Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (17.08.2017)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

“SABAH STRATEJİSİ”

Perşembe günü sabahına iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz. Katalizör: FED’in toplantı tutanaklarını açıklamasının ardından piyasada faiz arttırım beklentisinin azalması. S&P500, vadeli işlemlerde %0,16 oranında değer kaybediyor, Dolar / TL kotasyonları ise 3,5155 seviyesinden geçiyorlar. FED’in ardından bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB), TSİ 14:30’da güncel toplantı tutanaklarını açıklayacak. Reuters Haber Ajansı’na göre ECB Başkanı Mario Draghi, önümüzdeki hafta Jackson Hole sempozyumunda yeni bir politika mesajı açıklamayacak. Piyasadaki genel beklenti 2014 yılından sonra ilk defa Jackson Hole’a geri dönen Draghi’nin merkez bankası politikasına yönelik normalleşme sürecine ilişkin ciddi bir yol haritasını açıklamasıydı. Çünkü; Draghi sempozyuma son katıldığı 2014 yılında, parasal genişlemeye yönelik planları paylaşmıştı.

Yurt-içinde her Perşembe günü gibi TSİ 14:30’da sermaye hareketlerini ve döviz tevdiat hesaplarını (DTH) izleyeceğiz. Yurt-dışında Euro Bölgesi, dış ticaret dengesini (TSİ 12:30) açıklayacak. Öğleden sonra ABD’de üretime yönelik veri akışı izlenecek. TSİ 16:15’de Temmuz ayı sınai üretim ve kapasite kullanımı veri gündeminde yer alıyorlar. Üretim koşullarının Temmuz ayında iyileştiği beklentisi piyasada hakim görüş. Sınai üretimde %0,3 oranında artış bekleniyor. Veriden önce TSİ 15:30’da FED’in Philadelphia Şubesi’nin reel kesim güven endeksi açıklanacak. Önceki gün, New York Şubesi’nin açıkladığı Empire imalat endeksi beklenmedik şekilde güçlenmişti. Kuzey eyaletlerdeki durumu göstermesi açısından piyasa iki endeksi bir ara değerlendirmeyi tercih eder. Birbiri ile uyumlu hareket eden iki göstergenin bugün de aynı yöndeki seyirlerini koruyup korumadığı takip edilecek (Şekil 1). İlaveten güncel enflasyon tartışmaları dahilinde Philadelphia Şubesi’nin açıkladığı ankette fiyat gelişmelerine yönelik alt endeksler de piyasanın odaklanacağı veriler arasında yer alacaktır. TSİ 17:00’de Conference Board’un öncü göstergesi (LEI) açıklanacak. LEI, GSYİH büyümesi için iyi bir kılavuz (Şekil 2). LEI’nin Temmuz ayında %0,3 oranına yavaşlaması bekleniyor. Haziran ayında LEI, %0,6 oranındaydı. Beklenti gerçekleşirse, yılın üçüncü çeyreğinde ABD ekonomisinin büyüme hızının yılın ikinci çeyreğinde ulaşılan hızla hemen hemen aynı seviyede gittiğine yönelik yaklaşım güç kazanacaktır.

Bugün öğleden sonra izleyeceğimiz bir diğer veri seti ise Rusya’dan gelecek. TSİ 16:00’da işsizlik, gelir ve perakende satış verileri açıklanacak. İç tüketimi canlandırmaya çalışan Rusya’da tüketicilere yönelik veriler şu anda piyasa için üretime yönelik verilere nazaran daha belirleyici rolde.

Diplomatik tarafta ise Amerikan ve Japon diplomatlar Kuzey Kore tehdidine karşı, füze savunma sistemlerine yönelik iş birliği için bir araya geliyorlar.

ŞİRKET HABERLERİ

Akçansa (AKCNS, Öneri “AL”, Negatif): Akçansa’nın 2Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı 21,9mn TL ile hem piyasa beklentisi olan 39mn TL’nin hem de bizim beklentimiz olan 52mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada satış maliyetleri ve finansman giderlerinin beklentilerimizden yüksek gelmesi etkili olmuştur. Şirket geçen yılın ikinci çeyreğinde ise 72,8mn TL kar açıklamıştı. Akçansa’nın 2Ç2017’deki brüt karı da bir önceki yılın aynı dönemine göre %42 oranında azalarak 72mn TL’ye gerilemiştir. İkinci çeyrek kar rakamı sonrasında da Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki ana ortaklık net dönem karı 56,7mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın aynı dönemindeki 141,8mn TL’nin oldukça altında kalmıştır.

Çimsa (CIMSA, Öneri “EKLE”, Nötr): Çimsa’nın 2Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %41,9 oranında gerileyerek 50mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi 47mn TL iken, bizim beklentimiz 69mn TL kar elde edeceği yönündeydi. Net karın tahminimizden daha düşük gelmesinde beklentimizin üzerinde finansman gideri kaydetmesi ve özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların daha düşük gelmesi etkili olmuştur. Satış gelirleri ise beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Şirket’in brüt karı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %19 oranında gerileyerek 93,6mn TL olmuştur. Çimsa’nın 2Ç2017’deki net ve brüt kar marjı sırasıyla %13,1 ve %24,5 ile bir önceki yılın aynı çeyreğine göre gerilemiştir. Ancak bir önceki çeyreğe göre ufak çaplı bir artış sergilemiştir. Son olarak, ikinci çeyrek kar rakamı sonrasında Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %39 oranında azalarak 81,3mn TL olmuştur.

Karsan (KARSN, Pozitif): Şirket’in 2Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı 4,7mn TL ile geçen sene aynı dönemdeki 26,7mn TL’lik zararın tersi yönünde gerçekleşmiş ve olumlu bir görüntü çizmiştir. Şirketin karının artmasının temel sebebi brüt kar artışı ve operasyonel giderlerin geçen seneye göre azalmasıdır. Karsan’ın satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %56,8 oranında artarak 271,7mn TL’ye yükselirken, satışların maliyeti ise %31,7 oranında artış kaydetmiş ve buna bağlı olarak ticari faaliyetlerden brüt kar 8,4 kat artarak artarak 51,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finans sektörü faaliyetlerinden de nette 6,7mn TL gelir yazılması sonucu toplam brüt kar 7,3 kat artarak 58,3mn TL’yi göstermiştir. Brüt kar marjı ise 16,9 puan artışla %21,5’i göstermiştir. Karsan’ın operasyonel giderleri aynı dönemde %46,8 oranında azalmış ve 16,7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 13,3mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 28,3mn TL olmuştur. Geçen sene aynı dönemdeki faaliyet zararı 27,7mn TL idi. Yatırım faaliyetlerinden 2,4mn TL gider kaydeden şirketin (2Ç2016’da 2,1mn TL idi) finansman öncesi karı 25,9mn TL olmuştur. Finansman tarafında 23,3mn TL’lik gider kaydedilmiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net kar 2,7mn TL seviyesinde gerçekleşirken, net dönem karı da 3,9mn TL olmuştur. Ana ortaklığın payına düşen net kar ise 4,7mn TL’dir. İkinci çeyrek kar rakamı sonrasında Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem zararı bir önceki yılın aynı dönemine göre %80 oranında azalarak 11,8mn TL’ye gerilemiştir.

Türk Telekom (TTKOM, Öneri “EKLE”, Nötr): Saudi Telecom (STC) Türk Telekom’un büyük ortağı Otaş’a ait 4,75 milyar dolarlık kredi sorununun çözülmesi için şirkete 750mn dolarlık sermaye enjeksiyonu ve kalan tutarın 2 dilimde yapılandırılmasını bankalara teklif etti. Konuya yakın kaynakların Bloomberg’e verdiği bilgiye göre Temmuz sonunda yapılan yeni teklif, Otaş’a sermaye enjeksiyonu sonrası kalacak 4 milyar dolarlık kalan kredinin 10 yıla ulaşan vadelerle yapılandırılmasını öneriyor. Otaş, Türk Telekom’un %55 ortağı durumunda. Saudi Telecom ise Otaş’ın tamamına sahip olan Oger Telecom’un %35 hissedarı. Oger Telecom’un geri kalan hisseleri Lübnanlı Hariri ailesinin Saudi Oger Grubu’na ait. Hazine, Türk Telekom’da altın hisse dahil %25 paya sahip. Hazine, Ağustos’un ilk haftasında Otaş’a gönderdiği mektupla kredi sorununun çözümü için 60 gün süre tanımıştı. (Kaynak: BloombergHT)

28 Temmuz 2017 Tarihli Türk Telekom raporumuz için tıklayınız…

Vakıfbank (VAKBN, Öneri “AL”, Nötr): 119 gün vadeli 300mn TL nominal değerli 210 gün vadeli 100mn TL nominal değerli Vakıfbank finansman bonoları ihraç ve halka arz edilecek olup Vakıfbank Finansman Bonolarının ihraç ve halka arzına ilişkin talep toplama işlemi 21-22-23 Ağustos 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Söz konusu bonolara, 400mn TL nominal olan halka arz büyüklüğünden fazla talep gelmesi durumunda toplam halka arz miktarı 600mn TL nominal tutara yükseltilebilecektir.

10 Ağustos 2017 Tarihli Vakıfbank Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık Sektörü: Banka kartlarının elektronik ticarette kullanılabilmesi için kart hamilinin talebinin alınması şartı için verilen süre 31 Aralık 2017’ye kadar uzatıldı

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Çemaş Döküm (CEMAS, Sınırlı Pozitif): Şirket’in 2Ç2017 ana ortaklık net dönem karı 6,8mn TL olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yılın aynı dönemindeki 3,5mn TL’lik ana ortaklık net dönem zararına göre iyi bir görüntü sergilemiştir. Satış gelirleri %21 artarak 38,7mn TL’ye ulaşan şirketin brüt karı %78’lik artışla 5,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet karı 2Ç2017’de 1,8mn TL olan şirket, iştiraklerden kaydedilen 2,1mn TL ve 2,4mn TL’lik finansman gelirinin etkisiyle 6,8mn TL’lik kar açıklayabilmiştir. İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket’in ilk yarı ana ortaklık karı 2,1mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde Şirket 4,1mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti.

Hürriyet Gazetesi (HURGZ, Negatif): Şirket’in 2Ç2017’deki ana ortaklık net dönem zararı bir önceki yılın aynı dönemine göre 18,6mn TL artarak 48mn TL’ye yükselmiştir. Şirketin zarar etmesinin ana sebebi yatırım faaliyetlerden 59,6mn TL gider yazması olmuştur.  Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %7,7 oranında azalarak 61,8mn TL olmuştur. Diğer yandan, ikinci çeyrek zarar rakamı sonrasında Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem zararı bir önceki yılın aynı dönemine göre 34,3mn TL artarak 67,6mn TL olmuştur.

Panora GYO (PAGYO, Nötr): Şirket’in 2Ç2017’deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 oranında artarak 11,2mn TL’ye yükselmiştir. Şirket’in brüt karı ise aynı dönemler itibariyle %21,2 oranında artarak 12,9mn TL olmuştur. Diğer yandan, ikinci çeyrek kar rakamı sonrasında Şirket’in 2017 yılının ilk yarısındaki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,3 oranında artarak 23,5mn TL olmuştur.

Türk Prysmian Kablo (PRKAB, Sınırlı Pozitif): Şirket TEİAŞ ile 55,1mn TL + KDV değerinde bir sözleşme imzaladı.