın petrol bu sabah yukarıda. ABD on yıllık tahvil faizi ise %0,90’nın üzerinde. Halihazırda Dolar da küresel çapta baskı altında kalmaya devam ederken, borsalardaki kar realizasyonları sınırlı kalabilir. Dün tekrar 1.300’ün üzerinde kalıcılı olamayan BIST100 endeksi ise güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Endeks ve endeksi bu ay taşıyan bazı sektörlerin (Bankacılık, Holding başta olmak üzere) kısa vadeli teknik göstergelerinde yorgunluk işaretleri gözleniyor. Öte taraftan, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nda “somut tedbirlerin” hayata geçirilmesi için tavsiye yönünde karar alınması da endeks üzerinde (Özellikle, endeksi taşıyan bir diğer sektör olan Havacılıkta kar satışlarına yol açabilir.) kısmen etkili olabilir. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün saat 15.30’da Kovid – 19 gündemiyle toplanacak. Sonuç olarak, BIST100 endeksinde bugün kar satışları baskın gelebilir. Endekste baskı görülmesi durumunda 1.277 civarı tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

MAKROEKONOMİ

Aşı haberleri ile birlikte büyüme ile ilişkisi güçlü hisselere yönelim devam ederken, S&P 500 ve Dow Jones dün yeni rekor seviyelere tırmandı. Moderna aşısının oldukça etkili olduğunun gözlenmesi pandemi ile mücadeleye yönelik olumlu beklentileri artırdı. Bununla birlikte halihazırda artan koronavirüs vaka sayısı ve ülkelerin olası kısıtlamaları da yakından izlenmeye devam ediliyor.

Bugün ABD tarafında, TSİ 16.30’da ABD’de iç talebin önemli göstergelerinden olan ekim ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 17.15’te ekim ayına ilişkin sanayi üretiminin aylık bazda %1 oranında artış sergilemesi ve kapasite kullanım oranının ise %72,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 21’de San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in, TSİ 22’de New York Fed Başkanı John Williams’ın ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren’in konuşmaları takip edilecek.

Avrupa tarafında, TSİ 16’da ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un ve TSİ 17’de BoE Başkanı Andrew Bailey’in konuşmaları izlenecek. Ayrıca Avrupa İşleri Bakanları, yeni bir Brexit ticaret anlaşması imzalamak amaçlı videokonferans toplantısı düzenleyecek. Ayrıca bugün OPEC+ Grubu Ortak Bakanlar İzleme Komitesi toplantısı düzenlenecek. Geçtiğimiz günlerde ocaktaki toplantısında OPEC+’nın, arz kısıntısı miktarını azaltma da acele etmeyeceği ve petrolde arz artışının 3-6 ay arasında ertelenebileceğinin değerlendirildiği görülmüştü, buna ilişkin olası detaylara odaklanılacak.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 14.30’da eylül ayına ilişkin konut fiyat endeksi verisi takip edilecek. Özellikle, konut kredisi faizlerinde artışla birlikte konut talebinin normalleşmesiyle konut fiyatlarının da önceki aylara göre daha ılımlı seyretmesi beklenebilir.

Dün ekim ayına ilişkin konut satışları verisi açıklandı. Artan enflasyonist baskılar sonucu TCMB tarafından uygulanan finansal sıkılaşmanın etkilerini veride özellikle ipotekli satışlar kısmındaki azalıştan net bir şekilde görmekteyiz. Toplam konut satışları aylık %12,6 düşerken, yıllık %16,3 düştü, ipotekli satışlar ise aylık %28,1 düşerken, yıllık %49,3 düştü. Tüketici kredilerine uygulanan aylık ortalama faiz oranlarına baktığımızda kasım ayında da artış eğilimi görmekteyiz. Bu da kısa vadede konut satışlarının baskılanmaya devam edeceğine işaret etmekte.

Bütçe dengesi, ekim ayında 4,9 milyar TL açık verirken, 2019 yılı Ekim ayında 14,9 milyar TL açık vermişti. İç talepteki pozitif seyir vergi gelirlerini ekim ayında da desteklerken, tek seferlik gelir olarak tabir edilen diğer gelirler de, eylül ayında gözlenen toparlanma eğilimini güçlendirdi. Faiz giderlerindeki yıllık artışın güçlü olmasına karşılık faiz dışı giderlerdeki yıllık artışın hız kesmesiyle harcamaların yıllık artışında hız kaybı görüyoruz. Neticede gelirlerin harcamalardan daha hızlı artmasıyla sınırlı bir bütçe açığı gözlendi. YEP öngörülerini dikkate aldığımızda yılın geri kalanında bütçe açığı görünümünün sürmesini bekleyebiliriz. Yaklaşık son 15 yıllık döneme baktığımızda aralık ayları bütçe açığının en belirgin arttığı bir ay olmakta, geçen sene aralık ayında 31,8 milyar TL açıkla tarihi yüksek seviyeyi görmüştük. İlk 10 ayda bütçe açığı 145,5 milyar TL’ye ulaşırken, YEP’teki yıl sonu tahminine ulaşmak için son 2 ay 93,7 milyar TL açık vermemiz gerekmekte.

12 aylık kümülatif bütçe açığı, 178,5 milyar TL’den 168,5 milyar TL’ye geriledi. Bütçe açığının GSYH’ye oranı ise %4 seviyesinden %3,76 seviyesine iyileşti. YEP’te yıl sonu tahmini %4,9 seviyesinde. 2009 yılında bütçe açığı/GSYH oranı %5,6 seviyesine kadar genişlemişti.

Hatırda Kalması Gerekenler

  • Vergi gelirleri, son 5 aydır yıllık artışını sürdürüyor, hatta eylül ayına göre güçlendiği görülüyor. Dahilde ve ithalden alınan KDV ve ÖTV kaynaklı dolaylı vergilerdeki artış vergi gelirlerini desteklemiş. Temmuz ve ağustos ayında yıllık düşüş kaydeden diğer gelirler ise eylülde sınırlı artışa geçtikten sonra ekimde güçlü arttı. Diğer gelirleri; paylar ve cezalar kalemi, özel bütçeli idarelerin geliri ile özel gelirler destekledi.
  • Ağustos ayında Haziran 2019’dan bu yana ilk kez harcamaların yıllık bazda düştüğünü gözlemlemiştik, eylül ayında ise harcamalar 2019 yılı ortalaması olan %22 artıştan daha güçlü artış sergilemişti. Ekim ayında ise %21,6 artışla 2019 yılı ortalamasında ılımlı bir harcama artışı gördük.
  • Üçüncü çeyrekte ve dördüncü çeyreğin başlangıcında büyüme performansının öngörülerden iyi gerçekleştiğine şahit olmaktayız. Bu durumu vergi gelirlerindeki olumlu seyirle teyit etmekteyiz. TCMB’nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının iç talebi ne ölçüde baskılayacağı ise önümüzdeki süreçte vergi gelirleri açısından önemli olacak. Halihazırda iç talepteki görünüme dair fikir veren kredi kartı harcamalarında kasım ayının ilk haftasında güçlü seyrin sürdüğünü görmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Çimsa (CIMSA, Nötr): 14.10.2020 tarihli özel durum açıklamasında, Şirket’in %40 ve ana ortağı Sabancı Holding’in (SAHOL, Nötr) %60 oranında sermayesine katılacağı 87mn EUR sermayeli Hollanda’da yerleşik Cimsa Sabanci Cement BV (CSC BV) unvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar verildiği kamuya duyurulmuştu.

CSC BV’nin kuruluş işlemleri tamamlanmış ve Hollanda Ticaret Odası tarafından resmi tescili dün itibarıyla yapılmış olup, sermayesinin %40’ını temsil eden 34,8mn EUR nominal değerli payları Şirket nam ve hesabına oluşturulmuştur.

Zorlu Enerji (ZOREN, Sınırlı Pozitif): Şirketin %75, Jeruselam District Electricity Company’nin (JDECO) %25 oranında ortak olduğu ZJ Strong Energy For Renewable Energy Ltd. Co.’nun Filistin’in Jericho bölgesinde kurduğu 2 x 0,999 MWp (Toplam 1,998 MWp) kurulu güce sahip Dead Sea Güneş Enerji Santrali devreye alınmıştır. Söz konusu santral, ürettiği elektriği 25 yıl boyunca elektrik satın alma anlaşması (PPA) kapsamında garantili fiyattan JDECO’ya satacaktır.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından geçerli olmak üzere 32 kuruş indirim geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklamada “17/11/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 32 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarında indirim gerçekleşmiştir” denildi. 5 gün önce benzine 19 kuruş zam yapılmıştı. Kaynak: Habertürk

Vergi Yapılandırması: 500 milyar liralık borcun yapılandırılacağı milyonlarca kişi tarafından beklenen vergi ve prim yapılandırması resmen yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren internet üzerinden ya da vergi dairelerine gidilerek borçlar yapılandırılacak. Kaynak: Hürriyet

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket’in Ekim 2020 dönemine ait toplam brüt prim üretimi yıllık %31 oranında azalarak 123,5mn TL’ye gerilemiştir. Ekim ayı prim üretimi ile birlikte Şirket’in Ocak – Ekim 2020 dönemine ait brüt prim üretimi ise yıllık %70 oranında artarak 1.451mn TL’ye yükselmiştir.

Doğtaş Kelebek Mobilya (DGKLB): 269.069.767 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden olmak üzere 80.930.233 TL artışla 350.000.000 TL’ye çıkarılması nedeniyle hazırlanan izahnamenin onaylanması amacıyla 16.11.2020 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılmıştır.

Lokman Hekim (LKMNH): Şirket’in üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 8mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 1,4mn TL kar açıklamıştı. Satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,8 oranında artan şirketin brüt karı ise %159 oranında artarak 25,1mn TL’ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %3,7 oranında artarken, faaliyet karı 21,8mn TL’ye ulaşmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 3,9mn TL faaliyet karı açıklamıştı. Ayrıca finansman giderleri de %82,3 oranında artarak 6,1mn TL olmuştur. 6,7mn TL vergi gideri sonrası şirketin üçüncü çeyrekteki ana ortaklık net dönem karı 8mn TL olmuştur. 3. çeyrek ile birlikte Şirket’in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 12,6mn TL’ye ulaşmıştır.

Sinpaş GYO (SNGYO): Şirket’in Muğla, Marmaris, İçmeler Mahallesi, Kızılkum Mevkii’nde sahip olduğu taşınmazların, kısmi bölünmesi suretiyle, paylarının tamamı Şirkete ait olan yeni bir gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına, konuya ilişkin hazırlıkların ve ilgili kurumlar nezdinde gerekli başvuruların yapılması için Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,56 seviyesinden %14,64 seviyesine yükseldi. TCMB, pazartesi günü GLP kanalıyla piyasayı 47,5 milyar TL %14,75’ten fonladı. TCMB pazartesi günü geleneksel repo ihalesi açarak piyasayı 10 milyar TL (28 gün, %14,99’dan) fonladı. Merkez Bankası piyasayı toplamda ise 212,5 milyar TL ile 165 milyar TL’si (%14,61 faizle) geleneksel repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı.

​ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %0,90 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,87-%0,93 bandında hareketin ardından %0,91 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 5-10 baz puan civarında sınırlı değişimler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi