Borsa İstanbul Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (02.10.2018)

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Sabah Stratejisi Raporu:

SABAH STRATEJİSİ

Geçen ay ve geçen hafta pozitif ayrışan TL, Ekim ayının ilk gününde de olumlu ayrışarak %2’ye yakın değer kazandı. Risk primini düşürücü adımların etkisinin, 85 Dolar’a ulaşan petrol (Brent) fiyatlarına rağmen, devam ettiğini izledik. Diğer yandan, dün BIST100 endeksi günü satıcılı bir görüntüyle kapattı. Dün hem bankacılık endeksinin (XBANK) hem de BIST100’ün önemli direnç seviyelerine yakın seyrettiğini tartışmıştık. Nitekim endeks önemli direnç olarak gözüken 100.800 seviyesinin hemen altında satışlarla karşılaşarak Eylül ayı ortasından gelen yükseliş trendinin altına sarktı. Benzer görüntü bankacılık endeksinde de gözlemlerken, dünkü düşüşte katalizör olan XBANK’da teknik olarak düşüş marjı var gözüküyor. Yurtdışı piyasalara baktığımızda, bu sabah Asya’da Japonya hariç zayıf bir görüntü var. ABD vadeliler de kısmi baskı altında. Gelişmekte Olan Ülke kurlarında da baskı yaşanırken, Dolar endeksinin (DXY) tekrar 95 seviyesinin üzerine çıkması ve petrol fiyatlarındaki artış bunda etkili olduğu söylenebilir. Özetle, yurtdışı piyasalarda risk iştahının azalma eğiliminde olması ve endekste bozulan kısa vadeli teknik görüntüye bağlı olarak gün içerisinde satıcılı bir görüntü yaşanabilir.

MAKROEKONOMİ

Bugün gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında veri takvimi sakin. Bununla birlikte dikkatler veri yokluğunda Fed Başkanının konuşmasına çevrilebilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, TSİ 19:45’te istihdam ve enflasyon konusunda Boston’da konuşacak. Ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Randal Quarles’in sunumu takip edilecek. Fed, geçtiğimiz hafta faiz artırırken; aralık ayındaki faiz artırımını da masada tutmuştu. Fed’in karar metni “destekleyici” para politikası döneminin de sonuna gelindiğini göstermişti. Yetkililer, karar metninden çıkarılan destekleyici ifadesinin anlamını daha da açarak piyasa ile paylaşabilir.

TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde ağustos ayı ÜFE rakamları açıklanacak. Verinin aylık bazda %0,2 artış sergilemesi, yıllık bazda %4’ten %3,8’ye gerilemesi bekleniyor.

Dün yurtiçinde dış ticaret rakamları takip edildi. Dış ticaret açığı, iç talepteki yavaşlamanın da katkısıyla daralmaya devam ediyor. Büyüme kompozisyonu da iç talepten ihracata yönelişini hızlandırıyor. Ticaret Bakanlığı öncü verilerine göre dış ticaret açığı eylülde %76,85 azalarak USD 1,89 milyar oldu. İhracat eylülde %22,6 artışla USD 14,5 milyar, ithalat %18,1 azalarak USD 16,4 milyar oldu. Ağustos ayında cari dengenin dış ticaret açığındaki daralma ve turizm gelirleri sayesinde fazla vermesini bekliyorduk. Eylül ayında da cari dengenin dış ticaret dengesindeki daralmanın hız kazanmasıyla fazla verdiğini görebiliriz.

ŞİRKET HABERLERİ

Aselsan (ASELS, Öneri “AL”, Nötr): %100’ü SSTEK Savunma Teknolojileri A.Ş.’ye ait olan ULAK Haberleşme A.Ş.’nin %51’lik kısmının ASELSAN A.Ş. tarafından devralınmasına yönelik pay devri sözleşmesi imzalanmıştır. ULAK Haberleşme A.Ş.,mobil haberleşme sistemleri ve geniş bant haberleşme cihazlarının araştırma, tasarım, geliştirme ve mühendislik alanında faaliyet göstermektedir.

17 Ağustos 2018 Tarihli Aselsan raporumuz için tıklayınız…

Doğuş Otomotiv (DOAS, Sınırlı Pozitif): Distribütörlüğünü sürdürmekte olduğu Volkswagen AG ile Şirket arasında akdedilmiş Distribütörlük sözleşmesi; Volkswagen Grubu’nun yeni teknolojiler ve ileri dijitalleşme temelli başlattığı küresel değişim ve gelişim stratejisinin uzantısı olarak süresiz şekilde yenilenmiştir.

Koza Altın (KOZAL, Nötr): Şirketin Kaymaz Altın Madeni Atık Depolama Tesisinde (ADT) atık seviyesi taahhüt edilen seviyeye ulaşmış ve bu nedenle Kaymaz Altın Madenindeki tesis üretimine bugün itibariyle geçici olarak ara verilmiştir. İşletmede açık ocak maden üretimine devam edilmektedir. İlgili süreçte Mevcut ADT yükseltme inşaatı devam etmekte olup kısa süre içinde tamamlanması beklenmektedir. Ayrıca bu süre zarfında tesisin ağır bakım çalışmaları da yapılmış olacaktır. Mevcut sürecin, şirketin yılsonu üretim hedeflerini etkilemeyeceği öngörülmektedir.

TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Öneri “EKLE”, Nötr): TAV Havalimanları Holding’in iştiraki ATÜ Duty Free, ABD’den çekiliyor. 2015’te açılan ihaleyi kazanarak, ABD’deki Houston George Bush Havalimanı’nda 829 metrekarelik duty free alanını 10 yıl süreyle işletme hakkını kazanan ATÜ, yüksek kiralar ve hava trafiğinin azalmasını öne sürerek anlaşmanın 3’üncü yılında geri çekilmek için görüşmelere başladı. ATÜ Duty Free, Houston’daki A, B, ve D terminallerindeki bazı dükkanları kapattı. Nedeni ise bulunduğu havalimanındaki trafiğin az olması ve yüksek bedelli kiralar. 26 Eylül’de de ATÜ ve havalimanı işletmecisi Houston Airport Systems (HAS), arasında görüşmeler tamamlandı ve belirli bir ödeme karşılığında iptal kararı alındı. Kaynak: Matriks

1 Ağustos 2018 Tarihli TAV Havalimanları Holding raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

Anti Damping: Demir Çelik ürünleri ithalatında geçici korunma önlemi uygulanması kapsamında çeşitli demir çelik ürünlerinde (Yassı mamüller, uzun mamüller, boru ve içi boş profiller, paslanmaz çelikler, demiryolu ve tramvay hattı ürünleri) 200 gün süreyle %25 ek mali yük uygulanmasına karar verildiği Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Bankacılık: Bankacılık sektörü Ağustos ayı net dönem karı bir önceki aya göre ufak çaplı bir düşüşle 4,48 milyar TL olmuştur. Kur ve faizlerdeki artışa bağlı olarak özellikle YP cinsi kredi faizlerindeki gelirin artmaya devam etmesi ile birlikte kredilerden alınan faiz gelirleri aylık bazda %23,1 oranında artış göstermiştir. Menkul kıymetlerden alınan faiz geliri ise bazı bankaların enflasyon tahminlerindeki yukarı yönlü güncellemelerin olumlu katkısı ve gerçekleşen enflasyonun yüksek olmasının etkisiyle toplam faiz gelirlerini desteklerken, mevduatlara verilen faizlerde %12,0 oranında artış görülmüştür. Sonuç olarak, net faiz gelirleri Ağustos ayında %27,5 oranında artışla 16,8 milyar TL olmuştur. Diğer yandan, kurlardaki sert artışa karşın sermaye piyasaları işlemlerinden elde edilen gelir Ağustos ayında 898mn TL ticari kar elde edilmesine neden olmuştur. Bir önceki ay bu kalemden 1.377mn TL zarar kaydedilmişti. Diğer faaliyet gelirlerindeki artış karı desteklerken, karşılık giderlerinin %155,1 oranında artarak 11.136mn TL’ye yükselmesi karı baskılayan ana etmen olmuştur. Yabancı Para cinsi kredilerin kurlardaki artışın etkisiyle %31,9 oranında artış kaydetmesi genel karşılık giderlerinin 1,7 milyar TL’den 7,4 milyar TL’ye yükselmesine neden olmuştur. Ağustos ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2018 yılı Ocak – Ağustos dönemindeki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında artarak 38.045mn TL’ye yükselmiştir. BDDK, Ağustos ayında döviz kurları ve faizlerdeki yüksek oynaklığa istinaden sermaye yeterlilik rasyosu hesaplamasında menkul kıymet yeniden değerleme kayıplarının dikkate alınmaması ve kullanılacak kur seviyesi ile ilgili düzenleme yapmıştı. BDDK’nın bu adımına istinaden bankacılık sektörü sermaye yeterlilik oranı, sektör sermayesindeki azalmaya ve kredilerdeki yüksek artışa karşın 124 baz puan artarak %17,34’e yükselmiştir. Öte yandan, Ağustos ayında takipteki krediler artmaya devam etmesine karşın, kredilerdeki kur kaynaklı hızlı artışın olumlu katkısıyla sorunlu kredi rasyosu %3,05’ten %2,86 seviyesine gerilemiştir.

Eylül ayında, özellikle mevduat maliyelerindeki artışa karşın kredi fiyatlamalarının gecikmeli yansıması nedeniyle net faiz gelirlerinde baskı oluşabilir. Ancak bunun stok etkisiyle Eylül ayında sınırlı kalacağını asıl etkinin Ekim ayında daha belirgin görüleceğini düşünmekteyiz. Diğer taraftan Eylül ayında kurlardaki görece oynaklığın azalması ve aşağı yönlü trend baskıyı azaltabilir. Kredilerde kur artışı kaynaklı sert yükselişin ardından Eylül ayındaki yine kur kaynaklı geri çekilme karşılık giderlerinde normalleşmeyi beraberinde getirebilir ve karlılığı olumlu etkileyebilir. Diğer taraftan 3. Çeyrek dönem sonu olması nedeniyle yapılacak çeşitli düzenlemeler de Eylül ayı sektör karlılığı üzerinde etkili olacaktır.

Demir Çelik: Ağustos ayında Türkiye’nin yassı ürün ihracatı, %24,1 oranında artışla 365 bin tona yükselirken, uzun ürün ihracatı, %43 oranında artışla 869 bin tona ulaştı. Ağustos ayında yarı ürün ihracatı, %64 oranında artışla, 73 bin tona çıkarken, ithalatı %2,1 oranında artışla 243 bin ton seviyesine yükseldi. Aynı ayda yassı ürün ithalatı %31,1 seviyesinde düşüşle 508 bin tona inerken, uzun ürün ithalatı, %22 azalışla 85 bin tona geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yılın aynı ayındaki %110 seviyesinden %153’e çıktı. Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin toplam çelik ürünleri ihracatı miktar açısından %5,7 oranında artışla 13,1mn tona yükselirken, ihracat değeri %25,5 seviyesinde artışla 11 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde Türkiye’nin çelik ürünleri ithalatı miktar açısından, %3,6 artışla 10,7mn tona yükselirken, değer açısından %21 seviyesinde artışla 9,2 milyar dolara çıktı. Ocak-Ağustos döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki %114’ten %118’e yükseldi. Sekiz aylık dönemde uzun mamul ihracatı %4,2 seviyesinde büyüyerek 6,5mn tona yükselirken, artış eğilimi hız kesmeden devam eden yassı ürün ihracatı %22,2 oranında yükselerek 3,6mn ton seviyesine ulaştı. Söz konusu dönemde yarı ürün ihracatı, %44,1 oranında azalışla 350 bin tona gerilerken, ithalatı %21,1 artışla 3,6mn tona yükseldi. Diğer taraftan yassı ürün ithalatı, %5 oranında azalışla 5,5mn ton seviyesine düşerken, uzun mamul ithalatı %4,2 artışla 979 bin tona yükseldi. Kaynak: TÇÜD

Kredi Derecelendirme: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch 20 Türk bankasının notunu indirdi. Ayrıca, 12 bankanın finansal kapasite notunu indirdi. Fitch, not indirimlerine neden olarak bankaların varlık kaliteleri, performans riskleri, likidite ve fonlama gibi konularda yapılan değerlendirmelerin olduğunu belirtti. Ficth Ratings 13 Temmuz’da Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye düşürmüş, görünümü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. (Kaynak: BloombergHT)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Desa Deri (DESA, Nötr): Şirket, verimlilik odaklı çalışma prensipleri doğrultusunda, Kuşadası/Aydın adresinde Desa Deri Kuşadası Avm Desa Seri Sonu şubesi ünvanlı mağazanın 30.09.2018 tarihi itibari ile kapatılmasına karar verildiğini duyurulmuştur.

Güler Yatırım Holding (GLRYH), RTA Laboratuvarları (RTALB): Şirketin 01.10.2018 tarihli kararı ile bağlı ortaklığı A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bünyesinde bulunan İCG Finansal Danışmanlık A.Ş.’nin sermayesinin %1,00’ine karşılık gelen 200.000 TL nominal değerli payların 87.078,08 TL bedelle A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’den satın alınmasına şirket söz konusu paylar nedeni ile, şirkete borçlu olunan sermaye Taahhüdü 100.000 TL’nin Güler Yatırım Holding tarafından yerine getirilmesine karar verildiği duyuruldu.

Ayrıca, daha önce alımı duyurulan RTA Laboratuvarları (RTALB) ile ilgili zorunlu Pay Alım Teklifi fiyatı Pay Alım Teklifi Tebliği’nin 15. maddesinin 3. fıkrasına göre Değerleme raporu çerçevesinde B grubu hamiline yazılı paylar için belirlenen pay başına 2,0041 TL’lik değer en yüksek fiyat olup, pay alım teklifi fiyatı 2,0041 TL olarak belirlenmiştir. RTA’nın diğer ortaklarına pay alım teklifinde bulunmak üzere Pay Alım Teklifi Bilgi Formu’nun onaylanması talebiyle SPK’ya bugün (01.10.2018) kargo marifetiyle başvuru yapılmıştır.

Orge Elektrik (ORGE, Nötr): Şirketin Bloomberg’e yaptığı açıklamada yurt dışında raylı sistem benzeri projelerde yer almak istediğini, 2018 yılını %20-30’dan daha yüksek bir büyüme ile kapatabileceklerini ve de bankalara döviz borçlarının bulunmadığını belirtmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %24,01 seviyesinden %24,03 seviyesine yükseldi. Toplam fonlama miktarı 162 milyar TL’den 153,7 milyar TL’ye geriledi. Fonlamanın 2,7 milyar TL’si koridorun üst bandından sağlandı. Geri kalanı haftalık repo ihalesinden karşılandı.

ABD 10 yıllık tahvil faizi, dün %3,09 seviyesine kadar yükselerek 26 Eylül’deki Fed faiz kararı öncesi gördüğü %3,11 seviyesine yaklaşmaya çalışıyor. Petrol fiyatlarındaki artışın sürmesi, ABD 10 yıllıklarındaki yukarı yönlü hareketleri destekleyebilecek nitelikte. Dün %3,08 seviyesinden kapanan 10 yıllık tahvil faizi bugün sabah saatlerinde %3,07’lerde.

Enflasyon verisi öncesi TL varlıklarda güçlenme sürüyor. Kurun 6 seviyesinin altına sarkması, verim eğrisini (faiz ile vade arasındaki ilişkiyi gösteren eğri) orta ve uzun vadede aşağı kaydırdı.5 ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, dün 26 ve 23 baz puan gerileyerek sırasıyla %21,51 ve %17,69 seviyesinden günü sonlandırdı.