SABAH STRATEJİSİ
Cuma günkü makro verilerin ardından, 3 Mayıs’ta açıklanacak olan Fed’in faiz kararı toplantısında 25 baz puanlık artış beklentisi %72 seviyesini gösteriyor. Tatil sonrası ABD piyasalarının ilk işlem gününde, S&P 500 ve Dow Jones sırasıyla %0,1 ve %0,3 yükselişle günü tamamlarken, Nasdaq endeksi yatay kapattı. Ek olarak, Amerikan tahvilleri yükselişe devam etti. 2 yıllıklarda %4,0, 10 yıllıklarda %3,4 test edildi. Dolar endeksi (DXY) 102,8’e kadar yükseliş kaydetti. Avrupa piyasaları ise tatil sebebiyle kapalıydı. Yurtiçi tarafta ise, güne alıcılı başlayan endeks, sonrasında gelen alımlarla da 5.000 seviyesini aştı ve günü %3,4 yükselişle 5.092’den kapattı. İşlem hacmi 55 milyar TL’yi gösterdi. BİST-100’de 95 hisse pozitif tarafta yer alırken, endeksteki yükselişe en fazla etki eden hisseler THYAO, HEKTS ve SASA olarak sıralandı. CCOLA, TTRAK ve TURSG endeksten negatif ayrıştı. Bugüne bakıldığında hem ABD hem de Avrupa vadelileri artıda. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,4 yukarıda. Bu ortamda, BİST-100’ün güne alıcılı bir açılış yapmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün şubat ayı sanayi üretimi takip edilecek. Avrupa’da Sentix yatırımcı güveni ile perakende satışlar izlenebilir. Bugün Chicago Fed Başkanı Goolsbee’nin konuşma bulunuyor. Ayrıca, IMF tarafından Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun yayınlanması bekleniyor.
MAKROEKONOMİ
TCMB tarafından şubat ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Şubat ayında net hizmet gelirlerindeki düşüş ve birincil gelir dengesi açığının kısmi artışına karşın dış ticaret açığının gerilemesi ve ikincil gelir dengesinin kısmi fazla vermesinin etkisiyle ocak ayına göre aylık cari açık 10 milyar USD’den 8,78 USD’ye gerilemekle birlikle Bloomberg beklentisi olan 8,45 milyar USD’nin hafif üzerinde gerçekleşti. (2022 yılında aylık cari açık ortalama 4,1 milyar USD seviyesindeydi.)
- Altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi ise şubat ayında 0,8 milyar USD fazla verdi, söz konusu fazla son dört ayın en düşük fazlası oldu, ocak ayında ise 2,4 milyar USD fazla vermişti. Ayrıca şubat ayındaki altın ve enerji hariç fazla 2022 yılının aynı dönemindeki 2 milyar USD fazlanın da altında gerçekleşti.
- Şubat ayında 12 aylık kümülatif cari açık 51,9 milyar USD’den 55,3 milyar USD’ye çıkarak cari açık/GSYH oranını %5,7 seviyesinden %6,1 seviyesine getirdi (GSYH olarak 2022 yılı 4. çeyrek gerçekleşme baz alındı).
- Enerji ve altın hariç 12 aylık kümülatif fazla ise ocak ayındaki 51,5 milyar USD’den 50,3 milyar USD’ye geriledi, bunun yanında 2022 yılının aynı dönemindeki 38,3 milyar USD’nin belirgin üzerinde kalmayı sürdürdü. 12 aylık kümülatif bazda enerji ithalatı, 95,5 milyar USD ile aralık ve ocak aylarındaki rekor seviye olan 96,5 milyar USD’ye yakın seyrederken, parasal olmayan altın ithalatı da 24,8 milyar USD’den 28,3 milyar USD’ye yükseldi.
Ayrıca TÜİK tarafından şubat ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı. Buna göre, arındırılmış işsizlik oranı depremlerin olumsuz etkilerinin gözlendiği şubat ayında istihdam edilenlerin sayısındaki azalışın ve işsizlerin sayısındaki artışın etkisiyle 0,2 puanlık kısmi yükselişle %10 seviyesinde gerçekleşti ve böylece yeniden çift haneli seviyelere geldi, ayrıca bir önceki ayın verisi de %9,7’den %9,8 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi. Arındırılmamış işsizlik oranı da 0,4 puanlık kısmi artışla %10,7 seviyesine yükseldi. Arındırılmış verilere göre şubatta istihdamda 361 bin kişilik düşüş görülürken, işsiz sayısı ise 65 bin kişilik artış kaydetti. İş gücüne katılım oranı ise 0,5 puanlık düşüşle %53,6 seviyesinde kaydedilirken, istihdam oranı da 0,6 puanlık düşüşle %48,2 seviyesinde gerçekleşti.
Bunun yanında, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, martta 0,9 puan artışla 52,6 seviyesine yükseldi ve böylece üst üste ikinci ayda 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrederek ihracat pazarlarında talep koşullarının iyileştiğine işaret etti. Ayrıca mart ayı verisi, ihracat ikliminde Mayıs 2022’den bu yana en belirgin güçlenmeye işaret etti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 20.30’da Chicago Fed Başkanı Goolsbee’nin konuşması, Fed’in para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, iç talebin seyrine ilişkin olarak Euro Bölgesi’nde şubat ayı perakende satışlar verisi TSİ 12’de izlenecek. Bölgede perakende satışlar, aralık ayında aylık bazda %1,7 gerilemenin ardından ocak ayında aylık %0,3 oranında sınırlı artışla kısmi toparlanmıştı, yıllık düşüş hızı ise %2,8’den %2,3 seviyesine yavaşlamıştı. Bununla birlikte, ECB’nin faiz artışlarına devam etmesiyle sıkılaşan finansal koşulların tüketici talebini olumsuz etkilemesi nedeniyle perakende satışların önümüzdeki dönemde baskı altında kalması bekleniyor. Bu kapsamda, şubatta perakende satışların aylık %0,8 oranında gerilemesi bekleniyor.
Öte yandan, Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi TSİ 11.30’da takip edilecek. Mart ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, son dönemde açıklanan çekirdek enflasyon verilerinin rekor seviyelerini yenilemesi ve ECB’nin, faiz artışlarında daha şahin duruş sergileyebileceğine yönelik artan endişelerle bu durumun büyüme üzerinde baskı oluşturabileceği beklentilerinin etkisiyle -8’den -11,1 seviyesine hafif gerilemişti, bununla birlikte geçen yılın mart ayından bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Detaylara bakıldığında, martta cari koşullar endeksi -10’dan -9,3’e yükselerek Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, yatırımcıların gelecek 6 aylık döneme ilişkin beklentilerini yansıtan beklentiler endeksi ise -6’dan -13 seviyesine gerilemişti. Sentix yatırımcı güveninin nisanda ise -15 seviyesine gerileyerek zayıflamayı sürdürmesi bekleniyor.
Ayrıca bugün IMF tarafından Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun yayınlanması bekleniyor. Raporda, küresel ekonominin yanında, bölgeler ve ülkeler bazında özellikle büyüme ve enflasyon tahminlerindeki revizeler yakından takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10’da TÜİK tarafından şubat ayı sanayi üretimi verisi yayınlanacak. Deprem öncesi dönemde sanayi üretimi ocak ayında beklentilerin belirgin üzerinde artış sergilemişti, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aralık ayındaki aylık %1,7 artış ardından ocakta da aylık %1,9 artmıştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık olarak iki aylık düşüşün (kasımda %1,1 düşüş ve aralıkta %0,4 düşüş) ardından ocakta pozitife dönerek %4,5 oranında güçlü artış kaydetmişti. Bloomberg beklentisi ocakta yıllık %2,1 artış ve aylık %0,7 artış idi. Şubat ayına ilişkin öncü göstergelere bakıldığında, S&P Global/İSO Türkiye imalat PMI, şubatta bir önceki aya göre yatay seyrederek 50,1 seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece büyüme bölgesindeki seyrini ikinci aya taşımıştı. Şubatta hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri ile reel kesim güven endekslerinde düşüş yaşanırken, tüketici güveni endeksinde ise tüketici eğilim anketi verilerinin önemli bir kısmının depremlerden önce derlendiği için sonuçların büyük ölçüde deprem öncesi durumu yansıtmasıyla artış gözlenmişti. Arındırılmış reel kesim güven endeksi şubatta aylık bazda %1 oranında düşüş kaydetmekle birlikte 2022 yılı ortalamasının altındaki seyrini sürdürmüştü. Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde şubatta Nisan 2021’den bu yana en sert düşüş görülmekteydi, söz konusu düşüşle endeks Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesindeydi. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları şubat ayı itibarıyla son iki aydır toparlanmaktaydı ve tarihsel ortalamasının üzerindeki seyrini sürdürmekteydi. Bununla birlikte arındırılmış kapasite kullanım oranı şubat ayında 0,1 puanlık azalışla %75,7 seviyesine gerilemişti ve son 10 yılın ortalamasının (%76,3) altındaki seyrini sürdürmüştü, ihracat 18,6 milyar USD ile 2022 yılı ortalaması olan 21,2 milyar USD’nin altında gerçekleşmişti. Kredi kartı harcamaları şubat ayında ise aralıktaki ikinci rekor seviyeye yakın seyrederek özel tüketim harcamalarının güçlü görünümünü sürdürdüğüne işaret etmişti, kredi kartı harcamalarında rekor seviye ise 31 Mart haftasında 125,2 milyar TL seviyesiyle gözlenmişti. Bloomberg Anketi’ne göre şubatta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık bazda sanayi üretiminin %2 artış sergilemesi ve takvim etkisinden arındırılmış bazda yıllık artış hızının %4,5’ten %1,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
Ayrıca TSİ 10’da TÜİK tarafından şubat ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
AG Anadolu Grubu Holding (AGHOL, Sınırlı Pozitif): Yönetim Kurulu’nun önceden teklif etmiş olduğu pay başına brüt 0,62TL kar payı önerisi yerine brüt 0,82TL (net 0,74TL) olarak kabul edilmiştir. Dünkü kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,9 olarak hesaplanmaktadır. Teklif edilen nakit kar payı hak kullanım tarihi 24 Mayıs’tır.
Aksigorta (AKGRT, Pozitif): Şirket’in 2023 Mart ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %142 oranında artarak 2.069mn TL’ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %177 artarak 1.566mn TL olmuştur. Mart ayı prim üretimi ile beraber Şirket’in yıllık genel toplam prim üretimi yıllık %108oranında artarak 5.171mn TL’ye yükselmiştir.
Çimsa Çimento (CIMSA, Nötr): Şirketin Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, iklim bilimine uygun olarak karbon emisyonlarına dair yakın vadeli azaltım hedefi belirlemeyi Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi)’a taahhüt etmiştir. Şirketin bu taahhüdü SBTi tarafından kabul edilmiştir. Şirket karbon emisyonu azaltım hedeflerini en geç 24 ay içerisinde SBTi’nin resmi onayına sunacaktır. Küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlı tutmaya katkıda bulunan ve bu hedefe ulaşmak için iklim değişikliği mücadele vizyonuna sahip şirketlere yol gösteren SBTi; Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ortak olarak kurulmuştur.
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Şirket arasında imzalanan “Deprem Bölgesinde Yapılacak Kalıcı Konutlara İlişkin Protokol” çerçevesinde Bakanlık adına Şirket tarafından ihale edilen Adıyaman İndere Deprem Konutları A Etabı 1. Kısım İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici Cevahir Yapı San. Tur. ve Tic. A.Ş. ile 03.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 4,1milyar TL + KDV’dir.
Ek olarak, aynı şekilde ihale edilen Adıyaman Gölbaşı Deprem Konutları 1. Etap İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici CENT Yapı İnş. San. Tic. A.Ş. & SERRA Müh. Taah. İnş. San. Tic. Ltd. Şti. & MAKSEM Yapı Tic. A.Ş. İş Ortaklığı (Metur İş Ortaklığı) ile 05.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 2,74milyar TL + KDV’dir.
Bununla birlikte, Adıyaman İndere Deprem Konutları A Etabı 2. Kısım İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici AHES İnş. Tic. ve San. A.Ş. ile 05.04.2023 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 3,65 milyar TL + KDV’dir.
Gen İlaç (GENIL, Nötr): Şirket, h2o Bilişim Yazılım Elektronik Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne (“h2o Therapeutics”) yapacağı yatırımlar için 1mn USD üst sınır olacak şekilde, şirketin büyümeye yönelik ihtiyaçlarında kullanması amacıyla TL cinsinden paya dönüştürülebilir nitelikte borç vermeye karar vermiştir. Şirket tarafından sağlanacak bu finansmanın h2o Therapeutics’in yurt dışındaki faaliyetleri başta olmak üzere büyüme ve arge çalışmaları için kullanılacağı açıklanmıştır.
Kiler Holding (KLRHO, Sınırlı Pozitif): Holding 2025 yılı için stratejik hedeflerini açıkladı. 4 ana segment (Gayrimenkul & Taahhüt, Enerji, Sanayi, Hizmet) altında izlenen grup şirketlerinin kombine FAVÖK rakamına katkılarının 2022 yılı itibariyle sırasıyla %38, %52, %5 ve %5 şeklindeyken 2025 yılında sırasıyla %20, %60, %10 ve %5 getirilirken kalan %5 payın ise yeni girilecek iş ve sektörlerden oluşmasına karar verilmiştir. Gayrimenkul ve taahhüt segmentinde alt segment olarak taahhüt işlerinden gelirlerin payının 2025 yılı sonuna kadar bu segment içindeki payının %50 seviyesine çekilmesi ve bu amaçla taahhüt segmentinin Biskon Yapı altında ayrı bir iş geliştirme başkanlığı olarak yapılandırılması kararı alınmıştır. Enerji segmentinde tamamı enerji dağıtım faaliyetlerinden oluşan gelir yapısının, enerji üretim tarafındaki özellikle yenilenebilir enerji yatırımları ile entegre edilmesi ve bu doğrultuda hali hazırda Kiler Tekstil ve Enerji’nin Van ili sınırları içinde geliştirdiği 13MW’lık arazi GES yatırımı ile Kütahya’da geliştirdiği toplam 7MW Çatı ve Arazi GES projelerine hız verilmesi, ayrıca enerji açığı olan bölgelerde yenilenebilir enerji başta olmak üzere lisanslı/lisanssız ve depolamalı GES proje geliştirmeleri ile 2025 yıl sonuna kadar toplamda 850MW’lık GES portföyü oluşturulması planlanmıştır. Şirketin yeni ürün, hizmet ve iş modellerine yatırım yapmak üzere oluşturduğu Ekol GSYO’nun 20 mn USD’yi bulması hedeflenen portföyünün hızla oluşturulması, bu kapsamda yeni düzenlemeler ve teşvikler doğrultusunda pil paketleme ve enerji depolama faaliyetlerinde uygun yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi, know-how transferi yapılabilecek yerli yabancı şirketlerle işbirliklerinin yapılması, enerji üretim tesislerine depolama ünitelerinin entegre edilmesi gibi konularda çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır. Yeni sektörlere girme hedefleri doğrultusunda dijital bankacılık (katılım bankacılığı), finansal kiralama, hidrojen enerjisi gibi alanların incelenmesi, şirket yönetiminin kurumsallaşması ve profesyonelleşmesi, şeffaflık ve paydaşlara hesap verilebilirliği artırmak üzere grup şirketlerinin halka açılma ve sermaye piyasası faaliyetlerinin artırılması yönündeki çalışmalara hız verilmesine katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.
Petkim (PETKM, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu, öncesinde alınmış çeşitli kararları ile Şirket’in STAR Rafineri A.Ş.’nin sermayesinde %18 oranında dolaylı hissedar olmasını teminen, SOCAR Turkey Enerji A.Ş. (“STEAŞ”) ile 720mn USD tutarında bir Hisse Satış Sözleşmesi (“HSS”) imzalanmasına; hisse devir bedelinin üç eşit taksitte ödenmesine; son taksidin en geç 02.10.2023 olarak belirlenen Kapanış tarihinde hisse devri ile eş zamanlı olarak ödenmesine ve hisse devri ile ilgili gerekli tüm aksiyonların alınmasına karar vermiş idi.
Petkim Yönetim Kurulu bu kez 10.04.2023 tarihli kararı uyarınca; Petkim ile STEAŞ arasındaki mevcut HSS’nin şartlarına ilave olarak STEAŞ ile aşağıda belirtilen şartları ihtiva eden bir protokol imzalanmasına karar vermiştir:
-Şirketin (Petkim) Hisse Devir Sözleşmesi’nin imza tarihinden Hisse Devri’nin fiilen gerçekleşeceği Kapanış tarihine kadar yapılmış ve yapılacak sermaye artırımlarına katılmayacağı ve bu nedenle Şirketten Hisse Devir Bedeli dışında ek bir sermaye payı ödemesi talep edilmeyeceği,
-Hisse Devir Sözleşmesi’nin imza tarihinden Hisse Devri’nin fiilen gerçekleşeceği Kapanış tarihine kadar Rafineri Holding A.Ş.’de doğacak kar payının devralınacak hisse adedine karşılık gelen kısmının (STAR kaynaklı temettüler dahil) Şirkete ait olacağı ve bu bedelin Kapanış tarihine kadar Şirket adına muhafaza edileceği,
-Devre konu hisselerin, gerekli onaylar alındığında, Şirket tarafından başkaca bir talep vaki olmaması ve Hisse Devir Bedeli’nin son taksidinin ödenmesi ile birlikte mevzuata uygun şekilde devir ve teslim edileceği,
-Şirketin mevcut piyasa koşulları ve ekonomik göstergelere istinaden Hisse Devir Sözleşmesi’nde belirlenen devre konu hisse oranında aşağı yönlü tek taraflı değişiklik talep hakkının bulunduğu ve bu halde devre konu hisselere dair bedelin indirilen hisse oranında revize edilerek bakiye bedelin belirleneceği, Söz konusu protokol Şirket ile STEAŞ arasında imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Ayrıca; Şirket Yönetim Kurulu’nun 10.04.2023 tarihli kararı uyarınca, global petrokimya endüstrisinde gözlenen olumsuz koşulların etkisiyle daralan karlılığın Petkim’in nakit kaynaklarını ve ödeme kabiliyetini önemli ölçüde kısıtladığı ve Hisse Devir Bedeli’nin 240mn USD tutarındaki 3. Taksit ödemesini öngörülebilir vadede gerçekleştirmesinin mümkün görünmediği dikkate alınarak, STEAŞ ile bu doğrultuda varılan mutabakata istinaden, Petkim’in STAR’daki dolaylı hissedarlığının %18’den %12’ye ve dolayısıyla STEAŞ’tan alınacak Rafineri Holding hisselerinin %30’dan %20’ye düşürülmesine ve bu bağlamda Hisse Devir Bedeli’nin 480mn USD’ye düşürülmesine, Şirket tarafından HSS kapsamında halihazırda STEAŞ’a yapılmış bulunan 480mn USD tutarındaki ödeme dışında HSS kapsamında başkaca herhangi bir ödeme yapılmamasına ve HSS’nin bu doğrultuda tadil edilmesine karar verilmiştir. Bu husus ile ilgili olarak STEAŞ ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve mutabakata varılmıştır. Bu kapsamda söz konusu hisse devri ve kapanış işlemleri HSS’de öngörülen koşullar yerine getirildiğinde herhangi bir ek ödeme yapılmaksızın gerçekleştirilecektir.
SEKTÖR HABERLERİ
Sigorta: DASK’tan yapılan açıklamada, kurumun, sigortalıların yaralarını sarma süreçlerine destek olmak için tüm gücüyle çalışmaya ve ödemelerini hızla gerçekleştirmeye devam ettiği bildirildi. Açıklamada, dün itibarıyla ulaşan hasar ihbar sayısının 450.932 olduğu, ödenen tazminat tutarının da 17,1 milyar ulaştığı kaydedildi. Kaynak: AA
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA): Şirket tarafından azami 3 yıl süre ile bir pay geri alımı programının başlatılmasına, Şirketin çıkarılmış sermayesinin yaklaşık %10’unu temsil eden 18mn Türk Lirası nominal değere sahip 1.800mn adet paya kadar geri alım yapılmasına, geri alım işlemi için ayrılan fonun azami 750mn Türk Lirası olarak belirlenmesine, pay geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısının gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgi ve onayına sunulmasına karar verilmiştir.
Batıçim Batı Anadolu Çimento (BTCIM): Bağlı ortaklığı Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait, Düzce ilinde bulunan Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santralinin işletme hakkının 06.04.2023 tarihinde Sim Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’ye devredildiğine ilişkin kamuoyu duyurusu gerçekleştirilmiş idi. Bu kapsamda, toplam 188,7mn TL + KDV tutarındaki işletme hakkı devir bedeli, döviz cinsinden işlem yapma sınırlamalarına uygun olarak, Sim Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tarafından Bağlı ortaklığı Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’ye Türk Lirası olarak havale edilmiştir.
Beşiktaş Futbol Yatırımları (BJKAS): Beşiktaş Futbol, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 döneminde (3. çeyrek) 160mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 322,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Beşiktaş üçüncü çeyrekte 101,1mn TL brüt zarar kaydederken (geçen yılın aynı çeyreğinde 189,9mn TL brüt zarar), yatırım faaliyetlerinden bonservis satış karı kaynaklı elde edilen net 59,5mn TL’lik gelir ve 55,2mn TL’lik net finansman gideri kaydetmiştir.
3. çeyrek rakamları sonrası Şirket’in Haziran 2022 – Şubat 2023 dönemi dokuz aylık ana ortaklık net dönem zararı 231,9mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde de 396,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
Galatasaray Sportif (GSRAY): Galatasaray, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 döneminde (3. Çeyrek) 270,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 114,4mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Aynı dönemde Galatasaray 198,5mn TL brüt zarar kaydederken (2021 üçüncü çeyrek 74,8mn TL brüt zarar), yatırım faaliyetlerin net 3,2mn TL gelir ve finansman tarafında da 6,2mn TL net gelir kaydedilmiştir.
3. çeyrek rakamları sonrasında Galatasaray’ın Haziran 2022 – Şubat 2023 dönemi dokuz aylık ana ortaklık net dönem zararı 524,9mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde de 173,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
Fenerbahçe (FENER): Fenerbahçe Futbol, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 döneminde (3. çeyrek) 228,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 173,99mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Fenerbahçe üçüncü çeyrekte 140,2mn TL brüt zarar kaydederken (Geçen yılın aynı çeyreğinde 84,6mn TL brüt zarar) ve 38mn TL’lik net finansman gideri kaydedilmiştir.
Fenerbahçe, 3.çeyrek zararları sonrasında Haziran 2022 – Şubat 2023 dönemi dokuz aylık 24,2mn TL ana ortaklık net dönem kârı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 133,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
Trabzonspor Sportif (TSPOR): Trabzonspor, 1 Aralık 2022 – 28 Şubat 2023 döneminde (3. Çeyrek) 208,3mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 154,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. Aynı dönemde Trabzonspor 108,2mn TL brüt zarar kaydederken (2021 üçüncü çeyrek 96,9mn TL brüt zarar), yatırım faaliyetlerin net 31,3mn TL gider ve finansman tarafında da 33,6mn TL net gider kaydedilmiştir.
3. çeyrek rakamları sonrasında Trabzonspor’un Haziran 2022 – Şubat 2023 dönemi dokuz aylık ana ortaklık net dönem zararı 255,8mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde de 347,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
GSD Denizcilik (GSDDE): GSD Denizcilik’in bağlı ortaklığı olarak Hollanda’da kuruluşu tamamlanan GSD Ship Finance BV şirketine 12mn USD sermaye ile %100 pay oranında iştirak edilmesine karar verilmiştir.
Hidropar Hareket Kontrol (HKTM): Şirket, 490bin EUR değerinde sipariş almıştır.
Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket’in yurt içi ve yurt dışı konsorsiyum ortakları ile geliştirmiş olduğu “Bio-Curity: Dijital Biyobelirteç Ekosistemi ile E-Sağlık Servisleri” projesi (Bio-Curity, biyobelirteçlerin (insan vücudu kaynaklı biyolojik sinyaller) dijital ortama aktarılarak hastalıkların tanı, takip, seyir ve tedavi süreçlerine yardımcı olacak yapay zekâ destekli yazılımını içeren e-sağlık teknolojisi entegre çözümü), TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından desteklenmeye uygun bulunmuş ve ilgili proje destek sözleşmesi imzalanmıştır. Proje desteği 01.01.2023 – 31.12.2025 dönemini kapsamaktadır. Proje ile hastaların, ev ortamında invaziv olmayan işlemler için gerçek zamanlı veri ölçümlemeleri yapabilmesinin sağlanması, dijital biyobelirteç ekosistemi oluşturulması ve tedavi/takip sürecine yardımcı olmasının hedeflendiği açıklanmıştır.
RTA Laboratuvarları (RTALB): Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ile Şirket arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde, Şirkete Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ihtiyacına binaen 1,5mn adet nükleik asit ekstraksiyon kiti ve 8 adet nükleik asit ekstraksiyon otomatize sistemi sipariş edilmiş olup, bahse konu siparişlerin Mayıs 2023 ile Ocak 2024 tarih aralığında teslim edilmesi planlanmaktadır.
Tuğçelik Alüminyum Metal Memulleri (TUCLK): Şirket, karbon nötre katkı sağlamak, doğayı korumak ve İstanbul Sancaktepe Fabrikasının enerji maliyetinin en az %50’sini öz tüketimden mahsup ederek karşılamak amacıyla GES yatırımı için başvuruda bulunduğu Meram Elektrik Dağıtım A.Ş’den çağrı mektubu almıştır. Nevşehir’de kurulacak olan GES Tesisinin yatırım bedelinin yaklaşık 5mn USD olduğu, 4290 Kwp kapasite ile enerji üretimi sağlayacağı ve tesisin 2023 yılının 4.çeyreğinde faaliyete geçmesinin hedeflendiği açıklanmıştır.
Turcas Petrol (TRCAS): Şirket 23.02.2023 tarihli açıklamasında %30 oranındaki iştiraki RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim’in sahibi ve işletmecisi olduğu Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali’nde olağan ve planlı ana bakım çalışmaları yürütüleceğini ve bu kapsamda santralin Nisan ayının ilk haftasında devreye girmesinin öngörüldüğünü bildirmişti. Geçen süre içerisinde ilgili bakım çalışmaları önemli herhangi bir sorun yaşanmadan yürütülmüş olup mevcut durumda santralin test çalışmaları yapılmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,50’den %8,55 seviyesine yükseldi. TCMB dün 48 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca TCMB BİST’te kotasyon yoluyla 10,1 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 276 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler gözlendi. Buna göre, kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi