Borsa İstanbul’da işlem hacmi artarken, endeks rekor tazeliyor… / QNB Finansinvest – (07.09.2023)

Borsa İstanbul 100 Endeksi Mayıs 2023’te gerçekleştirilen seçim sonrasında siyasi belirsizliğin geride kalması ile yükselen trendine başlamıştı. TCMB’nin 2023 Haziran ayı toplantısı öncesinde endeks bayrak formasyonu içerisinde kısa vadeli alçalan kanalda hareket etti. Yeni TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesi sonrasında uzun bir aranın ardından TCMB’nin Ortodoks para politikasına geçmesi Borsa İstanbul’da coşkuyla karşılandı.

Enflasyon tarafında ise; dayanıklı ve temel mallarda kur hareketi (Mayıs başından Haziran’a USD/TRY döviz kurundaki yükseliş %35 oldu) sebebiyle yeni bir fiyat artışı dalgası yaşanırken, hizmet fiyatlarının Haziran itibariyla Temmuz’da gerçekleşen %34 asgari ücret artışını yansıttığını değerlendiriyoruz. Temmuz’da geçmiş kur hareketi, asgari ücret artışı ve KDV oranlarının artırılması gibi faktörler enflasyonun yükselmesinde etkili olan gelişmeler olarak belirtilebilir. Özellikle de hizmet enflasyonunda gerçekleşen yükseliş öne çıkıyor.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. Diplomatik taraftaki yapıcı görüşmelerin, Körfez ülkeleri ile yeni yatırım anlaşmalarına imza atılmasının, bu yöndeki girişimlerin hem ekonomik hem de piyasa yansıması açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan döviz ihtiyacı ve cari işlemler dengesi açısından doğrudan yatırımların orta-uzun vade için önemli gelişmeler olduğunu belirtelim. Bu süreçte Türkiye’nin risk primi de düşüş gösterdi. 5 yıllık CDS risk primi ile 400 seviyesinin altı ile son iki yılın en düşük seviyelerine geriledi. Seçim sonrasında hisse senedi piyasasında Ağustos başına kadar 1,9 milyar dolar yabancı net alışı gerçekleşmiştir.

BIST 100 Endeksi bayrak formasyonu oluşumu sonrasında son iki ayda yükselen trendde hareket ederken, seçimden itibaren değer kazancı %73 oranına ulaştı. Seçim öncesi %27,85 civarında bulunan BIST yabancı takas oranı bu süre zarfında %31,92 seviyesine kadar yükseldi. Son durumda yabancı takas oranının %31,20 seviyesinde olduğunu belirtelim.

BIST işlem hacmi ise geçtiğimiz hafta günlük olarak 305 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Seçimler öncesinde ise işlem hacminin günlük 100 milyar TL’nin altında gerçekleştiğini belirtelim. Dolayısıyla da endeksteki rekor tazeleme eğiliminin işlem hacmindeki yükseliş ile desteklendiğini belirtebiliriz.

Önümüzdeki dönemde TL mevduat faizlerinin seyri, kur korumalı mevduat (KKM) sonrası diğer yatırım araçlarına olan ilgide bir değişik olup olmaması gibi konular yakından takip edilecek. TCMB’nin kararlarının orta vadede BIST’e yansıması önemli olacak. Ekonomi politikalarında normalleşme sonrası Türkiye’ye olası yabancı girişinin devamı da piyasanın yönü açısından olumlu olacaktır. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek olası not artırımları da bu süreci hızlandıracaktır. Geçen aylarda hem geçmiş kur hareketi hem de ücret artışlarıyla beraber çekirdek enflasyonda yukarı yönlü baskı sürebilir. Dolayısıyla da enflasyon fiyatlaması ile BIST’e olan ilgi devam edebilir. Ancak ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını da göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir.

QNB Finansinvest ile yatırımlarınıza yön verin!