Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (14.06.2022)

SABAH STRATEJİSİ

ABD’de açıklanan yüksek enflasyon verisi sonrasında yarın sonuçlanacak Fed toplantısından 50 yerine 75 baz puanlık faiz artışı bekleyenlerin sayısı arttı. Fed’in daha fazla şahinleşebileceği düşüncesi ile de tahvil ve borsalarda belirgin satışlar gözlenirken, ABD iki yıllık tahvil faizi on yıllık faizinin üzerine çıktı. S&P500 endeksi ise yaklaşık %3,9 oranında düştü. ABD kapanışının ardından Asya borsalarında bu sabah satıcılı bir görüntü var. MSCI Asya Pasifik endeksindeki kayıp %1,0 – 1,5 arasında. Diğer taraftan, ABD vadelilerinde %1 civarında yükseliş gözleniyor. Dün küresel satış dalgasından etkilenen ancak daha düşük orada kayıp yaşayan BIST100 endeksi de ABD vadelilerine paralel olarak güne yükselişle başlayabilir. Vadelilerdeki yükselişe karşın kırılgan ortam nedeniyle endekste kalıcılı bir yükseliş gözlenmeyebilir. Direnç 2.540 civarında. Öte yandan, ABD vadelilerinde tekrar geri çekilme eğilimi gözlenmesi durumunda endeks de 2.500 seviyesinin altına sarkabilir. Destek 2.475 bölgesinde.

MAKROEKONOMİ

Yurt içinde, TCMB tarafından nisan ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. İhracattaki tarihi yüksek seviye ve ithalattaki sınırlı yavaşlamanın yanı sıra hizmet gelirlerindeki artışla nisan ayında cari açık marta göre yavaşladı. Mart ayında cari açık, 5,8 milyar USD gerçekleşmişti, nisan ayında ise 2,7 milyar USD ile Bloomberg beklentisi olan 3,2 milyar USD’nin altında gerçekleşti. Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi, geçen sene nisanda 1,1 milyar USD fazla vermişti, bu sene nisanda ise 4 milyar USD fazla verdi.

  • Turizm ve taşımacılık gelirlerindeki artışla hizmetler dengesi geçen seneden daha iyi bir görünüme işaret etse de başta enerji ithalatı kaynaklı olmak üzere dış ticaret açığı geçen senenin üzerinde gerçekleşerek cari açığın, Nisan 2021’den daha yüksek olmasına neden oldu. Birincil gelir dengesi geçen seneden iyi gerçekleşirken, ikincil gelir dengesi geçen seneden daha zayıf bir görünüm sergiledi. Hizmet gelirleri 5,7 milyar USD ile nisan aylarının rekorunda. Taşımacılık gelirleri ise tarihsel en yüksek seviyesinde.
  • 12 aylık kümülatif cari açık 24,5 milyar USD’den 25,7 milyar USD’ye yükselerek temmuzdan bu yana en yüksek seviyede. Cari açık/GSYH* oranı %3,1 seviyesinden %3,2 seviyesine çıktı. (*GSYH olarak 2022 yılı 1. çeyrek gerçekleşme baz alındı) Cari açık/GSYH oranında Bloomberg’te yıl sonu için medyan beklenti %3,7 seviyelerine işaret etmekte.
  • Ocak-nisan döneminde cari açık 21,1 milyar USD ile geçen sene aynı dönemdeki 9,1 milyar USD’nin belirgin üzerinde gerçekleşti. Enerji ithalatındaki artış cari açıktaki artışın belirleyicilerinden oldu. Ocak-Nisan 2022’de ihracat 83,7 milyar USD gerçekleşti, ithalat ise 109,2 milyar USD. İthalatın 2,6 milyar USD’si altın ithalatı, 32,8 milyar USD’si enerji ithalatından kaynaklanmakta. Ocak-Nisan 2021’deki ihracat 67,9 milyar USD, ithalat 76,6 milyar USD idi. İthalatın 3,4 milyar USD’si altın, 12 milyar USD’si enerji ithalatından kaynaklanmıştı.
  • Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış ticaret açığı, nisan ayındaki 6,1 milyar USD’den mayıs ayında 10,7 milyar USD’ye yükseldi. Mayıs ayında DHMİ verilerine göre dış hat yolcu sayısında aylık %39, yıllık %259 oranında güçlü artış gözlendi, bu durum mayısta turizm gelirlerinde toparlanmanın sürdüğüne işaret etmekte. Bununla birlikte genişleyen dış ticaret açığı nedeniyle mayısta cari açığın belirgin artacağını tahmin ediyoruz. Yılın ilk yarısında cari açıktaki artış trendi özellikle emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle sürebilir, yılın ikinci yarısında ise turizm ve ihracat gelirlerinin performansı önemli olacak. Yetkililerin son dönemde aldığı önlemlerin de etkisiyle iç talebin seyri de önemli bir belirleyici olarak izlenecektir. Jeopolitik gelişmelerle artan enerji ve gıda fiyatlarının yanı sıra süregelen arz sıkıntıları ve merkez bankalarının sıkılaştırıcı para politikaları ile uluslararası kuruluşların küresel ekonomik büyüme tahminlerini sırasıyla aşağı çektiğini görmekteyiz. Bu durumun özellikle iki kanalda etkili olabileceğini değerlendiriyoruz. Talebin yavaşlaması emtia fiyatlarında normalleşmeyi beraberinde getirerek ithalatın kısmi yavaşlamasına neden olabilir, bununla birlikte savaşın sürmesi buradaki aşağı yönlü etkiyi sınırlayabilecek bir unsur. Ek olarak dış talepteki yavaşlama ihracatta aşağı yönlü riskleri gündeme getirebilir, ancak ihracatçıların pazar çeşitlendirme esnekliği buradaki kayıpları sınırlayabilecek bir unsur, bunu da not etmekte fayda var.
  • Nisan ayında cari açığın finansmanına baktığımızda, portföy yatırımlarından çıkışa karşılık diğer yatırımlara ve doğrudan yatırımlara girişle 1,4 milyar USD net yabancı sermaye girişi gözlendi. Doğrudan yatırımlara giriş (gayrimenkul ağırlıklı) geçen senenin de üzerinde. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedinde 0,1 milyar USD ile kasımdan bu yana ilk kez net alış yaptığı gözlenirken DİBS’ten çıkış eylülden bu yana kesintisiz sürüyor ve DİBS’den nisanda çıkış 0,1 milyar USD oldu. Bankaların 0,6 milyar USD’lik net yurt dışı tahvil ödemesi de portföy yatırımlarından çıkışın belirleyicileri oldu. Genel hükümet de 0,3 milyar USD yurt dışı tahvil kullanımı gerçekleştirdi. Net hata noksanda Kasım 2020’den bu yana en yüksek seviye görüldü ve 4,5 milyar USD kayda değer bir giriş gerçekleşti. Neticede 2,7 milyar USD gerçekleşen cari açığın etkisiyle nisanda rezervlerde 3,2 milyar USD artış görüldü. Aralık 2021-Mart 2022 döneminde rezervlerde toplamda 21 milyar USD ile aralıksız azalış görülmüştü.
  • Yurt dışından sağlanan kredilerde bankalar nette 280 milyon USD, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 34 milyon USD ve 248 milyon USD net kullanım gerçekleştirdi. Bankaların dış borç çevirme rasyosu %91,7 ile 2021 yılı ortalamasının hafif üzerinde seyrederken, reel sektörün dış borç çevirme rasyosu %146,8 ile 2021 yılı ortalamasının belirgin üzerinde seyrediyor.

Ayrıca TÜİK tarafından nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklandı. Sanayi üretimi nisan ayında aylık bazda yatay seyrederken, yıllık bazda ise beklentilerin üzerinde %10,8 arttı. Perakende satış hacmi aylık %2,1, yıllık ise %14,7 artarak iç talepte güçlü seyrin devam ettiğine işaret etmekte. Ciro endeksleri ise aylık %6, yıllık %128,8 arttı.

  • Mayıs ayında imalat PMI 49,2 ile daralma bölgesindeki seyrini sürdürürken, ihracat tarafında ise tarihsel ortalamaların üzerindeki seyre rağmen, resmi iş günü sayısının az olmasıyla düşüş görüldü, elektrik tüketimi ise tarihsel ortalamasına yakın seyretti, reel kesim güven endeksi sınırlı gerilerken ve kapasite kullanım oranı ise yatay seyretti. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretiminde mayıs ayında nisan ayına benzer bir seyir görebileceğimize işaret etmekte. Orta vadede ise tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları, fiyat baskıları ve küresel ölçekte artan finansal koşullardaki sıkılaşmanın dış talebe olan etkisi ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir. Ayın başlarında olmamıza rağmen günlük ihracat verilerine baktığımızda haziran ayında geçen aya göre toparlanma gözükmekte. Bu açıdan dış talepte kısa vadede olumlu görünüm sürmekte.
  • Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde sermaye malı üretimi hariç diğer alt kırılımlarda düştüğü gözlendi. Sermaye malı üretimi 1,2 puan yukarı çekerken, ara malı üretimi 0,9 puan aşağı çekti. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine dayanıksız tüketim malı üretiminden geldi. Ara malındaki artış seyri devam ederken, 3,9 puan ile en yüksek ikinci katkıyı yaptı.
  • Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında bütün alt gruplarda üretim daralırken, yüksek teknoloji grubu üretimi aylık %23,5 artış ile diğer gruplardaki üretim düşüşünü telafi etti. İmalat sanayi alt sektör kırılımlarına baktığımızda karışık seyir dikkat çekmekte. Diğer ulaşım araçlarının imalatındaki ve bilgisayar üretimindeki artış dikkat çekmekte. İhracatın çoğunluğunu oluşturan; ana metal sanayinde %5 aylık düşüş görülürken, motorlu kara taşıtı imalatı ise %4 arttı.

İngiltere ekonomisi nisan ayında aylık %0,3 daraldı. Mart ayında da %0,1 daralmıştı. Nisanda inşaat, imalat ve hizmet sektörleri daraldı. Böylece Ocak 2021 sonrası ilk kez üç sektör birden daralmış oldu. Hizmet sektörü %0,3 daralırken, bunda salgındaki hafifleme ile test sayısındaki azalma etkili oldu. Emtia fiyatlarındaki artış ve arz zincirindeki sıkıntıların devam etmesiyle sanayi üretimi de %0,6 daraldı. Perşembe günü BoE toplantısı bulunmakta. Daha öncesinde faiz artırım döngüsüne başlayan BoE büyümeye ilişkin çekinceyle bir önceki toplantıda 25 baz puan sınırlı artış yapmıştı. Bu açıdan veri BoE’den bu hafta da 25 baz puan faiz artışı ihtimalini güçlendirdi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da mayıs ayına ilişkin ÜFE verisi takip edilecek. Nisanda ÜFE, aylık %0,5 artarken, yıllık bazda %11,5’ten %11’e yavaşlamış fakat maliyet baskılarının sürdüğüne işaret etmişti. Mayısta ise ÜFE’nin aylık %0,8 artması ve yıllık ise %10,8’e hafif gerilemesi bekleniyor.

Almanya’da TSİ 15’te mayıs ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da mayıs ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,9 artışla beklentilerin üzerinde artarken, yıllık ise %7,4’ten %7,9’a yükselmişti ve böylece 1974 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Mayısta yıllık bazda bakıldığında, enflasyonda en yüksek artış, Rusya ve Ukrayna krizinin etkisiyle yine enerji ürünleri grubunda (%38,3) görülmüştü.

Ayrıca Almanya’da TSİ 12’de haziran ayına ilişkin ZEW endeksi açıklanacak. Geçen ay ZEW endeksinde artan enflasyonist baskılarla cari duruma ilişkin alt endeks baskı altında kalmaya devam etmişti. Bu dönemde de enflasyonist baskıların ve savaşın etkilerinin devam etmesi ile ZEW endeksinin negatif bölgedeki seyrini sürdürmesi beklenmekte. Bu kapsamda, haziranda ZEW cari durum endeksinin -36,5’ten -31’e ve ZEW beklentiler endeksinin -34,3’ten -26,8’e yükselmesi fakat negatif bölgede kalması bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 20’de ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel’in konuşması takip edilecek.

Ayrıca TSİ 14’te Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası Raporu yayınlanacak.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 10 Haziran haftasında toplam rezervin yataya yakın seyrettiğini ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin yataya yakın seyirle 102,7 milyar USD geçekleştiğini, net uluslararası rezervin 2,2 milyar USD azalarak 8,3 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Şirketin CEO’su Ümit Nuri Yıldız, maliyet artışlarını en çok enerji sektöründe hissettiklerini dile getirirken enerjide yenilenebilir payını %20’ye kadar yükseltmek istediklerini bildirdi. Ek olarak, bu yılın sonuna doğru net döviz pozisyonunu sıfıra yakın hale getireceklerini açıkladı.

Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM, Nötr): Şirketin Uşak-Banaz’da rüzgar kurulu gücü 114,30 MW olan RES projesinde elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı konusunda gerçekleştireceği genel-tevsi yatırım projesi kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapmış olduğu Yatırım Teşvik Belgesi müracaatı onaylanmıştır. Bu kapsamda, yerli sermaye ile gerçekleştirilecek olan 615,6mn TL tutarındaki yatırım projesi için Şirket adına Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmiştir.

Genel-Tevsi Yatırım kapsamında Şirketin yararlanacağı destek unsurları KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti olarak açıklanmıştır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket, Balıkesir’de bulunan 380 adet konutun ve 30 adet işyerinin ruhsatını aldı. Ayrıca, Şirket tarafından ihale edilen İstanbul Çekmeköy 3.Etap 1.Kısım Konut İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici SERRA Müh. Taah. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. ile 13.06.2022 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 635mn TL + KDV’dir.

Ayrıca, Antalya Aksu 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 2. Oturumu 13.06.2022 tarihinde saat 14:30’da yapılmıştır. İhalenin 2. oturumuna katılan istekliler ve yazılı nihai teklifleri; Gelen en yüksek teklif; Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri (ASKSTG): 5.050mn TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri (ASKŞPTG): 1.515mn TL ve Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı: %30 ile İZKA İNŞ. TAAH. MÜH. LTD. ŞTİ. tarafından verilmiştir. Teklifler değerlendirme aşamasındadır.

Gen İlaç Sanayi (GENIL, Nötr): Şirketin, Ankara’da bulunan üretim tesisinde, planlı bakım/onarım çalışmaları nedeniyle 13 Haziran 2022 – 29 Haziran 2022 tarihleri arasında toplam 13 iş günü süreyle üretime ara verileceği ve 30 Haziran 2022 tarihinden itibaren üretime devam edileceği açıklanmıştır.

Migros Ticaret (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Ekim 2021’de kurulan ve mevcut durumda “Migros Sanal Market, Migros Hemen, Migros Ekstra, Macroonline ve Tazedirekt” online kanallarının hizmetini çatısı altında bulunduran bağlı ortaklığı Dijital Platform Gıda Hizmetleri A.Ş.’nin (“Migros One”) bünyesinde, yemek dağıtım hizmeti sağlayan bir online yemek platformu kurulduğu ve İstanbul Ataşehir’de yemek servisine başladığı açıklanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Enerji: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz doğalgazına ilişkin, “2023’ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğalgazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026’da ulaşacaktır.” dedi. Kaynak: Bloomberght

Uluslararası Yatırım: Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ), Türk ilaç firması Birgi Mefar’ı satın almak için anlaştı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Boğaziçi Beton Sanayi (BOBET): Şirket ile İlk Yapı ve Gürtaş Yapı İş Ortaklığı arasında İstanbul Küçükçekmece’de yer alan Bizim Mahalle 1.Etap 3.Kısım konut ve ticaret inşaatları altyapı ve çevre düzenlemeleri için hazır beton tedarik sözleşmesi imzalanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 75mn TL tutarında (Proje kapsamında tutar değişkenlik gösterebilir) hazır beton tedarik işi olacağı açıklanmıştır.

DAP Gayrimenkul (DAPGM): Şirketin dahil olduğu “Antalya Aksu 1. Etap ihalesi” şirket lehine sonuçlanmadı.

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 96 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 592,6 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %3,16 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %3,15-%3,44 bandında hareketin ardından %3,36 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 90 baz puana varan düşüşler görüldü.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi